Tutankhamun'un ölüm nedeni 2020 yılında açıklanacak

Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası
Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası
TT

Tutankhamun'un ölüm nedeni 2020 yılında açıklanacak

Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası
Luksor’daki mezarın içindeki Tutankhamun mumyası

M.Ö. 1336 ile 1327 yılları arasında hüküm sürmüş Mısır Firavunu Tutankhamun’un (Tutankamon)   gizemi Mısır’da bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. “Altın Kral” olarak bilinen Firavunun neden genç yaşta öldüğünü tespit etmek için araştırmacılar mumya üzerinde ileri düzeyde bazı testler gerçekleştirecek. Tutankhamun’un kesin ölüm sebebi ile ilgili sonucun ise gelecek yıl açıklanması bekleniyor. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı Arkeolog Dr. Zahi Havas, bir İtalyan televizyon kanalına verdiği röportajda, “Mısır’ın batısındaki Luksor’da bulunan Krallar Vadisi’ndeki mezarlıkta mumya üzerinde gerçekleştirilecek testlerin ardından önümüzdeki yıl Tutankhamun’un ölüm nedenini öğreneceksiniz” dedi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Havas, 250 bin dolar değerindeki yeni cihazların kullanımı ile gerçekleştirilecek olan projede uygulanacak olan testlerin önümüzdeki ay başlayacağını belirterek, ölüm nedeninin kırık bir ayak mı yoksa iltihap sebebi ile mi meydana geldiğini veya başka bir sebep ile mi gerçekleştiğinin tespit edileceğini söyledi. Arkeolog Havas açıklamasında, daha önce gerçekleştirilen mumya testlerinde Tutankhamun’un yumru ayak hastalığından mustarip olduğunun ortaya çıktığını ve sıtma geçirdiğini belirtti.
Arkeologlar, Tutankhamun’un mezarı içerisinde Kral’ın yürürken dayandığı 130 adet koltuk değneği buldu. Havas, bu değneklerden birinin otururken avlanmak için firavun tarafından yapıldığını belirtirken, yapılan testler sonucunda bacağın birinin kırık olduğuna işaret etti. Tutankhamun’un savaş aracı kullanırken yaşanan kaza sonucu bacağını kırdığı düşünülüyor.
Yıllardır bilim insanları, genç Firavunun mumyasından yasa dışı örnekler alan İngiliz arkeolog Harrison tarafından başlatılan girişim dâhil Tutankhamun’un ölüm gizemini ortaya çıkarmaya çalışıyor. Harrison yaptığı araştırmalar sonucu "Tutankhamun’un yanarak öldüğü"nü iddia etmişti. Howard Carter ise,  Krallar Vadisi’ndeki Altın Kral mumyasını keşfeden ilk isim.
Tutankhamun’un koleksiyonlarından bazıları çeşitli ülkelerdeki açık hava müzelerinde sergileniyor. Önümüzdeki yılın dördüncü çeyreğinde açılması planlanan Büyük Mısır Müzesi’nde genç kralın kalıntılarının tamamen sergilenmesi planlanıyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Tutankhamun Sergisi, rekor sayıda ziyaretçi çekti. Mısır Tarihi Eserler İdaresi Başkanı, Tutankhamun Sergisi’nin geçtiğimiz Mart ayında Paris’te açıldığı ve bu ay sona erdiğini belirterek, bir buçuk milyon gibi rekor ziyaretçi sayısına ulaşıldığını belirtti. Bu rakam, Fransa tarihindeki arkeolojik sergilerde elde edilen en fazla ziyaretçi anlamına geliyor.
Başkan açıklamasında, Tutankhamun’un hikâyesinin dünyayı cezbettiğini belirterek, bu konunun bilim insanlarının araştırma yapmasına sebep olduğunun altını çizdi. Havas, Tutankhamun’un hayatını anlatan operanın Eylül ayı içerisinde 10 kez sanatseverlerle buluşacağını söyleyerek, gelirin Büyük Müze için ayrıldığını belirtti.
Mumya taraması, kraliyet mumyalarının DNA’sının kullanılarak gerçekleştirilen teste yönelik bir proje olup, 2006 yılında Dr. Zahi Havas başkanlığında, Tutankhamun’un annesi dâhil tüm mumyaların incelenmesi ile başladı.
Havas açıklamasında ayrıca, Mısır’da bulunan müzelerde DNA testleri ile mumya taramasının yapıldığı iki laboratuvarın olduğunu ve Mısırlı uzmanlardan oluşan bir ekibin bu konuda kapsamlı çalışmalar yaptığını söyledi.



Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
TT

Sudan: "İhracat yolu"nda çatışmalar şiddetleniyor

Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita
Hartum'u Batı Sudan'daki şehirlere bağlayan hayati öneme sahip "ihracat yolunu" gösteren bir harita

Omdurman ile el-Ubeyd arasında, batıda el-Faşir ve Bara şehirlerinden geçen ve yerel halkın "ölüm yolu" olarak adlandırdığı "ihracat yolu", Sudan ordusu ile "Hızlı Destek Kuvvetleri" arasında önemli bir çatışma ekseni haline geldi. En tehlikeli cephelerden biri olarak tanımlanan bu yol, malların ve ürünlerin ihracat limanlarına taşınması için ekonomik ve stratejik bir arter olmasının yanı sıra hayati bir askeri ikmal hattı olarak da kabul edilmektedir.

Yolda, hava saldırıları ve insansız hava araçlarının (İHA) kullanımı da dahil olmak üzere, şiddetli vur-kaç çatışmaları yaşandı ve bu durum, iki taraf arasında farklı bölümlerde kontrolün el değiştirmesine yol açtı.

Şu anda Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), Kuzey Darfur'daki el Faşir'e kadar uzanan Kordofan şehirlerinin birçoğunu da içeren yolun batı kesimini kontrol ederken, ordu Omdurman yakınlarındaki bölgeleri ve el Ubeyd şehri ile çevresini kontrol ediyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu çatışma siviller üzerinde olumsuz sonuçların doğmasına neden oldu; malların hareketi aksadı ve ulaşım maliyetleri arttı. Bu durum ise yetkililerin temas bölgelerinden geçişi kısıtlamasına yol açtı.


Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
TT

Suriye Savunma Bakanlığı: Ateşkes 15 gün daha uzatıldı

Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)
Haseke'de Suriye Demokratik Güçlerine (SDD) ait bir kamyon, cephe hatlarına giden bir yolun üstünde duruyor. (AP)

Suriye Savunma Bakanlığı bugün, Suriye Arap Ordusu'nun operasyonlarının tüm bölgelerinde ateşkesin 15 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Bakanlık açıklamasında, ateşkes uzatmasının 24 Ocak 2026 saat 23:00 itibarı ile başlayacağını belirtti.

Bakanlık, uzatmanın "ABD'nin DEAŞ mahkumlarını SDG hapishanelerinden Irak'a transfer etme operasyonuna destek amacıyla" verildiğini belirtti.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı bugün yaptığı açıklamada, SDG’nin, Kandil Dağları'ndan Haseke vilayetine Kürdistan İşçi Partisi (PKK) milislerinden takviye birlikleri getirdiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın resmi El-İhbariya TV kanalından aktardığına göre Komutanlık açıklamasında, "SDG, kontrolü altındaki bölgelerde, politikalarına karşı çıkan herkesi tutuklayarak, zorla yerinden ederek ve işkence ederek yaygın ihlallere devam ediyor" denildi.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, SDG ve PKK milislerini provokasyonlarına devam etmemeleri ve yalan ve kurgulanmış görüntüler yaymamaları konusunda uyardı. Komutanlık, "Sahadaki durumu inceliyor ve operasyonel koşulları değerlendirerek bir sonraki adımımızı belirliyoruz" ifadelerini kullandı.

Suriye Ordusu Operasyon Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iş birliği içinde, çatışmalardan etkilenenlere destek ve yardım sağlamak amacıyla önümüzdeki saatlerde insani yardım koridorlarının açılacağını vurguladı.

Ajans, ordunun "tüm Suriye toplumu için koruyucu kalkan olacağını, Suriye topraklarının birliğini koruyacağını ve sınır ötesi tüm terörist projelere karşı duracağını" belirtti.

Bugün erken saatlerde Suriye Enformasyon Bakanı Hamza el-Mustafa, ateşkes anlaşması kapsamında SDG'ye verilen sürenin dolduğunu ve hükümetin sonraki adımlarını değerlendirdiğini söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise "tüm seçeneklerin masada olduğunu, aynı zamanda hukukun uygulanması ve ülkenin birleştirilmesi için gerilimin azaltılması ve diyalog yolunun izlendiğini" ifade etti.


Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
TT

Witkoff ve Kushner, Gazze Şeridi'nin geleceğini görüşmek üzere İsrail'de

ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)
ABD'li elçiler Steve Witkoff ve Jared Kushner Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katıldı. (AP)

Bilgi sahibi iki kaynak, ABD’li temsilciler Steve Witkoff ve Jared Kushner’in, Gazze Şeridi başta olmak üzere bölgesel gelişmeleri görüşmek üzere bugün İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelmek için ülkede bulunduğunu bildirdi. Aynı gün Gazze’de iki yeni şiddet olayı yaşandığı açıklandı. Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre, bölgedeki gelişmeler uluslararası kamuoyunun gündeminde yer almaya devam ediyor.

ABD, perşembe günü, sıfırdan inşa edilecek ‘yeni bir Gazze’ planını duyurdu. Planın, konutlar, veri merkezleri ve sahil şeridinde tatil tesislerini kapsadığı belirtildi. Bu girişimin, İsrail ile Hamas arasında, sık sık ihlallerle sekteye uğrayan ateşkes anlaşmasını ilerletme amacı taşıyan ABD Başkanı Donald Trump’ın çabaları kapsamında gündeme geldiği ifade edildi.

Öte yandan Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, biri kuzeyde olmak üzere iki ayrı olayda, aralarında iki çocuğun da bulunduğu üç kişinin İsrail ateşi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlığın verilerine göre, savaşın başlamasından bu yana Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 71 bin 654’e ulaştı.

Netanyahu’nun ofisinden bir sözcü, taraflar arasında bir toplantı yapılacağını doğruladı ancak görüşmenin içeriğine ilişkin ayrıntı paylaşmadı.

İsrail’in yürüttüğü savaş nedeniyle Gazze Şeridi’nin büyük bölümü yıkıma uğradı. ABD destekli Gazze Yönetim Komitesi Başkanı Ali Şaas, perşembe günü yaptığı açıklamada, Refah Sınır Kapısı’nın bu hafta açılacağını söyledi. Kapı, nüfusu iki milyonu aşan Gazze halkı için fiilen bölgeye giriş ve çıkışın tek yolu konumunda bulunuyor.

Reuters’a konuşan üç kaynağa göre İsrail, Mısır üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze’ye dönecek Filistinlilerin sayısını sınırlamak istiyor. Bu çerçevede, Gazze Şeridi’nden çıkan Filistinlilerin sayısının, bölgeye girenlerden fazla olması hedefleniyor.

Refah Sınır Kapısı’nın, Trump’ın savaşı sona erdirmeye yönelik planının ilk aşamasında açılması öngörülüyordu. ABD, bu ay planın ikinci aşamasına geçildiğini açıklamıştı. Söz konusu aşamada İsrail’in Gazze’den asker çekmesi ve Hamas’ın bölgenin yönetiminden çekilmesi bekleniyor. İsrail ordusu, 2024 yılından bu yana sınır kapısının Filistin tarafını kontrol ediyor.