Venezuela’da takas ekonomisi hakim

Sigara karşılığında benzin alan bir Venezuelalı. (AP)
Sigara karşılığında benzin alan bir Venezuelalı. (AP)
TT

Venezuela’da takas ekonomisi hakim

Sigara karşılığında benzin alan bir Venezuelalı. (AP)
Sigara karşılığında benzin alan bir Venezuelalı. (AP)

Jose, başkent Karakas’taki bir benzin istasyonuna giderek arabasının benzin deposunu doldurulmasını istedi. Çalışan ise “Yalnız, para kabul etmiyoruz çünkü artık bir değeri yok” cevabını verdi. Jose de ona bir pirinç torba uzattı. İşte bu, çalışanı gülümsetmeye yetti...
Bu durum Venezuelalı olmayanlara biraz garip gelebilir. Ancak bu petrol ülkesi, modern tarihteki en kötü ekonomik çöküşlerden birini yaşıyor. Venezuelalılar akaryakıtı bir paket sigara, bir kutu meyve suyu ya da bir paket pirinç ile takas ediyor. Bu durum sadece akaryakıtta değil, diğer sektörlerde de aynı. Reuters’ın haberine göre balıkçı bile satışı un ve yağ gibi ihtiyacı olan ürünler karşılığında yapıyor.
IMF'nin bu yılın sonuna kadar yüzde 200 bine ulaşmasını beklediği yüksek enflasyon oranı sebebiyle 50 bin Venezuela Bolivarı’ndan küçük para birimleri değer kaybetti, hatta tedavülden kalktı. Nicolas Maduro başkanlığındaki Venezuela hükümeti, geçen sene para biriminden beş sıfırı silerek enflasyona karşı koymaya çalışmış ancak sonuç alamamıştı.
Venezuela’da yaşanan hızlı ekonomik çöküş, 4 milyon kişiyi komşu ülkelere gitmeye itti, yüz binlercesini de gıda ve ilaç yardımına muhtaç hale getirdi. Gözlemciler, dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkenin sosyalist yönetimin kaynakları yanlış yönetmesi, yolsuzluk ve düşen petrol fiyatları sebebiyle iflasa sürüklendiği görüşünde.
Rafineri alt yapısına ve ham petrol çıkarma ekipmanlarına yatırım yapmayan Venezuela’nın üretim ve ihracatı yavaşladı. Reuters’ın haberine göre Venezuela’nın 2001 yılında 3 milyon varil olan ihracatı, bu ayın başında 800 bin varile düştü.
Son yıllardaki ekonomik çöküş, Venezuela’nın tasarruflarının tükenmesine ve başkent Karakas dışındaki dükkanlarda tükenen mal fiyatlarında enflasyona yol açtı. Benzin istasyonundaki uzun kuyruklar ve konserve fasulyeler ile un çuvalları için yaşanan hummalı yarış uluslararası medyanın manşetlerine taşındı.
ABD hükümetinin petrol ithal etmesine yönelik tehditte bulunduğu Maduro yönetimi Washington’ın siyasi baskısıyla da karşı karşıya. Donald Trump, kendisini ülkenin devlet başkanı ilan eden muhalif Juan Guaido’yu destekliyor.



Netanyahu: Mladenov, Gazze için kurulan Barış Konseyi’nin direktörü olacak

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
TT

Netanyahu: Mladenov, Gazze için kurulan Barış Konseyi’nin direktörü olacak

Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)
Bulgar diplomat Nikolay Mladenov (AFP)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün (Perşembe)yaptığı açıklamada, eski BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi Nikolay Mladenov’un, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’ye ilişkin planında öngörülen “Barış Konseyi Direktörü” görevini üstleneceğini söyledi.

AFP’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı Ofisi yetkilileri, İsrail Cumhurbaşkanı İsak Herzog’un bugün Nikolay Mladenov ile görüştüğünü teyit etti.

Bulgar diplomat Mladenov, 2015’in başından 2020’nin sonuna kadar Birleşmiş Milletler’in Ortadoğu Barış Süreci Özel Temsilcisi olarak görev yapmıştı. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel’den aktardığı habere göre Mladenov’un, Perşembe günü ilerleyen saatlerde Netanyahu ile de görüşmesi bekleniyor.

Trump’ın Gazze için hazırladığı ve 20 maddeden oluşan barış planına göre Gazze Şeridi; Barış Konseyi’nin gözetimi ve denetimi altında, partiler üstü teknokratlardan oluşan geçici bir Filistinli komite tarafından yönetilecek.

ABD merkezli Axios sitesinin Amerikalı yetkililer ve konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump’ın söz konusu konseyi gelecek hafta ilan etmesi bekleniyor. Bu adımın, İsrail ile Hamas arasında varılan ve geçen yıl 10 Ekim’de yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması kapsamında atılacağı belirtildi.

Haberde ayrıca, Barış Konseyi’nin yaklaşık 15 dünya liderinden oluşacağı ifade edildi.


ABD'nin Salt Lake City kentinde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti

Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
TT

ABD'nin Salt Lake City kentinde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti

Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)

Yerel medya dün, ABD’nin Utah eyaletindeki Salt Lake City kentinde bir kilisede düzenlenen cenaze töreni sırasında meydana gelen silahlı saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiğini, bazı kişilerin de yaralandığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Deseret News’ten aktardığına göre saldırı, kiliseye ait otoparkta gerçekleşti. KUTV televizyonu ise şüphelinin henüz yakalanamadığını aktardı.

Saldırı sırasında kilise içinde onlarca kişinin bulunduğu, hayatını kaybedenlerin ve yaralananların tamamının yetişkin olduğu kaydedildi.

AP’nin aktardığına göre polis, saldırganın herhangi bir dine karşı özel bir husumet taşıdığına dair bulgu olmadığını açıkladı.

xsdfrgt
Kilise binasının yanındaki polis aracı (AP)

Salt Lake City Polis Şefi Brian Reid, “Bunun belirli bir dine veya benzer bir şeye yönelik hedefli bir saldırı olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

Polis, olayın rastgele gerçekleştiğine de inanmadıklarını açıkladı. Yetkililer, hâlâ herhangi bir şüphelinin yakalanmadığını bildirdi.

Brennan McIntyre, eşi Kina ile birlikte otoparkın bitişiğindeki dairelerinde televizyon izlerken silah seslerini duyduklarını söyledi. McIntyre, “Koltuktan fırladım ve durumu görmek için dışarı koştum” dedi.

McIntyre, “O anda yerde birini gördüm. İnsanlar ona yardım etmeye çalışıyor, ağlıyor ve bağrışıyordu” şeklinde konuştu.

juı
Olay yerinin yakınındaki ABD polis memurları (AP)

Olayın ardından yaklaşık 100 polis ve güvenlik aracı bölgeye sevk edildi, helikopterler ise havadan gözetleme yaptı.

Belediye Başkanı Erin Mendenhall, “Böyle bir şeyin asla ibadet yerinde olmaması gerekirdi. Asla bir cenaze töreni alanında yaşanmamalıydı” ifadelerini kullandı.

Kilisenin sözcüsü, kurumun kolluk kuvvetleriyle iş birliği içinde olduğunu ve kurtarma ekiplerinin çabalarına minnettar olduklarını açıkladı.

xcdfgth
Olayın meydana geldiği kilisenin yakınında sevdiklerinin yasını tutan yakınları (AP)

Kilisenin merkezi Salt Lake City’de bulunuyor ve Utah eyaletinin 3,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık yarısı bu dine mensup. Silahlı saldırının yaşandığı kiliseye benzer ibadet yerleri, eyalet ve şehir genelinde farklı bölgelerde de yer alıyor. Geçen ay Michigan eyaletinde eski bir deniz piyadesinin bir kilisede ateş açıp yangın çıkarmasının ardından, bu kilise de en yüksek güvenlik alarmı durumuna geçirildi. Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırganın motivasyonunun ‘dine yönelik düşmanca inançlar’ olduğunu belirledi.


WSJ: Trump, Venezuela petrolünü kontrol altına almayı ve varil fiyatını 50 dolara düşürmeyi düşünüyor

Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
TT

WSJ: Trump, Venezuela petrolünü kontrol altına almayı ve varil fiyatını 50 dolara düşürmeyi düşünüyor

Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)
Petrol, minyatür petrol varilleri ve ABD doları banknotları (Reuters)

Wall Street Journal (WSJ) dün yayımladığı haberde, ABD Başkanı Donald Trump ve danışmanlarının önümüzdeki yıllarda Venezuela petrol sektöründe hakimiyet kurmayı planladığını bildirdi. Şarku’l Avsat’ın WSJ’den aktardığına göre Trump, çabalarının petrol fiyatlarını varil başına 50 dolara düşürmeye yardımcı olabileceğine inandığını yardımcılarına iletti.

Haberde, konuya yakın kaynaklara dayandırılarak, ABD’nin, devlet şirketi Petreleos de Venezuela (PDVSA) üzerinde belirli bir kontrol sağlamayı, şirketin petrol üretiminin büyük bir kısmını ele geçirip pazarlamayı içeren bir plan üzerinde çalıştığı öne sürüldü. Reuters, haberin doğruluğunu henüz bağımsız olarak teyit edemedi.