Kuzey Kore dün, ABD ile müzakerelere devam etmenin ön şartı olarak bir dizi güvenlik garantisi talep etti. Pyongyang yönetimi çalışma düzeyinde diyalogun önümüzdeki haftalarda yeniden başlatılmasını umut ediyor.
İki ülke, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un 2018 yılının haziran ayında Singapur'da gerçekleştirdiği ilk zirvenin ardından benzeri görülmemiş bir tarihi diyaloga sahne oldu. Ancak şubat ayında Hanoi'de gerçekleştirilen ikinci zirvede de bir anlaşmaya varılamadı. İki lider daha sonra geçen haziran ayında iki Kore arasındaki silahtan arındırılmış bölgede bir araya gelerek diyalogu sürdürmeyi kabul etti. Ancak görüşmeler henüz başlamadı.
AFP’nin haberine göre Pyongyang birkaç gün önce, ay sonuna kadar Washington’la ‘kapsamlı görüşmeler’ başlatmaya hazır olduğunu bildirdi. Washington bunu ‘cesaret verici bir işaret’ olarak kabul etti. Ancak Pyongyang saatler sonra ‘süper boyutlu bir roketatar’ test etti.
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada “Güvenlik sistemimize yönelik tüm tehditler ve kısıtlamalar ortadan kalktığında ve gelişimimiz açıkça netleştiğinde nükleer yayılmanın tartışılması mümkün olabilir" dedi. Pyongyang, güvenlik garantilerinin bir anlaşmanın parçası olarak dahil edilmesi konusunda ısrarcı. Ancak genel olarak müzakereler için bir önkoşul çağrısı henüz yapılmadı.
Kuzey Kore resmi haber ajansının haberine göre Pyongyang'ın ABD İşleri Genel Müdürü, takım düzeyindeki görüşmelerin ‘birkaç hafta içinde’ yapılmasını bekliyor. Bu durumun bir fırsat ya da ‘kriz yaratmaya uygun’ olup olmadığını kanıtlamanın Washington'a bağlı olduğu belirtildi.
Pyongyang, ABD’li yetkilileri son aylarda eleştirerek Washington’ı müzakerelerden çekilmekle tehdit etti. Artan gerginliğe rağmen Trump, Kim ile olan ilişkisinin zarar görmediğini, kişisel mesajlaşmalarda bulunduklarını söyledi.
Güney Koreli Jonggang Albo gazetesinin haberine göre Kim, Trump’ı geçen ayki konuşmasında Pyongyang'ı ziyaret etmeye davet etti. İki Kore arasında silahsızlaştırılmış bölgedeki görüşmeler sırasında da çağrısını yineledi.
Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi
https://turkish.aawsat.com/home/article/1906511/kuzey-kore-abdden-g%C3%BCvenlik-garantisi-istedi
Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi
Kuzey Kore, ABD'den güvenlik garantisi istedi
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, parti lideri Nigel Farage ile Southwark'taki Glaziers Hall'da düzenlenen basın toplantısında (DPA)
Reform UK Partisi'nin Londra Belediye Başkan Adayı Laila Cunningham, Londra'da düzenlenen seçim mitinginde konuşma yapıyor. (EPA)
ABD saldırıları sonrasında Natanz uranyum zenginleştirme tesisindeki kraterleri gösteren uydu görüntüsü (Arşiv – Reuters)
Kum şehrinin dışındaki Fordo Nükleer Tesisi’nin girişi (Arşiv – IRNA)
Haziran 2025'te ABD'nin saldırısına uğramadan önce Natanz Nükleer Tesisi’ndeki uranyum zenginleştirme salonunda bulunan santrifüjler (İran Atom Enerjisi Kurumu)
Tahran'ın 270 kilometre güneyinde bulunan Natanz Nükleer Tesisi (Arşiv – AFP)
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir müfettiş, 20 Ocak 2014 tarihinde Natanz Nükleer Tesisi’nde bir denetim gerçekleştiriyor. (Arşiv – AFP)
İsfahan’da bulunan Natanz uranyum zenginleştirme tesisinin iç görünümü (Reuters)