​ABD askerleri Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden konuşlanıyor

​ABD askerleri Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden konuşlanıyor
TT

​ABD askerleri Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden konuşlanıyor

​ABD askerleri Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden konuşlanıyor

ABD askerleri Suriye’nin kuzeydoğusunda yeniden konuşlandırılıyor. ABD, Suriye'nin kuzeyindeki Kobani (Ayn el-Arab) yakınlarında bulunan bir üssünü boşaltırken Kuzey Irak'tan Suriye'nin kuzeydoğusuna takviye güç gönderdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ABD ait askeri bir konvoyun salıyı çarşambaya bağlayan gece Kuzey Irak'tan Suriye topraklarına girdiğini bildirdi.
SOHR, askeri konvoyun Irak'taki ismi el-Velid olan et-Tanf Sınır Kapısı’ndan girdiğini ve girişi sırasında konvoya savaş uçaklarının eşlik ettiğini aktardı. SOHR ayrıca, konvoyun zırhlı ve çeşitli askeri araçlardan oluştuğunu, Suriye'nin kuzeyindeki ve kuzeydoğusundaki ABD üslerine doğru gittiğini açıkladı.
ABD tüm birliklerini Suriye'nin kuzeyinden çekmeye karar vermişti. Ancak çekilmeyle birlikte petrol tesislerini korumak için Suriye'de ‘sınırlı güçler’ bırakmaya karar verdi. Dün de Ayn el-Arab'ın güneyinde bulunan Sirin Hava Üssü’nden birliklerinin büyük bir bölümünü çekti.
Yerel basında çıkan haberlere göre DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) güçlerine ait mühimmat, zırhlı araç ve lojistik malzemelerle yüklü yaklaşık 120 tırdan oluşan büyük bir konvoy, DMUK’un Suriye’deki en büyük üslerinden biri olan Sirin Hava Üssü’nden Çarşamba sabahı erken saatlerde çıkış yaptı.
Konvoyun çıkışına üsteki yüksek patlama sesleri eşlik etti. Patlamalara, terk edilmiş üste bırakılan mühimmatların imha edilmesi için koalisyona ait bir uçağın gerçekleştirdiği bombardımanın neden olduğu belirtiliyor.
Ağır araçlar, silahlar, mühimmat ve lojistik malzeme taşıyan onlarca tır, Tel Temir ve Tel Beyder bölgeleri arasındaki M4 karayolu üzerindeki ‘Kaserki Üssü’ne ulaştı.
Öte yandan SOHR, el-Azbe petrol tesisi ve el-Cefra petrol sahası arasında yer alan bölgede bulunan bir petrol kuyusunun kimliği belirsiz kişilerce ateşe verildiğini aktardı. Kuyuda çalışmaların başlatılmasına 2 gün kala ateşe verildiğini bildiren SOHR, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve ABD güçlerinin, geçtiğimiz Nisan ayında el-Cefra petrol sahası yakınlarındaki Hamada Petrol Kuyusu ile ilgili daha önce yapılan bir anlaşmayı iptal ettiklerini aktardı.
Bu yılın başlarında aşiret üyesi silahlı saldırganlar tarafından ele geçirilen petrol kuyusuyla ilgili anlaşmazlık nedeniyle 14 Nisan’da patlak veren bir aşiret çatışmasında Mahmud Hicab adlı Cedide Akidat ilçesinden bir genç ölmüştü.
O dönem SOHR’a açıklamalarda bulunan kaynaklar, SDG’nin söz konusu kuyudan 10 gün boyunca Cedide Akidatlılara varil başına 10 dolardan, 10 gün boyunca Cedide Bakkaralılara ve yine 10 gün boyunca Deyr ez-Zor Askeri Konseyi’ne varil başına 20 dolardan petrol satması şeklindeki uzlaşıyla anlaşmazlığın sonuçlandığını söylediler.
Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, DMUK’ta yer alan ülkelerin ilgili bakanlarının, Rusya, Türkiye ve Suriye rejiminin ülkenin kuzeydoğusundaki eylemlerini tartışacağını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili telefon aracılığıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak'taki operasyonlara katılmak veya sivil operasyonları finanse etmek ya da yürütmek gibi farklı şekillerde koalisyonu destekleyen 35’ten fazla üye devlet ve kuruluşun 14 Kasım’da Washington’da toplayacaklarını söyledi. Yetkili açıklamasına şöyle devam etti;
“Toplantıda, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeydoğusunu işgali, Rusya ve rejimin bu bölgedeki müdahaleleri, DEAŞ’la mücadele ortağımız SDG’nin tutumu ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki varlığının geleceğine dair adımlar dahil olmak üzere son birkaç aydır yaşanan gelişmelerin masaya yatırılması hedefleniyor”
Ancak bu toplantı öncesinde, İngiltere, Almanya, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, ABD ve Fransa’nın yer aldığı Suriye ile ilgili ‘Küçük Grup’un bir toplantı yapacağını belirten yetkili, bu toplantıda da Suriye'deki son gelişmeler, siyasi süreç, askeri durum ve güvenlik konularının tartışılacağını söyledi.
Toplantının özellikle Suriye Anayasa Komisyonu’nun Ekim ayı sonlarında Cenevre'de başlayan çalışmalarına odaklanacağını kaydeden ABD’li yetkili, bunun Suriye’nin kuzeydoğusundaki durumun geleceğine doğru atılan önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Yetkili, bu çalışmaların Suriye'deki istikrar ve güvenliği sağlamayı amaçlayan ilgili hedefler üzerinde ne gibi etkileri olabileceğinin inceleneceğini sözlerine ekledi.



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.