Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi

Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi
TT

Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi

Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi

Kuzey Kore dün, ABD ile müzakerelere devam etmenin ön şartı olarak bir dizi güvenlik garantisi talep etti. Pyongyang yönetimi çalışma düzeyinde diyalogun önümüzdeki haftalarda yeniden başlatılmasını umut ediyor.
İki ülke, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 2018 yılının haziran ayında Singapur'da gerçekleştirdiği ilk zirvenin ardından benzeri görülmemiş bir tarihi diyaloga sahne oldu. Ancak şubat ayında Hanoi'de gerçekleştirilen ikinci zirvede de bir anlaşmaya varılamadı. İki lider daha sonra geçen haziran ayında iki Kore arasındaki silahtan arındırılmış bölgede bir araya gelerek diyalogu sürdürmeyi kabul etti. Ancak görüşmeler henüz başlamadı.
AFP’nin haberine göre Pyongyang birkaç gün önce, ay sonuna kadar Washington’la ‘kapsamlı görüşmeler’ başlatmaya hazır olduğunu bildirdi. Washington bunu ‘cesaret verici bir işaret’ olarak kabul etti. Ancak Pyongyang saatler sonra ‘süper boyutlu bir roketatar’ test etti.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada “Güvenlik sistemimize yönelik tüm tehditler ve kısıtlamalar ortadan kalktığında ve gelişimimiz açıkça netleştiğinde nükleer yayılmanın tartışılması mümkün olabilir" dedi. Pyongyang, güvenlik garantilerinin bir anlaşmanın parçası olarak dahil edilmesi konusunda ısrarcı. Ancak genel olarak müzakereler için bir önkoşul çağrısı henüz yapılmadı.
Kuzey Kore resmi haber ajansının haberine göre Pyongyang'ın ABD İşleri Genel Müdürü, takım düzeyindeki görüşmelerin ‘birkaç hafta içinde’ yapılmasını bekliyor. Bu durumun bir fırsat ya da ‘kriz yaratmaya uygun’ olup olmadığını kanıtlamanın Washington'a bağlı olduğu belirtildi.
Pyongyang, ABD’li yetkilileri son aylarda eleştirerek Washington’ı müzakerelerden çekilmekle tehdit etti. Artan gerginliğe rağmen Trump, Kim ile olan ilişkisinin zarar görmediğini, kişisel mesajlaşmalarda bulunduklarını söyledi.
Güney Koreli Jonggang Albo gazetesinin haberine göre Kim, Trump’ı geçen ayki konuşmasında Pyongyang'ı ziyaret etmeye davet etti. İki Kore arasında silahsızlaştırılmış bölgedeki görüşmeler sırasında da çağrısını yineledi.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters