BBC: İngiltere ile AB arasında müzakereler çöküşün eşiğinde

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Londra yakınlarındaki Watford'daki bir hastaneyi ziyaret etti (AP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Londra yakınlarındaki Watford'daki bir hastaneyi ziyaret etti (AP)
TT

BBC: İngiltere ile AB arasında müzakereler çöküşün eşiğinde

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Londra yakınlarındaki Watford'daki bir hastaneyi ziyaret etti (AP)
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Londra yakınlarındaki Watford'daki bir hastaneyi ziyaret etti (AP)

İngiliz yayın kurumu BBC, Başbakanlık Ofisi’nden bir kaynaktan verdiği bugünkü haberinde İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) müzakerelerinin çökmek üzere olduğu ve Londra, Kuzey İrlanda’nın AB ile Gümrük Birliği’nde kalmasını kabul etmediği sürece bir anlaşma yapılmasının mümkün olmadığını aktardı.
BBC muhabiri Laura Kuenssberg, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Başbakan Boris Johnson, sabah saat: 8:00’da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile konuştu. Başbakanlıktan bir kaynak Kuzey İrlanda’nın AB ile Gümrük Birliği’nde kaldıkça bir anlaşma yapılmasının mümkün olamayacağını söylüyor.”
Birleşik Krallık’ın bir parçası olan Kuzey İrlanda ile AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınır sorunu, Londra ve Brüksel arasındaki anlaşmanın önündeki en büyük engel olmaya devam ediyor. Zira Londra, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır oluşturulmasının önüne geçen maddenin ülkenin egemenlik haklarını ihlal ettiğini savunuyor. Kuzey İrlanda’nın AB ile Gümrük Birliği’nden ayrılmasını istiyor.
İlgili bağlamda Reuters’ın İngiliz hükümetindeki bir kaynaktan aktardığı bilgilere göre Londra, AB'nin Johnson'ın önerisini ciddi bir şekilde masaya yatırdığına inanmıyor. Kaynak, AB’nin ya müzakerelere katılmadığı ya da ciddi olarak pazarlık yapmadığını söyledi.
Asgari ücretle çalışan 3 işçi, Londra Mahkemesi’ne başvurarak Başbakan Boris Johnson’ın İngiltere’yi 31 Ekim’de anlaşmasız olarak AB’den çıkarma tehdidine karşı dava açtı.
The Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre İngiltere Bağımsız İşçiler Sendikası (Independent Workers Union of Great Britain - IWGB) üyesi olan 3 işçi, Avam Kamarası’nın Brexit'in anlaşmasız olarak gerçekleşmesini engellemek ve Başbakan’ı Brexit’i 31 Ocak 2020'ye ertelemeye zorlamak için kabul ettiği ‘Benn Yasası’nı ihlal etmediğinden emin olmak için çaba sarf eden Londra merkezli insan hakları örgütü Liberty’ye üye olmayı planlıyor.
İngiliz mahkemelerine yapılan söz konusu dava başvuruları, Brüksel’le bir anlaşmaya varılmadığı takdirde Johnson’ı Brexit’i ertelemeye zorlamayı amaçlayan İskoç eylemciler tarafından açılan bir davanın devamı niteliğinde. Bununla birlikte avukat Jolyon Maugham ve diğer aktivistler, Johnson'ı Benn Yasası’na uymaya zorlayan bir mahkeme emri çıkarmak için dün Edinburgh Mahkemesi’ne başvuru yaptıklarını açıkladılar.
Maritza Calla, Wilson Romero ve Alexander Marshall adlı 3 işçinin avukatları ile IWGB geçen hafta, Londra’daki Downing Sokağı 10 numaradaki Başbakanlık konutuna gönderdikleri mektupta Benn Yasası’na uymamanın yasaları ‘açıkça ihlal etmek’ olduğunu belirttiler.
Aynı zamanda İspanyol pasaportlarına da sahip olan işçiler Calla 2012, Romero da 2013'ten bu yana İngiltere’de çalışıyorlar. İki işçi de AB üyesi olan İngiltere’de kalma hakkına sahip. Postacı olan İngiliz vatandaşı Marshall, bir süre önce işten ayrılma hakkı ile ilgili Avrupa Adalet Mahkemesi nezdinde açtığı bir davayı kazanmıştı.



İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
TT

İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.

İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı’nın kıyı savunma füze birimi 7900’de kritik konumda yer alan ve yaklaşık bir yıl önce İsrail’e getirilerek sorgulanan İmad Emhez’in, soruşturma sırasında Hizbullah’ın gizli deniz dosyasına dair önemli bilgiler verdiğini açıkladı.

İsrail ordusunun Arapça medya sözcüsü Avichay Adraee’nin X platformunda yaptığı paylaşıma göre, “İsrail Deniz Komandoları Birliği 13’e bağlı askerler, yaklaşık bir yıl önce askeri istihbarat deniz biriminin yönlendirmesiyle, Lübnan’ın kuzeyindeki Batrun kasabasında, sınırın yaklaşık 140 kilometre uzağında gerçekleştiren operasyonla Emhez’i yakalayıp İsrail’e götürdü.”

Açıklamada, Emhez’in İran ve Lübnan’da askeri eğitim aldığı ve Hizbullah’ın kıyı füze biriminde yürüttüğü görev kapsamında geniş bir denizcilik tecrübesi edindiği belirtildi. Ayrıca, Lübnan’daki sivil denizcilik akademisi “Marasti”de eğitim aldığı, bunun da “Hizbullah’ın sivil kurumları terör faaliyetleri için kullanmasına” örnek teşkil ettiği ifade edildi.

Adraee, Emhez’in soruşturma sırasında Hizbullah’ın en gizli projelerinden biri olan deniz dosyasında merkezi bir görev yürüttüğünü kabul ettiğini belirtti. Emhez’in sunduğu bilgilerin, örgütün deniz faaliyetlerini sivil kisve altında örgütleyerek İsrail ve uluslararası hedeflere saldırı planlarını içerdiği aktarıldı.

İsrail ordusu sözcüsü, söz konusu gizli deniz projesinin, öldürüldükleri belirtilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından doğrudan yönetildiğini, askeri lider Fuat Şükr ile deniz dosyasının sorumlusu Ali Abdülhasan Nuriddin’in de süreçte yer aldığını iddia etti.

Açıklamada, Emhez’in verdiği bilgiler ve söz konusu lider kadronun etkisiz hâle getirilmesi sayesinde gizli deniz dosyasının ilerlemesinin kritik bir aşamada durdurulduğu bildirildi.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın deniz yapılanması ile diğer deniz birimlerinin İran’ın maddi ve ideolojik desteğiyle geliştirildiğini öne sürerek, “Bu devasa kaynaklar Lübnan’ın kalkınması için kullanılmak yerine Hizbullah’ın terör faaliyetlerine aktarılıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, vatandaşlarına yöneldiğini belirttiği tehditleri ortadan kaldırmak için “tüm cephelerde gerekli adımların atılmaya devam edeceğini” duyurdu.


Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
TT

Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme ayarlamadığını, ancak Netanyahu'nun kendisiyle görüşmek istediğini söyledi.

Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten konuşan Trump, Gazze anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması için baskı yaparken, Noel tatili sırasında Florida'da Netanyahu ile "büyük olasılıkla" görüşeceğini ifade etti.

Bugün Mar-a-Lago tatil beldesine giderken gazetecilere konuşan Trump, "Evet, büyük olasılıkla Florida'da beni ziyaret edecek," dedi. "Benimle görüşmek istiyor. Henüz resmiyet kazanmadı ama benimle görüşmek istiyor."

Wittkoff, Miami'de arabulucularla görüşecek

İlgili bir gelişmede, Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Beyaz Saray'dan bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff'un, Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin bir sonraki aşamasını görüşmek üzere bugün Florida, Miami'de Katar, Mısır ve Türk yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.

Son zamanlarda, iki yıldır süren savaşla harap olmuş Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin arabulucuları ve garantörleri olan Katar ve Mısır, özellikle İsrail güçlerinin çekilmesini ve uluslararası bir istikrar gücünün konuşlandırılmasını içeren ABD Başkanı Donald Trump'ın planına dayalı olarak anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmesi çağrısında bulundu.

Plan ayrıca, uluslararası "barış konseyi" tarafından denetlenen ve çok uluslu bir güvenlik gücü tarafından desteklenen, Gazze Şeridi'nde geçici bir Filistin teknokrat yönetiminin kurulmasını öngörüyor.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'deki ateşkes kırılganlığını koruyor; her iki taraf da birbirini ihlallerle suçlarken, harap olmuş bölgedeki insani durum kötüleşmeye devam ediyor.


Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Brown Üniversitesi ve MIT saldırılarının şüphelisinin ABD'ye girişine olanak sağlayan "yeşil kart" çekiliş programını askıya aldı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, Trump'ın talimatıyla ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne Çeşitlilik Vizesi programını geçici olarak durdurma emri verdiğini duyurdu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Çeşitlilik Vizesi programı, her yıl çekiliş sistemiyle ABD'de yeterince temsil edilmeyen ülkelerden, çoğunluğu Afrika'dan olan kişilere 50 bine kadar "yeşil kart" sağlıyor.

Noem, X platformundaki bir paylaşımında, "Bu iğrenç şahsın ülkemize girmesine asla izin verilmemeliydi" ifadelerini kullandı.