​Facebook, kullanıcılarının sesli konuşmalarını dinlediğini itiraf etti

Facebook logosu (AP)
Facebook logosu (AP)
TT

​Facebook, kullanıcılarının sesli konuşmalarını dinlediğini itiraf etti

Facebook logosu (AP)
Facebook logosu (AP)

ABD medyasında yer alan haberlere göre Facebook, kullanıcılarının konuşmalarını dinlemek ve yazıya dökmesi için şirket dışından çok sayıda kişiyi işe aldı. İlk kez Bloomberg tarafından ortaya atılan ve ismini açıklamak istemeyen bu kişiler, konuşmaların kopyalandığını itiraf etti. Ancak Facebook yaptığı açıklamada, bu uygulamanın uzun süre önce askıya alındığını belirtti.
Facebook şirketi tarafından yapılan açıklamada, “Apple ve Google gibi biz de ses dosyaları üzerindeki insan denetimlerini bir haftadan daha uzun bir süre önce bıraktık” ifadeleri kullanıldı.
Facebook yetkilileri, ABD merkezli haber ajansı AP’nin konu ile ilgili sorularını yanıtsız bırakırken, çıkan haberlere göre, ses kayıtlarını yazıya döken kişiler, Facebook'un yapay zekasının mesajları doğru bir şekilde yazıya döküp dökmediğini test etti.
Bloomberg’in haberine göre, bu projede yer alan kişiler özel içerikli sohbetleri dinleyebildiklerini fakat bunları neden yazıya döktüklerini bilmiyordu.
Apple, Amazon, Google ve sesli destek projeleri üzerinde çalışan diğer şirketler, ürünlerini geliştirmek için sesli sohbetleri kopyaladıklarını kabul etmişti.
Google ve Apple, son haftalarda uygulamayı durdurduklarını söylerken Amazon ise hala Alexa ve Eco sistemi ile kullanıcılarına ses kayıtlarının kopyalanmasını engelleme seçeneğini sunuyor.
ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından kullanıcı verilerini kötüye kullandığı için yakın zamanda 5 milyar dolar para cezasına çarptırılan Facebook, ses kayıtlarının reklam ya da sayfaların daha işlevli hale getirilmesi için kullanıldığını belirtti.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg geçen yıl Federal Ticaret Komisyonu’nda verdiği demeçte, “Mikrofonlarınızda neler olup bittiğini dinlediğimiz ve reklamcılık için kullandığımıza dair bir komplo teorisinden bahsediyorsunuz. Biz bunu yapmıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak şirket daha sonra, Senato üyelerini, kullanıcıların izin vermesi durumunda görüşmelerin toplandığını yazılı olarak bildirdi fakat daha sonra yapılan konuşmalarda ne için kullanıldığını belirtmedi.



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT