Lübnan siyasi elitleri 'Teknokratlar Hükümeti' talebine direniyor

Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri arasında 7 Kasım’da yapılan toplantıdan bir görüntü (Dalati ve Nahra)
Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri arasında 7 Kasım’da yapılan toplantıdan bir görüntü (Dalati ve Nahra)
TT

Lübnan siyasi elitleri 'Teknokratlar Hükümeti' talebine direniyor

Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri arasında 7 Kasım’da yapılan toplantıdan bir görüntü (Dalati ve Nahra)
Cumhurbaşkanı Avn ve Hariri arasında 7 Kasım’da yapılan toplantıdan bir görüntü (Dalati ve Nahra)

Lübnan Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara göre eski Başbakan Saad Hariri ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasında yeni hükümeti kurmak için düzenlenen siyasi istişarelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.
Hariri, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Hükümet hususunda istişarede bulunmak üzere Sayın Cumhurbaşkanını ziyaret ettim” ifadelerini kullanarak, diğer taraflarla da görüşmelerde bulunacaklarını belirtti. Kaynaklar da görüşmeleri “dostça” olarak nitelendirirken, birkaç noktada uzlaşının sağlandığına dikkati çekti. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, ziyaretin Cumhurbaşkanı Avn’ın Lübnan’daki taraflarla gerçekleştirdiği istişareler çerçevesinde geliştiğini belirtirken, toplantı sırasında hükümetin şekli, ekonomik ve finansal duruma ilişkin tüm meselelerin ele alındığını vurguladı. Kaynaklar ayrıca, liderlerin istisnai koşullarda hükümeti kurmak üzere zamana ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Avn’ın Başbakanı belirleme hususunda gerekli görüşmelerin tarihini belirlemek için temaslarını sürdürdüğünü belirten kaynaklar, hükümetin temas düzeyinde henüz herhangi bir gelişmenin yaşanmadığını ifade etti.
Şarku'l Avsat'a konuşan kaynaklar, halk hareketinin talep ettiği "Teknokratlar Hükümeti" kurulmasının Temsilciler Meclisi'ndeki siyasi bloklar tarafından reddedildiğini aktardı. Siyasi elitler yeni hükümette yer alacak teknokratların siyasi tercihlerini de belli etmelerini istiyorlar.
Kaynaklar, eğer atanırsa Hariri de dahil tüm tarafları tatmin edecek üçüncü bir formül arayışına girilmesinin istendiğini de söyledi.
Kaynaklar, “Görüş alışverişleri hala devam ediyor. Ancak görüşme, teknokratlar hükümetindeki bakanları kimin seçeceği hususuna yoğunlaştı. Bu çerçevede iki görüş var. İlki siyasi partilerin teknokrat bakanları belirlemesi, ikinci ise bu kapasiteye sahip olanların çağrılması” dedi.
Teknokratlar hükümetine gidilmesi durumunda seçim, politikacılara yönelecek. Seçim gerçekleştiğinde ise her şey netlik kazanacak.
Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Avn’ın önceliğinin hükümeti kurma sürecini kolaylaştıracak bir fikir birliği sağlamak olduğunu belirtti.
Öte yandan Hariri’ye yakın kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, durumun tüm seçeneklere açık olduğunu belirtti. Kaynaklar, protesto sonrasında sürecin, öncesi gibi olmayacağını, sonuç olarak yeni hükümetin eski hükümetin kopyası olmaması gerektiğini ifade etti.
Kaynaklar, Hariri’nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesi halinde bunu, kendi belirlediği kural ve vizyonlara yapacağını söylerken, bunda anlaşma sağlanamaması halinde de yeni bir başbakan üzerinde uzlaşı sağlanabileceğini belirtti.
Avn’ın görüşmelerine değinen kaynaklar, toplantılar sırasında hükümetin kurulması ve şekli de dahil tüm meselelerin ele alındığını, ancak görüşmelerin odağında kritik bir döneme tanık olan ekonomik ve finansal durumun olduğunu vurguladı.
Öte yandan Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, “Saad Hariri’nin başbakan olarak aday gösterilmesi hususunda ısrarcıyım. Hariri’ye dair ısrarım, Lübnan’ın çıkarına. Ben de Lübnan’ın çıkarının yanındayım” ifadelerini kullandı.
Diğer taraftan kaynaklar, Cumhurbaşkanının en başından beri halkın taleplerinin uygunluğu açısından meseleyle yakından ilgilendiğini, meydanlarındaki durumun olumlu olduğunu ve Avn’ın eylemcilere 3 defa diyalog çağrısı yaptığını belirtti.
Son iki gündür devam eden halk hareketine de değinen kaynaklar, öğrenciler tarafından üzerinde çalışılması gereken talepler ortaya koyulduğunu, ancak öğrenci olmayan vatandaşların başka alanlarda yürüyüş düzenlemesinden endişe duyulduğunu vurguladı.



Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
TT

Abdulati, Gazze Şeridi'nin altyapısının yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (EPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin altyapısının yeniden inşa edilmesinin ve insani yardımların bölgeye güvenli, hızlı ve engelsiz şekilde ulaşmasının önemini vurguladı.

Açıklama, Abdulati’nin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetimi Komiseri Hadja Lahbib ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Temim Hallaf tarafından duyuruldu.

Hallaf’ın açıklamasına göre Abdulati, mart ayında yayımlanan ortak bildiriyle Mısır-AB ilişkilerinin kapsamlı ve stratejik bir ortaklığa yükseltilmesinden bu yana yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle karşıladı. Bakan, ortaklığın altı ana ekseninin uygulanması çerçevesinde karşılıklı çıkar alanlarında iş birliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti. Ayrıca uluslararası toplumun bölgedeki jeopolitik krizler ile mülteci ve göçmen sorunlarının yükünü paylaşma sorumluluğunu hatırlatarak, komşu ülkelerdeki krizler nedeniyle milyonlarca yabancıya ev sahipliği yapan Mısır’ın ağır bir yük taşıdığını ifade etti.

Abdulati, Lahbib’i Gazze Şeridi’ndeki son duruma ve ateşkesin Şarm eş-Şeyh Barış Anlaşması doğrultusunda kalıcı hâle getirilmesine yönelik yürütülen çabalara dair bilgilendirdi. Ayrıca Mısır’ın, erken toparlanma, yeniden inşa ve Gazze’nin kalkınmasını ele alacak uluslararası konferansa yönelik hazırlıklarını sürdürdüğünü aktardı.

Mısır Dışişleri Bakanı, 20 Kasım’da Brüksel’de yapılan Filistin Bağışçılar Grubu’nun ilk toplantısını da memnuniyetle karşıladı. AB ve üye ülkelerden yeniden imar sürecinin finansmanına etkin katılım beklediklerini belirten Abdulati, Filistin halkına ve Filistin Yönetimi’ne destek sağlayan Avrupa mekanizmalarının etkinleştirilmesi ve bütçelerinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Suriye dosyasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Abdulati, Mısır’ın Suriye’nin birliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini savunan kararlı tutumunu yineledi. Abdulati, ülkenin istikrarını zayıflatabilecek her türlü girişim ve müdahaleye karşı olduklarını belirterek, Suriye halkının beklentilerini karşılayacak kapsamlı bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Açıklamaya göre Lahbib, Mısır’ın bölge barışı ve istikrarı için yürüttüğü çabaları ve Gazze Şeridi’nde ateşkesin sağlanması ile insani yardımların ulaştırılmasındaki kritik rolünü takdir etti. AB’nin Mısır’ın bu yöndeki çalışmalarını desteklediğini ve stratejik ortaklığı güçlendirmeye önem verdiğini ifade etti.

Hallaf, görüşmede Sudan’daki gelişmelerin de ele alındığını aktardı. Abdulati’nin, özellikle el-Faşir bölgesinde işlenen ağır ihlalleri kınadığı ve Sudan’daki çatışmaların durdurulması ile devletin birliği ve bütünlüğünün korunması için Mısır’ın dörtlü mekanizma kapsamında yürüttüğü çabaları anlattığı belirtildi.

Abdulati, insani yardımların Sudan’a ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, ülkenin egemenliğine saygı duyulması ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği içinde yardım akışının kolaylaştırılması yönündeki kararlılıklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca Lübnan’daki gelişmeler ele alındı. Abdulati, Mısır’ın Lübnan’ın birliği, egemenliği, güvenliği ve istikrarına verdiği desteğin değişmez olduğunu ifade etti.


Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
TT

Stockholm ve Şam, hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacak

İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)
İsveç Göç ve İltica Bakanı Johan Forssell (Arşiv- AP)

İsveç Göç Bakanı Johan Forssell, bugün yaptığı açıklamada, Stockholm ve Şam'ın, İsveç'te işlenen suçlardan hüküm giymiş Suriyelilerin sınır dışı edilmesini artırmak için iş birliği yapacağını duyurdu. Bu, Stockholm'ün Suriye'ye yaptığı yardımların bir kısmını dağıtmaya devam edebilmesi için koyduğu bir koşuldu.

Forssell, İsveç kamu yayın kuruluşu SR'de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin "İsveç'te bulunan ve orada suç işlemiş Suriye vatandaşı kişiler olduğunu ve sınır dışı edilmeleri gerektiğini, ancak bunun çeşitli nedenlerle bazen çok zor olduğunu" belirtti.

Forssell ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Benjamin Dossa, bu hafta Suriye'yi ziyaret ederek Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile görüştü. Bu, İsveçli bakanların 2011'den bu yana Şam'a yaptığı ilk ziyaretti.

2015 yılında savaştan kaçan birçok Suriyeliye İsveç'te sığınma hakkı tanıyan büyük göçmen akınının ardından, ardışık sol ve sağ hükümetler sığınma kurallarını sıkılaştırdı.

Forssell, "İsveç'in en önemli önceliklerinden biri konusunda iş birliği yapmayı kabul ettik," diyerek, "İsveç'e gelenlerin büyük çoğunluğu dürüst ve yasalara saygılı, ancak suç işleyenler de var" ifadeleriini kullandı.

Forssell, "Bu insanları sınır dışı edebilmeliyiz; İsveç'te onlara yer yok" dedi.

İsveç kalkınma yardımlarını düzenleyen ve artık göçü azaltmayı ve sınır dışı işlemlerini hızlandırmayı da içeren yeni ilkeye işaret etti; bu iki hükümet önceliği var.

"İsveç çıkarlarımız tehlikede... Kalkınma yardımı sağladığımızda, bu ülkelerin bizimle iş birliği yapmalarını ve vatandaşlarını, özellikle de İsveç'te suç işleyenleri geri almalarını bekliyoruz. Benzer adımlar atılmazsa, kalkınma yardımı sağlamayacağız" dedi.

İki bakan, Suriyelilerin geri dönüşü konusunu eş-Şara ile genel olarak görüştü. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ülkelerine dönmek isteyen Suriyelilere, seyahat masrafları ve diğer lojistik giderlerini karşılamak üzere mali yardım alma hakkı tanınıyor.


Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
TT

Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü toplantısında: Rus silahlarının etkili olduğu kanıtlandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) genişletilmiş zirve toplantısı öncesinde Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov'u dinliyor, (EPA)

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) toplantısında Rus silahlarının etkinliği hakkında konuştu.

Rus haber ajansı Interfax'ın aktardığına göre Putin, bugün Kırgızistan'da düzenlenen askeri ittifak toplantısında, "Gerçek muharebe operasyonlarında etkili olduğu kanıtlanmış modern Rus silahları ve teknolojisiyle birleşik silahlı kuvvetleri donatmak için geniş çaplı bir program başlatmayı öneriyoruz" dedi.

Rusya, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşta düzenli olarak yeni silah sistemleri test ediyor.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te konuşan Putin, hava ve savunma kabiliyetlerine odaklanan ortak askeri tatbikatların planlandığını söyledi.

 KGAÖ, Rusya'nın hakim olduğu bir askeri ittifaktır.

Şu anda eski Sovyet cumhuriyetleri olan Tacikistan, Kırgızistan, Kazakistan ve Belarus'u kapsamaktadır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesindeki anlaşmazlıkta Azerbaycan'a yenilmesinin ardından Rusya ile gerginliğin artması üzerine Şubat 2024'te ittifak üyeliğini dondurdu.