Rusya Kamışlı'daki askeri üste askeri varlığını güçlendiriyor

Kamışlı’da gösteri düzenleyen Kürt unsurlar (AFP)
Kamışlı’da gösteri düzenleyen Kürt unsurlar (AFP)
TT

Rusya Kamışlı'daki askeri üste askeri varlığını güçlendiriyor

Kamışlı’da gösteri düzenleyen Kürt unsurlar (AFP)
Kamışlı’da gösteri düzenleyen Kürt unsurlar (AFP)

Rus medyasında yer alan haberlerde Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı üssündeki Rus askeri varlığının güçlendirildiği bildirildi.  
Kaynaklara göre Rus askeri polisinin zırhlı araçlardan oluşan konvoyu YPG eşliğinde Ayn İsa kasabasından Kamışlı’daki Rus hava üssüne geçti.
Söz konusu haberlere göre Moskova, Suriye-Türkiye arasındaki sınır bölgelerinde Rus devriyelerini düzenlemek için önemli bir başlangıç ​​noktası haline gelen söz konusu üsteki askeri varlığını güçlendirmeye devam edecek.
Rusya, hava üssüne daha önce helikopterler göndermiş, olası güdümlü füze saldırılarından korumak için kısa menzilli Pantsir Hava Savunma Sistemi de konuşlandırmıştı.
Rus askeri polisi daha önce söz konusu hava üssünün devriyelere eşlik eden helikopterler için kullanılacağını da duyurmuştu.
Hmeymim Üssü’nden bölgeye helikopter uçuşu beş saat sürdüğü için bu yeni üs Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerinde Rus devriye çalışmalarının genişlemesine katkıda bulunuyor.
Kaynaklara göre Rus askeri varlığı son zamanlarda Kamışlı’da olduğu gibi Moskova'nın daimi ikamet için hazırlanması yönünde altyapı kurmadan bu ve diğer bazı hava üslerinde genişliyor.
Tel Rıfat’a havan toplu saldırı
Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkanı Tümgeneral Yuriy Borenkov, silahlı grupların Halep kırsalında Tel Rıfat kentinde bir spor kulübünü havan topu ile hedef alan saldırısı sonucu 8'i çocuk 10 sivilin öldüğünü açıkladı.
Saldırıda kullanılan havan toplarının Cibrin’in güneydoğusundan atıldığını söyleyen Borenkov, 2’si ağır 13 kişinin de yaralandığı bilgisini verdi.
Hmeymin Üssü’nde faaliyet gösteren Tarafları Uzlaştırma Merkezi bir süre önce de Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) unsurlarının Halep’in güneyindeki Vadihi’ye düzenlediği saldırıda 6 yaşındaki bir çocuğun öldüğünü, annesi ile 2 kardeşinin de yaralandığını bildirmişti.
Putin’den siber savaş vurgusu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’de siber savaş tekniklerini denediklerini ve yaklaşık 200 konvansiyonel silah üzerinde test yaptıklarını açıkladı.
Putin, Rus Donanması’nın geliştirilmesi konulu toplantıda, Rusya’nın siber savaş sistemlerini daha da iyi duruma getirmesi gerektiğini dikkat çekerek son yıllarda savunma sanayi şirketlerinin 20 model geliştirdiği bilgisini verdi.
Rus lider açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
 “Savunma sanayi şirketleri son yıllarda siber savaş kuvvetlerinin karşılaştıkları tüm görevleri başarıyla yerine getirmelerini sağlayan ve yabancı benzerlerinden üstün olan 20’den fazla elektronik savaş ekipmanı geliştirdi. Siber savaş sistemleri ekipmanlarının tatbikatlardaki ve  savaş şartlarındaki kullanımı sırasında kazanılan deneyimin maksimum seviyede göz önünde bulundurulması önemlidir. Bunlar Suriye’deki operasyonlar sırasında da aktif olarak kullanıldı.”



Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump yönetimi, Nikaragua ve Honduras vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nü kaldırdı

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetimi dün, Honduras ve Nikaragua vatandaşları için Geçici Koruma Statüsü'nün iptal edildiğini duyurdu; bu karar 70 binden fazla kişiyi önümüzdeki aylarda ABD'den sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem yaptığı açıklamada, “Ülkedeki genel koşullar Honduraslıların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine yetecek kadar iyileşti” dedi. Şu anda tahminen 72 bin Honduraslı ve 4 bin Nikaragualıya verilen Geçici Koruma Statüsü, 1998 yılında her iki Orta Amerika ülkesinde de geniş çaplı yıkıma neden olan Mitch Kasırgasının ardından 1999 yılında verilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı ayrı bir açıklamada Bakan Noem'in, Nikaragualılar konusunda da benzer bir sonuca vardığını belirterek “Geçici Koruma Statüsü’nün (TPS) çeyrek asır sürmemesi gerektiğini” vurguladı. Washington merkezli bir Latin Amerika insan hakları araştırma ve savunma merkezi olan Washington Office on Latin American Affairs, bakanlığı Honduras ve Nikaragua vatandaşlarının yanı sıra benzer eylemlerden etkilenen diğer ülkelerden gelenler için TPS'yi iptal etme kararını geri almaya çağırdı.

“STK'dan yapılan açıklamada, “Honduras ve Nikaragua, çok sayıda doğal afetin yanı sıra, onlarca yıldır yapısal cezasızlık, şiddet, yoksulluk ve temel kamu hizmetlerine erişim eksikliğinden muzdariptir. Nikaragualılar ise ifade özgürlüğü, örgütlenme ve insan hakları da dâhil olmak üzere sivil özgürlüklerini reddeden otoriter bir hükümet altında yaşamaktadır" denildi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre hak sahiplerini sınır dışı edilmekten koruyan ve onlara ABD'de çalışma hakkı veren TPS, çatışma, doğal afet veya diğer “olağanüstü” koşullar nedeniyle ülkelerinde güvenlikleri risk altında olan göçmenlere geçici olarak verilmektedir.

Trump yönetimi daha önce de Haitililer, Venezuelalılar, Afganlar, Nepalliler ve Kamerunlular için Geçici Korumalı Statü'yü iptal etmişti. Başkan Donald Trump, ABD'nin “yabancı suçlular” tarafından “istila” edildiğini düşündüğü yasadışı göçle mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri haline getirdi.