Kuveyt, Yemen barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak istiyor

Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah
Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah
TT

Kuveyt, Yemen barış görüşmelerine ev sahipliği yapmak istiyor

Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah
Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah

Kuveyt, Yemen’de 5 yıldır devam eden krize siyasi bir çözüm bulmak için Yemenli taraflara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini açıkladı.
Suudi Arabistan'da bulunan petrol şirketi Aramco'ya ait iki büyük tesise yapılan saldırıyı kınayan Kuveyt, Arabistan tarafından ülkenin güvenlik ve istikrarını korumak için alınan tüm önlemlere destek vereceğini belirtti. Aynı zamanda bu yıl Basra Körfezi’nde yaşanan bir dizi terör ve sabotaj eyleminin ardından uluslararası toplumu bu hayati bölgenin güvenliğini ve istikrarını koruma sorumluluğunu üstlenmeye çağırdı.
Kuveyt Başbakanı Şeyh Cabir el-Mübarek es-Sabah, New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) 74'üncü Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kuveyt’in BM himayesinde istişare turu gerçekleştirmek üzere Yemenli kardeşlere ev sahipliği yapmaya yeniden hazır olduğunu belirtti. Kuveyt, 2016 yılında da barış görüşmeleri kapsamında Yemenli taraflara 100 güne yakın bir süre boyunca ev sahipliği yapmış, ancak söz konusu görüşmeler sırasında barış anlaşması imzalanamamıştı.
Başbakan Mübarek, “Yemen krizinin devam etmesi, ilgili Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve çıktıları doğrultusunda nasıl davranılacağı konusunda bir kilometre taşı olmaya devam ediyor. Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin yeniden temyizine ve geçen yılın sonunda Stockholm anlaşmasına varılmasına rağmen anlaşmanın uygulanmaması ve duyarsızlık sahneye hâkim olmaya devam ediyor” dedi.
Mübarek tarafından yapılan açıklamada Kuveyt’in krize askeri bir çözümün olmadığı yönündeki tutumu ve siyasi süreci kolaylaştırmada BM’nin çabalarına destek verdiği vurgulandı.
Kuveyt’in bu krize bir son verip Yemen’in güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü sağlamak için desteklediği diyalog 3 hususa dayanıyor: Körfez Girişimi’yle beraber Yürütme Mekanizması, Ulusal Diyalog Konferansı’nın çıktıları ve Güvenlik Konseyi’nin özellikle 2216 sayılı olmak üzere ilgili kararları.
Aynı zamanda Kuveyt Başbakanı, İran’ı ‘işbirliğine ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerin kurulmasına katkıda bulunup bölge devletlerin güvenlik ve istikrarını koruyarak halklarının refahını ve kalkınmasını sağlamaları için devletlerin egemenliğine saygı duymaya, iç işlerine karışmamaya, Körfez’deki gerilimi azaltma ve denizlerde seyrüsefer güvenliğinin korumaya dayanan bir diyalog başlatmaya’ çağırdı.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da dün yaptığı açıklamada, İran’ın Yemen’deki müdahalelerinin çatışmayı uzatıp çözümü zorlaştırarak Husilerle beraber Yemen halkının acılarını arttırdığını ve insani krizi derinleştirdiğini belirtti.
Ebu Gayt’ın Genel Kurul toplantılarında BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ile yaptığı görüşme, iki taraf arasında yapılan ilk görüşme oldu. Daha önce Gayt, uzlaşma çabaları hususunda Yemen Özel Temsilcisi’nin Arap Birliği’yle koordine olmamasından şikayet etmişti.
Arap Birliği’nin dün yayınladığı açıklamaya göre Ebu Gayt, Griffiths ile görüşmesi sırasında İran’ın ABD ile olan çatışmasını idare etmek için Husi milisleri kullanabileceği tehlikesine dikkat çekti.
Birliğin Genel Sekreterliği’nden yapılan açıklamada toplantıda ‘siyasi süreci yeniden canlandırarak barış ve meşruiyeti geri getirme yönündeki çabalara odaklanarak Yemen krizindeki gelişmelerin ele alındığı’ belirtildi.
Söz konusu görüşmede Ebu Gayt, Yemen’in toprak bütünlüğünün korunması, meşru devlet kurumlarının aktifleştirilmesi ve ülkenin komşuları için tehdit kaynağı haline dönüşmesinin önlenmesi hususunda Birliğin 10 Eylül’de alınan kararlarla ilgili tutumunun değişmeyeceğini vurguladı.
Griffiths’ten Yemen’deki arabuluculuğun son gelişmelerini öğrenen Gayt’ın “Barış yolunda her fırsatı denemek gerekiyor. Bu hususta önemli olan Husilerin sözleri değil, eylemleridir” dediği aktarıldı.



Muhammed bin Selman, Medine'de alimleri, bakanları ve vatandaşları kabul etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Medine'de alimler, bakanlar ve bir grup vatandaşı kabul ederken (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Medine'de alimler, bakanlar ve bir grup vatandaşı kabul ederken (SPA)
TT

Muhammed bin Selman, Medine'de alimleri, bakanları ve vatandaşları kabul etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Medine'de alimler, bakanlar ve bir grup vatandaşı kabul ederken (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Medine'de alimler, bakanlar ve bir grup vatandaşı kabul ederken (SPA)

Suudi Arabistan Başbakan Yardımcısı Veliaht Prens Muhammed bin Salman bin Abdulaziz, mübarek Ramazan ayının gelişi vesilesiyle kendisini tebrik etmek ve kutlamak için gelen alimleri, bakanları ve bir grup vatandaşı Medine'de kabul etti.

Hazır bulunanlar, mübarek ay vesilesiyle tebriklerini Veliaht Prens'e ilettiler, Veliaht Prens de herkesin oruçlarını, dualarını ve iyi amellerini Allah'ın kabul etmesini diledi.

Prens Muhammed bin Salman, mübarek Ramazan ayı vesilesiyle Medine'de tebriklerini kabul ediyor (SPA)Prens Muhammed bin Salman, mübarek Ramazan ayı vesilesiyle Medine'de tebriklerini kabul ediyor (SPA)

Resepsiyona Medine Bölgesi Valisi Prens Selman bin Sultan bin Abdulaziz, Devlet Bakanı ve Bakanlar Kurulu Üyesi Prens Turki bin Muhammed bin Fahd bin Abdulaziz, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdulrahman bin Abdulaziz, Medine Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Suud bin Nahar bin Suud bin Abdulaziz, Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan, Prens Suud bin Selman bin Abdulaziz, Prens Faisal bin Bedr bin Muhammed bin Celavi, Prens Fahd bin Selman bin Sultan bin Abdulaziz, Prens Nahar bin Suud bin Nahar bin Suud bin Abdulaziz ve bakanlar katıldı.


Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
TT

Veliaht Prens Mescid-i Nebevi’yi ziyaret etti

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman,(SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Seman bin Abdulaziz, dün Mescid-i Nebevi’yi ziyaret ederek Ravza-i Şerif'te namaz kıldı. Ayrıca Peygamberimiz Hz. Muhammed'i (Sallallahu aleyhi ve sellem) ve iki sahabesini (Allah onlardan razı olsun) selamlama şerefine nail oldu.


Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Kral Selman ve Veliaht Prens, Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’na 18,66 milyon dolarlık destek sağladı

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman (SPA)

İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman dün, bu yıl altıncısı düzenlenen Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nı başlattı. Kampanya kapsamında iki lider, toplam 70 milyon Suudi riyali (yaklaşık 18,66 milyon ABD doları) bağışlayarak hayır çalışmalarına verdikleri desteği sürdürdü.

Kral Selman 40 milyon riyal, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ise 30 milyon riyal bağışta bulundu. Bu bağışlar, 2021’den bu yana yürütülen kampanya kapsamında Suudi Arabistan’daki hayır çalışmalarına sürekli destek ve teşvikin bir devamı niteliği taşıyor. Kampanya, yüksek güvenilirlik ve şeffaflık standartlarıyla bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor; ileri teknolojik yöntemlerle kolay ve hızlı bağış imkânı sağlıyor. Bu uygulamalar özellikle Ramazan Ayı’nda toplumsal dayanışmayı güçlendirmeyi ve hayırseverlerin katkılarını artırmayı hedefliyor.

İhsan platformunun Denetleme Kurulu Başkanı Macid el-Kasabi yaptığı açıklamada, Kral ve Veliaht Prens’in cömert bağışlarına teşekkür ederek, liderlerin sürekli desteklerinin toplumsal dayanışma, hayır ve yardımlaşmanın en yüksek değerlerini yansıttığını belirtti.

Ulusal Hayır Çalışmaları Kampanyası’nın altıncı edisyonu, ulusal hayır platformu İhsan üzerinden dün akşam İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz’in onayıyla başlatıldı. Kampanya, Kral Selman’ın hayır çalışmalarına verdiği desteği sürdürme ve Ramazan boyunca toplumsal faydayı artırma amacı taşıyor. Bağışlar, Ramazan Ayı boyunca platformun resmi kanalları üzerinden iletebilecek.

İhsan Platformu Genel Müdürü Mühendis İbrahim el-Huseyni, platformun Kral ve Veliaht Prens’in sürekli desteği sayesinde Suudi Arabistan’daki hayır faaliyetlerini etkin biçimde yürüttüğünü belirtti. Huseyni, platformun yüksek düzeyde yönetişimle bağışları topladığını ve ihtiyaç sahiplerine zamanında ulaştırdığını vurguladı.

Huseyni, kampanyanın ileri düzey dijital yönetişimle çalıştığını, toplumun resmi ve güvenli kanallar aracılığıyla yıl boyunca farklı hayır ve kalkınma projelerine bağış yapmasına imkân sağladığını aktardı. Ayrıca, İhsan Vakfı aracılığıyla bağışçıların sürdürülebilir vakıf fırsatlarından yararlanabileceğini, yatırımların gelirlerinin Suudi Arabistan genelinde hayır işlerinde kullanılacağını ifade etti.

Platform, gelen cömert bağışlar ve toplumsal katkılar sayesinde, faydalanıcıların yaşamlarında olumlu etkiler yaratmayı başardı.

Huseyni, kampanyanın Vizyon 2030 hedefleriyle uyumlu olarak, kâr amacı gütmeyen sektörün topluma katkısını artırdığını ve hayır faaliyetlerinin devamını sağladığını belirtti.

İhsan platformu, Suudi Arabistan Veri ve Yapay Zekâ Kurumu (SDAIA) desteğiyle faaliyet gösteriyor ve platformun güvenli bağış toplama ve dağıtım süreçlerini yüksek düzeyde yönetişimle sürdürmesi için liderlik tarafından sürekli gözetim altında tutuluyor. Platform faaliyetlerinin İslam hukukuna uygunluğunu ise özel bir komite denetliyor.

İhsan platformunun, çeşitli hayır ve kalkınma alanlarında bağış kabul ettiği; katkıların platformun mobil uygulaması, internet sitesi (Ehsan.sa) ve 8001247000 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla yapılabildiği kaydedildi.