Filistin polisi kapsamlı bir intifada konusunda uyardı

Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
TT

Filistin polisi kapsamlı bir intifada konusunda uyardı

Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)
Filistinli bir gösterici Cuma günü Doğu Gazze’de İsrail kuvvetleriyle çatışmalar sırasında (AFP)

Filistin güvenlik güçleri giderek artan ekonomik kriz ve müzakerelerin donduğu bir zaman diliminde Batı Şeria’da kapsamlı bir intifada hareketinin patlak vermesine karşı uyarıda bulundu. Filistin emniyet kaynakları Batı Şeria’da silahlı operasyonların meydana gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.
En son operasyonlar öncesinde hazırlanan raporda mevcut durum devam ederse intifadaya yol açan şiddetli çatışmalar yaşanabileceği vurgulandı. Yedi Ahronot Gazetesi konuyla ilgili olarak siyasi donukluk sadece Ramallah hükümetini değil Filistin emniyet güçleri için de endişe kaynağı olduğunu belirtti.
Raporda 16-25 yaş aralığındaki genç grubun işsizlik nedeniyle gelecek kaygısı taşıdığı  ve bu öfkenin genç nesilde operasyon düzenleme riskine dönüşeceği endişesi dile getirildi.
Rapor, tutukluların ifadelerine, sokakta ve sosyal medyada söylediklerine dayanılarak hazırlandı.
Tüm veriler, Batı Şeria’da bıçaklama, ezme ve silahlı operasyonların artacağını işaret ediyor. Raporun bir hafta önce el-Halil kentinde bir İsrail askerinin öldürülmesinden önce yazılması dikkat çekici. Raporda, Batı Şeria’da silahlı operasyon yapmak isteyen bir kişinin yerli yapım bir silah edinmesinin çok kolay olduğuna da dikkat çekildi. Hamas’ın Gazze içinde ve dışında operasyon yapmak için eleman toplamasının da bunların uygulanma şansını arttırdığı belirtildi.
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Raporda diğer sebepler olarak, Batı Şeria’da bir dizi silahlı operasyonun patlak vermesi, giderek kötüleşen ekonomik durum, Gazze’de yapılan Geri Dönüş Yürüyüşlerinden esinlenme, Gazze’deki ateşkes çabalarındaki durum gösterildi. Raporda Batı Şeria kamuoyunun Filistin Hükümetin son olarak imzaladığı ateşkesin son on yılda kendilerine hiçbir şey kazandırmadığı buna karşılık Hamas’ın kullandığı silahın Tel Aviv’i ateşkes çözüm üretmeye çalıştığını düşünüyor. Böylelikle Gazze kuşatmanın hafifletilmesi için milyonlarca dolarlık yardım alabildi.
Filistin memurlarının ve güvenlik görevlilerinin çocuklarının da şiddet eylemelerine katıldığı belirlenen raporda, başkanlığını Mahmud Abbas’ın yaptığı Fetih hareketi içinde de silahlı mücadeleye dönüş seslerinin yükseldiği ifade edildi.
Filistin ve İsrail güvenlik güçleri, ekonomik ve siyasi baskının Batı Şeria’yı kaos ve terör ortamına sürüklemesinden endişe duymada hemfikirler. Üst düzey İsrail güvenlik yetkilileri durumun daha da kötüleşmemesi için kesilen vergi gelirlerinin Filistin hükümetine devredilmesini tavsiye ediyor.
Güvenlik durumunun giderek kötüleşecek olması hem İsrail hem de Filistin tarafından endişe kaynağı. Son hafta içinde gerçekleşen operasyonlardan birinde Batı Şeria’da bir yerleşim biriminin girişinde bir genç iki kişiyi ezmiş ve yaralanmalarına sebep olmuştu. Bu saldırından sadece bir gün önce iki genç Kudüs’te İsrail polislerine bıçakla saldırmışlardı. Bu olaydan bir hafta öncede el-Halil yakınlarında bir İsrail askeri ölü bulunmuştu. Son aylarda Şabak, Hamas’ın Batı Şeria ve İsrail’de büyük operasyonlar gerçekleştirmek için eylem hazırlığında olduğunu belirtti. Şabak son aylarda Batı Şeria’da operasyon düzenlemek isteyen bazı Hamas hücrelerinin çökertildiğini açıkladı.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.