Paris'te on binlerce kişi İslam nefretine karşı yürüyüş yaptı

Gösteriler esnasında (AFP)
Gösteriler esnasında (AFP)
TT

Paris'te on binlerce kişi İslam nefretine karşı yürüyüş yaptı

Gösteriler esnasında (AFP)
Gösteriler esnasında (AFP)

İslam nefretinin hızla arttığı Fransa’da, 50 derneğin çağrısı üzerine on binlerce kişi İslamofobi’ye karşı yürüyüş yaptı.
50 derneğin çağrısı üzerine on binlerce kişi "İslam korkusuna dur demek" için Paris'teki Kuzey gar istasyonundan hareketle başlayan protesto yürüyüşüne katıldı. Binlerce kişi Paris sokaklarında "Acil bir şekilde birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz", "Seni seviyoruz laiklik, bizi korumalısın", "İslamofobi'ye hayır", "Başörtülü kadınlarla dayanışma", "Sorun çıkaran Müslümanlar değil, nefret eden İslamofobikler" sloganlarıyla müslümanlara yönelik nefret eylemlerini kınamayı amaçlayan yürüyüşe katıldı.
Yürüyüşe katılan başörtülü Asmae Eumosid, "İslam'la ve başörtülü kadınlarla ilgili saçma şeyler duyuyoruz. Müslümanları damgalamaya ve toplumdan uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Sesimizin duyulmasını ve toplumdan uzaklaştırılmamamızı istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Önemli destek
Yürüyüşe katılan önemli siyasi isimlerin arasında Boyun Eğmeyen Fransa parti lideri Jean-Luc Melenchon bulunuyor. Melenchon, "Müslümanlığa karşı ırkçılık, Cumhuriyet'in seçilmiş temsilcilerini kayıtsız bırakmayacak kadar önemli bir hale geldi. Fransız halkının birliği, Cumhuriyet'in bölünmezliği için ön koşuldur" ifadelerini kullandı. Avrupa Parlamentosu Üyesi Manuel Bompard ise, "Dinleri nedeniyle ayrımcılığa, hakarete veya saldırıya uğrayan tüm Müslümanlara yönelik nefreti durdurmak ve desteğimizi göstermek için yürüyoruz" derken Aşırı solcu İşçi Mücadelesi parti sözcüsü Nathalie Arthaud da, "Nefreti eken bu siyasi oyunlarından bıktık" diye konuştu.
Yürüyüşe katılanların arasında Fransa'nın en önemli sendikalarından biri olan Genel Emek Konfederasyonu CGT genel sekreteri Philippe Martinez, gazeteci ve yönetmen Rokhaya Diallo, senatör Esther Benbassa bulunuyor. Yeni Anti-Kapitalist Partinin sözcüsü Olivier Besancenot, "Bu gösteri halkı ırkçılığın durması gerektiğini söyleyen bir uyarı çiğliği" dedi.
Öğretmenler katıldı
Yürüyüşe katılan öğretmenler "Öğretmenler islamofobi'ye karşıdır" sloganıyla müslümanlara destek mesajı gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer'yi ırkçı olarak tanımlayan öğretmenler, "Jean-Michel Blanquer, otoriter bir bakansın, ırkçısın ve bu çok belli" ifadelerini kullandı.
Blanquer başörtüsünün toplumda istenmediğini savunarak, okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasına ilişkin, "Yasa başörtüyü yasaklamıyor ancak yerel yönetimlerin başörtüyü yasaklamasını teşvik edebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters