ABD Donanması: Savaş pilotlarının tespit ettiği UFO'lar gerçek

Video alıntısı (Independent)
Video alıntısı (Independent)
TT

ABD Donanması: Savaş pilotlarının tespit ettiği UFO'lar gerçek

Video alıntısı (Independent)
Video alıntısı (Independent)

İddialara göre, ABD Donanması, savaş pilotları tarafından görüntülenen ve UFO'ların gerçek olabileceğini gösteren videoların açıklanamayan hava karşılaşmalarına ilişkin gerçek askeri kayıtlar olduğunu söyledi.
Internet'te dolaşan videonun kökeni, içeriği ve geçerliliği birkaç yıldır önemli tartışmalara konu olmuştu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, gizliliği kaldırılan belgelerin depolandığı The Black Vault'tan blogger John Greenwald Jr.'a konuşan bir sözcü, "Donanma bu videolarda yer alan nesneleri tanımlanamayan hava olayları (unidentified aerial phenomena - UAP) olarak tanımlıyor" dedi.
Vice'ın Motherboard bölümüne göre, ek bir açıklamada, bu tanımlamanın 2017 ve 2018'de popülerlik kazanan ve "Go Fast", "FLIR1" ve "Gimbal" olarak bilinen üç video için de kullanıldığı doğrulandı.
Kayıtların bazılarında, tanımlanamayan bir objenin görünüşte imkansız olan hızlarda ivme kazandığı (pilotlardan biri "şimdiye kadar hiç böyle bir şeye rastlamadım" diyor) ve mevcut Amerikan uçaklarının kabiliyetinin ötesinde manevralar gerçekleştirdiği görülüyor.
Ancak UAP karşılaşmalarının artan sıklıkta görülmeye başlandığını kabul eden ABD Donanması, bu yıl başlarında pilotların bu tür karşılaşmaları rapor edeceği yeni yollar açıkladı.
Bilgi Harbi Deniz Operasyonları Başkan Yardımcılığı Ofisi'nin sözcüsü ve UAP'lara dair en son açıklama yapan isim Joseph Gradisher, nisanda şunları ifade etti:
2014'ten bu yana bu izinsiz girişler düzenli olarak gerçekleşmeye başladı. Bunu çözüme kavuşturmak istiyoruz. Bunu kimin yaptığını, nereden geldiğini ve niyetlerinin ne olduğunu belirlememiz gerekiyor. Bunun tekrar yaşanmasını engelleyecek yollar bulmalıyız.
ABD Donanmasından emekli Yarbay David Fravor, New York Times'a verdiği 2017 tarihli röportajda 2004'te yaşadığı bir UAP karşılaşması nedeniyle "kafasının çok karıştığını" söylemişti.
Fravor; F/A-18F Super Hornet savaş uçağıyla yaklaştığı yaklaşık 12 metre uzunluğundaki garip, oval cisim için "daha önce hiç görmediğim bir şekilde hızlandı" demişti. Yarbay Fravor, bir donanma kruvazörünün takip ettiği nesneyle karşılaştığında, cisim "kaynayan" dalgalarla karışan denizin biraz üzerinde, havada süzülüyordu.
Cismin gözden kaybolması üzere Yarbay Fravor ve beraberindeki diğer pilot, yaklaşık 96,5 km uzaktaki bölgeye uçma emri aldı. Ancak onlar mesafenin henüz üçte birini gidemeden nesnenin kendilerini alt ettiği söylendi. Oraya vardıklarında, cisim yok olmuştu.
Times, Yarbay Fravor'un anlattıklarının Donanma tarafından yayımlanan üç videodan biriyle ilişkili olduğunu belirtti.



Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
TT

Çığır açıcı gen tedavisi, işitme kaybını tek dozla düzeltti

Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor
Araştırmacı, sağırlığa yönelik bu tür bir tedavinin "sadece başlangıç" olduğunu söylüyor

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Yeni bir araştırmaya göre, çığır açan bir gen tedavisi tek bir enjeksiyonla insanlardaki işitme kaybını birkaç hafta içinde tersine çevirebiliyor.

İsveç'in Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacılar son teknoloji tedavinin, doğuştan sağırlığı veya ileri derecede işitme bozukluğu olan çocuk ve yetişkinlerin işitme yetisini iyileştirdiğini ve klinik bir deneyde 7 yaşındaki bir çocuğun duyma becerisini neredeyse tamamen geri kazandığını açıkladı.

Hakemli dergi Nature Medicine'da detaylandırılan klinik çalışma, OTOF geninin sağlıklı bir kopyasının iç kulağa enjekte edilmesiyle 10 katılımcının tümünün işitmesinin gelişme gösterdiğini ortaya koydu.

Küçük ölçekli deney, OTOF adı verilen bir gendeki mutasyonlar sonucu genetik sağırlık veya ileri seviye işitme bozukluğundan muzdarip kişileri içeriyordu.

Bu mutasyonlar, ses sinyallerinin kulaktan beyne iletilmesinde kilit rol oynayan otoferlin proteininin eksikliğine neden oluyor.

Araştırmacılar tedavinin en çok çocuklarda işe yaradığını belirtse de yetişkinlere de fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Deneyde adeno ilişkili virüsün sentetik ve zararsız bir versiyonu kullanılarak düzgün işleyen bir OTOF geni tek bir enjeksiyonla iç kulağa verildi.

Tedavinin etkileri hastaların çoğunda belirgin biçimde görülürken, işitme yetisi sadece bir ay sonra hızla iyileşti.

Araştırmacılar 6 ay sonra tüm katılımcılarda işitmede önemli ölçüde iyileşme kaydedildiğini ve algılanabilir ortalama ses seviyesinin 106 desibelden 52 desibele düştüğünü belirtiyor.

Çalışmada tedaviye en iyi yanıt verenlerin 5 ila 8 yaşındakiler olduğu tespit edildi.

7 yaşındaki bir kız çocuğu işitme yetisini neredeyse tamamen hızla geri kazandı ve 4 ay sonra annesiyle günlük konuşmalar yapabilmeye başladı.

Karolinska Enstitüsü'nden çalışmanın ortak yazarı Maoli Duan, "Bu yöntem ilk kez ergenler ve yetişkinlerde test edildi" diyor.

Katılımcıların çoğunda işitme duyusunun büyük ölçüde iyileşmesi, yaşam kaliteleri üzerinde derin bir etki yaratabilir. Şimdi bu etkinin ne kadar kalıcı olduğunu görmek için bu hastaları takip edeceğiz.

Araştırmacılar ayrıca tedavinin güvenli olduğunu ve iyi tolere edildiğini de saptadı. Katılımcılar 6-12 aylık takip süresinde herhangi bir ciddi yan etki bildirmedi.

En yaygın reaksiyon, bir tür akyuvar olan bağışıklık sistemi nötrofillerinin sayısındaki azalmaydı.

"OTOF sadece başlangıç" diyen Dr. Duan, araştırmacıların GJB2 ve TMC1 gibi diğer yaygın sağırlık genleri üzerinde de çalıştığını ekliyor.

Bunların tedavisi daha karmaşık ancak bugüne kadarki hayvan deneyleri umut verici sonuçlar ortaya koyuyor. Farklı genetik sağırlık türlerinden muzdarip hastaların bir gün tedavi görebileceğine güvenimiz tam.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news