ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi ifadeye gitmeyecek

Gordon Sonland, ABD Avrupa Birliği Büyükelçisi (AFP)
Gordon Sonland, ABD Avrupa Birliği Büyükelçisi (AFP)
TT

ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi ifadeye gitmeyecek

Gordon Sonland, ABD Avrupa Birliği Büyükelçisi (AFP)
Gordon Sonland, ABD Avrupa Birliği Büyükelçisi (AFP)

ABD'de Trump yönetimi ile Demokratlar arasında azil soruşturması gerginliği sürüyor. ABD Dışişleri Bakanlığının, "azil soruşturmasına" dair Temsilciler Meclisi tarafından ifadeye çağrılan ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland'a ifade vermeye gitmemesi yönünde talimat verdiği belirtildi.
ABD medyasında yer alan haberlere göre, Trump'ın başkanlık kampanyasına 1 milyon dolar bağış yapması ile dikkati çeken oteller zinciri sahibi Sondland'ın, Başkan Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında geçen telefon görüşmesine dair önemli bilgilere sahip olduğu ileri sürüldü.
ABD Dışişleri Bakanlığı, "azil soruşturması" kapsamında Temsilciler Meclisi tarafından ifadeye çağrılan ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Sondland'a ifadeye gitmemesi yönünde talimat verdi.
İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, Bakanlığın söz konusu talimatına tepki gösterdi.
Schiff, Gordon Sondland'ın Trump ve Zelenskiy arasında yapılan görüşmeye dair hassas bilgilere ve Ukraynalı yetkililer ile kendisi arasında atılan önemli mesajlara sahip olduğunu belirtti.
Bu bilgilerin Trump'ın azil sürecinde önemli bir delil teşkil ettiğini ileri süren Adam Schiff, "Bu tanığın ve söz konusu mesajların yönetim ile eşdeğer olan Kongreye teslim edilmemesi, anayasal işlevlerin engellenmesine yönelik güçlü birer kanıttır." dedi.
Sondland'ın avukatı Robert Luskin ise müvekkilinin her zaman ABD'nin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini ve İstihbarat Komitesi önünde de anlatmaya hazır olduğunu belirterek, "Ancak Büyükelçi Sondland, hayal kırıklığı içinde kendisine iletilen talimata uymak zorunda kalmıştır." ifadelerini kullandı.
Azil soruşturması
ABD Başkanı Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında temmuzda yapılan tartışmalı telefon görüşmesi, ABD Kongresindeki Demokratların Trump'a yönelik azil soruşturması açmasına neden olmuştu.
Donald Trump'ın Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde bu ülkeden, Demokrat başkan aday adayı Joe Biden'ın oğlunu soruşturmalarını istediği öne sürülmüştü. Trump ise Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tamamen usullere uygun olduğunu savunmuş, "Zelenskiy ile ne konuştuğumun önemi yok. Birileri Biden'ı araştırmalı." ifadelerini kullanmıştı.
ABD basınındaki haberlerde, Trump'ın Ukrayna liderine, ancak Biden ve ailesini soruşturması durumunda yardım edeceğini söylediği belirtilmiş, Demokratlar bu iddialar üzerine azil soruşturması başlatmıştı. Trump ise telefon görüşmesinden önce Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık yardımların askıya alındığını bildirmişti.
Beyaz Saray ise görüşmenin dökümünü yayımlamış ve yardımlarla görüşme arasında bir ilişki olmadığını savunmuştu.



Trump, Gazze'deki “trajediyi” sona erdirmek için Netanyahu ile yeni görüşmeler yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
TT

Trump, Gazze'deki “trajediyi” sona erdirmek için Netanyahu ile yeni görüşmeler yapıyor

ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu önceki görüşmelerinde (Arşiv - Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze’deki ‘trajediyi’ sona erdirmek için görüşmeler yapmak üzere dün Beyaz Saray'a yeniden geleceğini açıkladı.

Bu açıklaması öncesinde Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, hafta sonuna kadar 60 günlük ateşkes sağlanması umudunu dile getirmişti.

İki gün içinde İsrail Başbakanı ile ikinci kez yapılan görüşmenin, tüm tarafların bir anlaşmaya varmak istediğini gösterdiğini belirten ABD Başkanı Trump, “Bu bir trajedi. O bu sorunu çözmek istiyor. Ben de çözmek istiyorum. Karşı tarafın da bunu istediğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Netanyahu dün ABD Kongresi liderleri ve üyeleriyle de görüştü. Netanayahu, ofisinden yapılan açıklamaya göre saat 16.30'da (GMT+2) Trump ile bir araya gelecek.

ABD Başkanı, özellikle İsrail ile İran arasındaki son savaş sırasında Netanyahu'ya güçlü bir destek vermiş olsa da Gazze'de ‘cehennem’ olarak nitelendirdiği durumu sona erdirmek için baskıyı da artırdı.

Öte yandan Katar dün başkent Doha'daki dolaylı görüşmeler üçüncü gününe girerken İsrail ile Hamas arasındaki müzakerelerde bir anlaşmaya varılması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid el-Ensari, “Şu anda bir takvim belirleyebileceğimi sanmıyorum, ancak bunun zaman alacağını söyleyebilirim” dedi.

Bu hafta söz konusu müzakerelere katılması planlanan Witkoff, iyimser olduğunu belirtti. Trump yönetiminin yaptığı toplantıda konuşan Witkoff, “Bu hafta sonuna kadar, 60 günlük ateşkesle sonuçlanacak bir anlaşmaya varacağımızı umuyoruz” dedi.

Pazar akşamı Katar’da taraflar arasında yeni bir dolaylı müzakere turu başladı. Kaynaklara göre arabulucular her iki tarafa da Witkoff'un önerisine dayanan yeni bir öneri sundu.