İran’da benzin fiyatlarındaki zammın ardından öfke hâkim: 1 ölü

Benzin fiyatları zammının ardından Abadan şehrindeki bir oturma eylemi (Twitter)
Benzin fiyatları zammının ardından Abadan şehrindeki bir oturma eylemi (Twitter)
TT

İran’da benzin fiyatlarındaki zammın ardından öfke hâkim: 1 ölü

Benzin fiyatları zammının ardından Abadan şehrindeki bir oturma eylemi (Twitter)
Benzin fiyatları zammının ardından Abadan şehrindeki bir oturma eylemi (Twitter)

İran’da dün benzin fiyatlarına yüzde 50 zam getirilmesi ve önceden herhangi bir bilgilendirme yapılmadan kota sisteminin uygulanmaya başlanması vatandaşların öfkelenmesine neden oldu.
Güvenlik güçleri, zammın ardından Tahran, Şiraz, Hürremşehr, Meşhed, Abadan, Şeyban ve Sircan’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda şehirlerde gösteriler düzenleyen vatandaşlara ateş açarak bir kişinin ölümüne neden oldu.
AP’nin haberine göre, İranlılar, uzun araba kuyrukları oluşturarak kararı protesto ederek saatlerce Tahran’ın dört bir yanındaki benzin istasyonları önlerinde bekledi. İran polisi ise, patlak vermesi beklenen herhangi bir gösteri ihtimaline karşı petrol istasyonları yakınlarında konuşlandı.
Tahran merkezindeki bir benzin istasyonu kuyruğunda bekleyenler, söz konusu kararı öğrendiklerinde çok şaşırdıklarını ve öfkelendiklerini dile getirdi. 33 yaşındaki Rıza, “Bundan haberim yoktu. Benzin almaya geldiğimde çalışan kişi bana fiyatların bugün yüzde 50 zamlandığını belirtti” dedi.
Bir hükümet çalışanı olan Muhsin Hudafirdiyan (43) ise hükümeti eleştirerek, “Yaptırımlara boyun eğiyoruz. Bu yüzden vatandaşların bütçesinden para çekmek istiyorlar çünkü devletin bütçe açığı var” dedi. Hudafirdiyan, yüksek benzin fiyatlarının aylık maaşları düşüreceğini, bunun da her şeyi etkileyeceğini belirtti.

Sosyal medya platformlarında bu kararı eleştirip bunun zaten kötü olan ekonomik şartları daha da ağırlaştıracağını belirten insanlar ise oldukça fazla.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ülkesinin son 10 yıldır en zor zamanlarını yaşadığını ifade etti. Ancak dün yapılan hükümet toplantısında zam kararıyla yaptırımları ilişkilendirmeyi reddeden Ruhani, bunun geçim sıkıntısı yaşayan birçok aileye yardımcı olacağını belirterek, “Kimse hükümetin ekonomik zorluklarla karşı karşıya olduğu için böyle bir karar aldığını düşünmemelidir. Hiçbir riyal, hazineye gitmeyecek” dedi.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.