M.Ö. 1336 ile 1327 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır Firavunu Tutankhamun’un (Tutankamon) gizemi Mısır’da bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. “Altın Kral” olarak bilinen Firavunun neden genç yaşta öldüğünü tespit etmek için araştırmacılar mumya üzerinde ileri düzeyde bazı testler gerçekleştirecek. Tutankhamun’un kesin ölüm sebebi ile ilgili sonucun ise gelecek yıl açıklanması bekleniyor. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı Arkeolog Dr. Zahi Havas, bir İtalyan televizyon kanalına verdiği röportajda, “Mısır’ın batısındaki Luksor’da bulunan Krallar Vadisi’ndeki mezarlıkta mumya üzerinde gerçekleştirilecek testlerin ardından önümüzdeki yıl Tutankhamun’un ölüm nedenini öğreneceksiniz” dedi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Havas, 250 bin dolar değerindeki yeni cihazların kullanımı ile gerçekleştirilecek olan projede uygulanacak olan testlerin önümüzdeki ay başlayacağını belirterek, ölüm nedeninin kırık bir ayak mı yoksa iltihap sebebi ile mi meydana geldiğini veya başka bir sebep ile mi gerçekleştiğinin tespit edileceğini söyledi. Arkeolog Havas açıklamasında, daha önce gerçekleştirilen mumya testlerinde Tutankhamun’un yumru ayak hastalığından mustarip olduğunun ortaya çıktığını ve sıtma geçirdiğini belirtti.
Arkeologlar, Tutankhamun’un mezarı içerisinde Kral’ın yürürken dayandığı 130 adet koltuk değneği buldu. Havas, bu değneklerden birinin otururken avlanmak için firavun tarafından yapıldığını belirtirken, yapılan testler sonucunda bacağın birinin kırık olduğuna işaret etti. Tutankhamun’un savaş aracı kullanırken yaşanan kaza sonucu bacağını kırdığı düşünülüyor.
Yıllardır bilim insanları, genç Firavunun mumyasından yasa dışı örnekler alan İngiliz arkeolog Harrison tarafından başlatılan girişim dâhil Tutankhamun’un ölüm gizemini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Harrison yaptığı araştırmalar sonucu "Tutankhamun’un yanarak öldüğü"nü iddia etmişti. Howard Carter ise, Krallar Vadisi’ndeki Altın Kral mumyasını keşfeden ilk isim.
Tutankhamun’un koleksiyonlarından bazıları çeşitli ülkelerdeki açık hava müzelerinde sergileniyor. Önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğinde açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi’nde genç kralın kalıntılarının tamamen sergilenmesi planlanıyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Tutankhamun Sergisi, rekor sayıda ziyaretçi çekti. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı, Tutankhamun Sergisi’nin geçtiğimiz Mart ayında Paris’te açıldığı ve bu ay sona erdiğini belirterek, bir buçuk milyon gibi rekor ziyaretçi sayısına ulaşıldığını belirtti. Bu rakam, Fransa tarihindeki arkeolojik sergilerde elde edilen en fazla ziyaretçi anlamına geliyor.
Başkan açıklamasında, Tutankhamun’un hikâyesinin dünyayı cezbettiğini belirterek, bu konunun bilim insanlarının araştırma yapmasına sebep olduğunun altını çizdi. Havas, Tutankhamun’un hayatını anlatan operanın Eylül ayı içerisinde 10 kez sanatseverlerle buluşacağını söyleyerek, gelirin Büyük Müze için ayrıldığını belirtti.
Mumya taraması, kraliyet mumyalarının DNA’sının kullanılarak gerçekleştirilen teste yönelik bir proje olup, 2006 yılında Dr. Zahi Havas başkanlığında, Tutankhamun’un annesi dâhil tüm mumyaların incelenmesi ile başladı.
Havas açıklamasında ayrıca, Mısır’da bulunan müzelerde DNA testleri ile mumya taramasının yapıldığı iki laboratuvarın olduğunu ve Mısırlı uzmanlardan oluşan bir ekibin bu konuda kapsamlı çalışmalar yaptığını söyledi.
Tutankhamun'un ölüm nedeni 2020 yılında açıklanacak

Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası
Tutankhamun'un ölüm nedeni 2020 yılında açıklanacak

Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة