Husilerden Hudeyde'ye saldırı

​Hudeyde’deki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ne (RCC) ev sahipliği yapan uluslararası Antarctıc Dream gemisi (EPA)
​Hudeyde’deki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ne (RCC) ev sahipliği yapan uluslararası Antarctıc Dream gemisi (EPA)
TT

Husilerden Hudeyde'ye saldırı

​Hudeyde’deki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ne (RCC) ev sahipliği yapan uluslararası Antarctıc Dream gemisi (EPA)
​Hudeyde’deki Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi’ne (RCC) ev sahipliği yapan uluslararası Antarctıc Dream gemisi (EPA)

Hudeyde’de Yeniden Düzenleme Koordinasyon Komitesi (RCC) tarafından kaydedilen olumlu adımların ardından Husi milisler, orduya ait askeri mevziileri ve Yemen hükümetine bağlı kurumları hedef alan saldırılarını tırmandırmaya başladı.
Yemenli bir yetkiliye göre darbeci milisler, iki taraf arasındaki anlaşma sürecinden faydalandı ve 11 Eylül sabahından akşam saatlerine kadar, Manzar köyü, Kilo 16, Kilo 8 bölgeleri, el-Hamis caddesi ve 22 Mayıs Hastanesi de dahil olmak üzere son anlaşmada öngörülen bazı önemli yerleri hedef aldı.
Hudeyde Vali Yardımcısı Velid el-Kadimi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, milislerin Hudeyde’de kurtarılan ortak kuvvetlere ait mevziiler ve köyleri hedef almaya devam ettiğini belirtti. Kadimi, hedef alma sürecinin, darbeciler ve ulusal ordu güçleri arasındaki temas alanları olması dolayısıyla, ateşkes konusunda kararlaştırılan tüm bölgeleri kapsadığını söyledi.
Husi milislerin, ilerleyen günlerde askeri operasyonlarını artıracağını vurgulayan Velid el-Kadimi, RCC’nin bu ihlalleri durdurmak için müdahale etmediği sürece daha fazla sivilin yerinden olacağına ve yaralanacağına dikkati çekti.
Öte yandan Yemen Ulusal Ordu Sözcüsü Tuğgeneral Abduh Abdullah Macali, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ulusal ordunun milisleri caydırmaya uygun gördüğü şekilde ve zamanda yanıt verme hakkına sahip olduğunu kaydetti. Macali, ordunun sabrının bu ihlaller karşısında uzun sürmeyeceğini ve milislerin, ulusal ordunun mevziilerine girmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.
Darbeci milislerin, 11 Eylül’de el-Manzar köyü de dahil, birçok alana topçu saldırılar düzenlemeye devam ettiğini söyleyen Macali, Husi milislerin el-Tuhayta kasabası da dahil olmak üzere Hudeyde’nin doğusu ve el-Dureyhimi’de birçok yerleşim bölgesini hedef aldığını belirtti. Macali, ayrıca taraflar arasında temas hatlarındaki askeri operasyonları durdurmak üzere bir anlaşmanın imzalanmasına rağmen farklı alanlara gelişigüzel şekilde mayın döşendiğini ifade etti.
Sözcü Macali, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı RCC ekibinin, geçtiğimiz Salı günü her iki taraftan da irtibat subaylarını içeren, Hudeyde’deki BM misyonu binasında ortak operasyon merkezinin kurulması ve işletilmesini kapsayan bir uzlaşının sağlanması sonrasında bu ihlalleri durdurmak için önemli bir rol oynadığını vurguladı. RCC ekiplerinin, ateşkes sağlamak için ön 4 hatta yeniden konuşlandığını belirten Macali, komitelerin, ordunun günlük olarak takip ettiği ihlalleri durdurmak için bu aşamada üzerine düşen rolü üstlenmesi gerektiğini, aksi halde sivillere karşı işlenen bu eylemleri durdurmak için ordunun büyük çaplı operasyon başlatacağını ifade etti.
Öte yandan Hudeyde’de gazeteci ve insan hakları aktivisti olan Abdul Hafız el-Hatami, ortak kuvvetler mevziilerini hedef alırken başarısızlık yaşayan milislerin, RCC’nin Hudeyde konusundaki altıncı toplantısının bitmesinden 24 saat sonra Hudeyde’nin güneyindeki el-Tuhayta kasabasındaki yerleşim yerlerini hedef aldığını söyledi.
Hatami, milislerin ağır silahlar kullanarak, el-Dureyhimi’nin güneyinde yer alan el-Tur bölgesinde de ortak kuvvetlerin mevziilerine saldırılarını yinelediğini, ancak kasabanın kuzeyinde ortak kuvvetlerin, milislerin bu saldırılarını geri püskürttüğünü vurguladı.
Saldırılar sivilleri endişelendiriyor
Milislerin ağır silahları rastgele kullanması nedeniyle şehirdeki vatandaşlar arasında panik yaşandığını belirten Abdul Hafız el-Hatami, bu durumun, sivillerin, ayrım gözetmeyen bombardımanlardan kaçmak için kasabadan göç etmelerine neden olabileceğini ifade etti. Hatami, ayrıca söz konusu saldırılar öncesinde de Hays’taki 



İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
TT

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanında son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybetti

 Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)
Gazze İnsani Yardım Vakfı tarafından dağıtılan gıda yardımlarını taşıyan Filistinliler (AFP)

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanı devam ederken ve son 24 saat içinde 100'den fazla kişi hayatını kaybederken, Gazze İnsani Yardım Vakfı bugün Gazze Şeridi'ndeki yardım dağıtım merkezlerinden birini yeniden açtı.

Vakıf, Hamas'ın kendisine yönelik tehditler savurduğunu iddia ederek dün yardım dağıtım merkezlerini kapatmıştı. Şarku’l Avsat’ın Alman haber ajansı DPA’dan aktardığına göre vakıf cuma günü de güvenlik gerekçesiyle yardım dağıtım merkezlerini kapatmış ve halka bu merkezlerden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Vakıf, Facebook sayfasında Arapça olarak yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan merkezlerinden birinin bugün öğlen 12'de yeniden açılacağını duyurdu.

Diğer yandan vakıf, bölge sakinlerinden çalışma saatlerinden önce merkeze yaklaşmamalarını, aksi takdirde gıda paketlerinin dağıtılamayabileceğini belirtti.

İsrail yaklaşık iki hafta önce Gazze Şeridi'ne yardım girişi üzerindeki ablukasını hafifletti. Vakıf, Birleşmiş Milletler (BM) yardım kuruluşlarını ve diğer girişimleri atlayarak yardımın dağıtılması sorumluluğunu üstlendi.

Vakıf, mevcut yardım ağlarını bypass etmenin yanı sıra sivilleri tehlikeye attığı ve tarafsız insani yardım için yaygın olarak kabul edilen standartları ihlal ettiği iddiasıyla eleştiriliyor.

Bu arada Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 54 bin 880'e yükseldiğini açıkladı. Bakanlık günlük istatistik raporunda, İsrail bombardımanı sonucunda son 24 saat içinde hastanelere 108 ölü ve 393 yaralının ulaştığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü bugün, İsrail bombardımanı sonucu on Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, bunlardan beşinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan bir yardım merkezine gıda maddesi almak için gitmekte olduğunu duyurdu.

İsrail ordusu, bölgede askerlerine yaklaşan ‘şüphelilere’ uyarı ateşi açtığını söyledi.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, ekiplerinin ‘Refah'ın batısındaki el-Alem kavşağı bölgesinde beş şehit ve onlarca yaralıyı’ hastaneye naklettiğini söyledi. Basal, hayatını kaybedenlerin ‘Refah'ın batısındaki yardım dağıtım merkezine gitmeye hazırlanan binlerce yerinden edilmiş Filistinli’ arasında olduğunu açıkladı.

Basal, İsrail güçlerinin dağıtım merkezine ulaşmalarına yüzlerce metre kala sivillere ateş açtığını bildirdi.

AFP'nin bir sorusuna yanıt olarak İsrail ordusu şu cevabı verdi: “Dün gece bölgenin aktif bir çatışma bölgesi olduğuna dair yapılan uyarılara rağmen, bazı şüpheliler Refah bölgesinde faaliyet gösteren İsrail ordusu güçlerine tehditkâr bir şekilde yaklaşmaya çalıştı.”

Bu bölgede yardım için toplanan insanlara ilk kez ateş açılmıyor. Sivil Savunma Müdürlüğü son günlerde bölgede bu türden en az üç olayda onlarca kişinin öldüğünü duyurdu.

Daha önceki en az iki olayda İsrail ordusu ‘şüphelilere’ ateş açtığını kabul etmişti.

Bugün de Han Yunus'un batısındaki el-Mevasi bölgesinde yerlerinden edilmiş insanların kaldığı bir çadırın İsrail tarafından bombalanması sonucu aralarında iki çocuğun da bulunduğu beş Filistinli hayatını kaybetti.