Yemen Merkez Bankası: Riyad Anlaşması'nın olumlu yansımaları olacak ve bütçe açığı azalacak

Yemen Merkez Bankası: Riyad Anlaşması'nın olumlu yansımaları olacak ve bütçe açığı azalacak
TT

Yemen Merkez Bankası: Riyad Anlaşması'nın olumlu yansımaları olacak ve bütçe açığı azalacak

Yemen Merkez Bankası: Riyad Anlaşması'nın olumlu yansımaları olacak ve bütçe açığı azalacak

Yemen Merkez Bankası Başkanı Ahmed Ubeyd el-Fadli, geçtiğimiz Salı günü meşru hükümet ve Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması’nın ulusal ekonomi üzerinde olumlu etkisinin olacağını ve 2019 yılı bütçe açığını yaklaşık 2 milyar dolar azaltmaya katkı sağlayacağını açıkladı.
Merkez Bankası Başkanı el-Fadli, siyasi ve güvenlik meselelerini kapsayan istikrar sürecinin, vatandaşların doğrudan alım-satım gücünü etkileyeceğini ve yerel pazarda oluşan iyi atmosferin Yemen para birimine olumlu yansıyacağını belirtti.
İyileşme sinyalleri
Merkez Bankası’nın anlaşmayı imzalamadan önceki piyasanın durumuna ve yerel para biriminin diğer para birimleri karşısında nasıl hareket ettiğine dikkati çeken Ahmed Ubeyd el-Fadli, büyük ölçüde görüşmelerle ve Riyad Anlaşması’yla bağlantılı olarak iyileşmenin yaşandığını söyledi. Fadli, “Anlaşma imzalanmadan önceki bu belirgin iyileşme haliyle kıyasladığımızda, iki taraf arasındaki anlaşma sonrasında ülkenin ekonomik durumu nasıl olacak?” dedi.
Yemen Maliye Bakanı, eski tarihli bir açıklamasında, 2019 yılı devlet bütçe açığının 2 milyar dolar olarak tahmin edildiğini belirtmişti. Bakan ayrıca, devlet kaynaklarının eksikliği ve gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) sert düşüş çerçevesinde açığı kapatmak için de uluslararası toplumdan gerekli fonların temin edilmesini istemişti. Ekonomistler, bu düşüşün, geçici başkent Aden’deki (ekonomik bozulmaya yol açan) güvenlik durumundan ve darbeci milislerin es-Salif, Hudeyde ve Ras İsa limanları gelirlerini ve vergileri Merkez Bankası’na yatırmayı reddetmesinden kaynaklandığını savunuyor.
Merkez Bankası, fon ödemelerini yeniden gözden geçirecek
“Riyad Anlaşması’nda Banka’nın rolü, tüm kaynak ve harcamalar, Banka’nın planlarına olumlu yansıyan bir bütçeye bağlılık hususunda bazı göstergelerin olduğunu söyleyen” Fadli’ye göre Merkez Bankası, fon ödemelerini yeniden gözden geçirecek. Bu çerçevede ilk adım olarak, geçici başkent Aden’deki Merkez Bankası’na kurtarılmış alanlarda hükümetin lehine gelir tahsis edilecek.
Merkez Bankası Başkanı, sıvılaştırılmış gaz ihracatının yeniden başlamasının ve ham petrol üretimindeki artışın ülke ekonomisine olumlu yansıyacağını açıkladı.
Anlaşmanın uluslararası getirisi olur mu?
Anlaşmanın uluslararası ilişkiler için de önemli olduğunu söyleyen Ahmed el-Fadli, dünyanın, anlaşmanın iç istikrarı etkileyeceği Yemen ile faaliyetleri açısından iyileşmenin yaşanmasını umduğunu belirtti.
Yemen Merkez Bankası Başkanı, “Uluslararası Para Fonu (IMF) ile son toplantımız sırasında gelecek aşamadaki mali ve parasal durum ile Merkez Bankası’nın planları hakkında bilgi verdik. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Kuzey ve Güney arasında eşit dağılacak yeni hükümet planını bekliyoruz. Bu plan, hükümetin vizyon ve programını yansıtacak. Dolayısıyla hükümet sonlanmadan ve vizyonunu ortaya koymadan Merkez Bankası’nın ana planları hakkında konuşmak için şu an çok erken” dedi.
Para biriminin mevcut durumu ve bankanın hareket mekanizmasına da değinen Fadli, “Merkez Bankası bu yönde hareket etmeyecek ve başka bir adım atma niyeti yok. Riyal, dalgalanma yaşıyor. Bu, bankanın vizyonudur. Riyal, dolar karşısında geçen aya kıyasla 50 riyal civarında bir iyileşmeye tanık oldu. Bu sebeple bu hususta yeni bir adım atılmayacak” ifadelerini kullandı.



Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
TT

Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)

Petrol fiyatları bugün, yatırımcıların ABD'nin ticaret ortaklarına yönelik gümrük vergilerinin ekonomik rüzgarlar yaratacağı ve yakıt talebini azaltacağı korkusuna odaklanmasıyla yüzde 1,5'ten fazla düştü.

Brent ham petrolü, Paskalya Bayramı’nın denk geldiği cuma günün tatil olması nedeniyle geçtiğimiz haftanın son işlem günü olan perşembe günü yüzde 3,2 artışla kapandıktan sonra yüzde 1,6 (1,10 dolar) düşüşle dünya saatiyle (GMT) 02:55'te varil başına 66,86 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü bir önceki seansı yüzde 3,54 artışla kapattıktan sonra yüzde 1,7 (1,11 dolar) düşüşle varil başına 63,57 dolar oldu.

IG Asia Pte. Ltd.'de piyasa stratejisti olan Jun Rong Yeap, genel eğilimin düşüş yönünde olmaya devam ettiğini belirtti. Jun Rong Yeap’a göre yatırımcılar, özellikle ABD’nin gümrük tarifelerinin küresel büyüme üzerinde baskı oluşturduğu ve OPEC+ arzının arttığı bir ortamda, arz ve talep görünümünün iyileştiğine kendilerini ikna etmekte zorlanabilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi müttefiklerinin de dahil olduğu OPEC plusın (OPEC+) mayıs ayından itibaren üretimini günlük 411 bin varil arttırması bekleniyor. Ancak bu artışın bir kısmı kotalarını aşan ülkelerin kesintileriyle dengelenebilir.

ABD ile İran arasında cumartesi günü yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin görüşmelerde ilerleme kaydedildiğine dair sinyallerin ardından bazı arz endişelerinin azalmasıyla fiyatlar da düştü.

ABD'li bir yetkilinin ‘çok iyi ilerleme’ kaydedildiğini belirttiği görüşmelerin ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmeler sırasında ABD ve İran'ın nükleer bir anlaşmaya varma olasılığına dair bir çerçeve geliştirmeye başlamayı kabul ettiğini açıkladı.

ABD’li yetkilinin bahsettiği ilerleme, ABD'nin geçtiğimiz hafta İran ham petrolünü işlediği iddia edilen Çin’deki bağımsız bir petrol rafinerisine ek yaptırımlar uygulamasının ve görüşmeler sırasında Tahran üzerindeki baskıyı arttırmasının ardından kaydedildi.

İran’ın petrol arzının kısıtlanmasına ilişkin endişeler ve ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında bir ticaret anlaşması yapılmasına yönelik umutlar Brent ve WTI ham petrollerini geçtiğimiz hafta yüzde 5 civarında yükselterek son üç haftanın ilk haftalık kazancını kaydetti.

Piyasalar, ABD'nin agresif gümrük vergisi politikasının ve Çin ile ticaret savaşının etkilerinden endişe duymaya devam ederken, dolar kurunda ve Asya borsalarında düşüş yaşandı.

Reuters'in 17 Nisan'da yaptığı bir anket, yatırımcıların gümrük vergisi politikasının bu yıl ve gelecek yıl dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin ekonomisinde önemli bir yavaşlamaya yol açacağına inandığını ve önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon olasılığının ortalama yüzde 50'ye yaklaştığını gösterdi.

Yatırımcılar, ekonominin nereye gittiğini görmek için bu hafta nisan ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)ön verileri de dahil olmak üzere ABD'de açıklanacak birkaç veriyi bekliyor. Jun Rong Yeap, “Bu haftaki PMI veri serisi, büyük ekonomilerde iyileşmesi beklenen imalat ve hizmet sektörü koşulları ile gümrük verilerinin ekonomik etkisini vurgulayabilir” yorumunda bulundu. Yeap, petrol fiyatlarının 70 dolar seviyesinde dirençle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.