Türkiye ve Hamas arasında ipler kopuyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (AFP)
TT

Türkiye ve Hamas arasında ipler kopuyor mu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  (AFP)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (AFP)

Çok sayıda Hamas lideri ve yetkilisini toprakları içinde barındıran ve hareketin faaliyetlerini ve fonlarını buradan yönetmesine imkân sağlayan Türkiye, Hamas Hareketi ile olan ilişkisini gözden geçirerek değerlendirmeye tabi tutuyor.
Independent Arabia’dan Emced Said’e açıklama yapan Hamaslı bir kaynak, bu yeni gelişmenin, gerek tamamen Türk tarafı ile ilgili gerekse uluslararası boyutta pek çok ve çeşitli sebepleri olduğunu ve bir kısmı Hareket ile alakalı olmak üzere Türkiye’nin genel ve dış politikası bağlamında yaşandığını belirtti.
Türkiye’nin zorlu ekonomik koşullardan geçtiğine, ülkenin bir finans krizi yaşadığına ve bu sebepten enflasyonun artarak Türk lirasının dolar ve diğer para birimleri karşısında değer kaybettiğine dikkat çeken kaynak, bunların yanı sıra Türk sokaklarında göçmenlere veya mültecilere yönelik bir öfkenin de dışa vurulduğunu ifade etti. Kaynak bu duruma, Türkler ile Suriyeliler ve diğer mülteciler arasında zaman zaman yaşanan çatışmaları örnek olarak sundu.  
Rahatsızlık Erdoğan’a iletildi
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia kaynaklı haberine göre ismini açıklamak istemeyen kaynak, Türkiye ile Hamas arasındaki yeni aşamanın, Hamas’ın Hizbullah’a, Beşşar Esed rejimine ve İran’a yakınlaşmasının ardından yaşandığına da vurgu yaptı. Görünüşe bakılırsa bu yakınlaşma, Türk liderler ile iktidardaki AK Parti yöneticilerinin pek de hoşuna gitmiyor. Nitekim Hamas’ın Esed rejimine muhalif tavrının son dönemde rejimi ve destekçileri olan Hizbullah, Devrim Muhafızları vd. hareketleri desteklemeye doğru yöneldiğini dikkate alan parti liderlerinden birkaçı, Hamas’ın Türkiye’deki varlığının devletin milli ve dış çıkarlarına zarar verdiği yönündeki düşüncelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletti.
Kaynağın açıklamasına göre Hamas’ın Türkiye’de bulunan bazı lider ve yetkilisi, kendilerine yönelik bir baskı, denetim yoğunluğu ve Türkiye topraklarındaki hareketlerinde bir kısıtlanma hissetmeye başladı. Nitekim yetkililer, bilhassa Türk yetkililerin harekete sunduğu paralar olmak üzere Hamas’ın finans hareketlerini yoğun bir şekilde gözetliyor. Bununla beraber Türkiye, ABD’nin terör listesinde yer alan Hamas’ı destekleyen kişi, kurum ve şirketlere yaptırım uygulaması konusunda Washington’dan da uyarı aldı.
Kaynak, tüm bunların yanı sıra Hamas Hareketi’nin, faaliyetlerini yürütmek üzere Suriye’den başka gidecek yer bulamama ihtimaline de değindi. Bu seçeneğin pahalıya mal olmasından çekinilirken, şu an uzak olmakla birlikte bir diğer ihtimalse tüm liderlerin, çalışanların ve yetkililerin Gazze Şeridi’ne taşınmasıdır. Böyle bir şey tüm liderleri İsrail’in gözetimi altına sokarak Hareket ve faaliyetleri için büyük bir tehlike oluşturacaktır.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters