Kamu bankalarının sigorta şirketleri Varlık Fonu’na geçiyor

Pixabay
Pixabay
TT

Kamu bankalarının sigorta şirketleri Varlık Fonu’na geçiyor

Pixabay
Pixabay

Türkiye Varlık Fonu’ndan (TVF) yapılan açıklamada kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin TVF çatısı altında birleştirileceği duyuruldu. 
Eylülde açıklanan Yeni Ekonomi Programı kapsamında “Türkiye ekonomisinin tasarruf bazının ve bankacılık dışı finansal sektörün geliştirilmesi amacıyla sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründe planlanan reformlar”, karara gerekçe olarak gösterildi. 
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, bu reformlar kapsamında, eylül sonunda Türk Reasürans A.Ş., ekim ayında Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu kurulmuştu. 
Bugün Güneş Sigorta VakıfBank’a, Ziraat Sigorta Ziraat Bank’a, Halk Sigorta ise Halkbank’a ait.
TVF’den yapılan yazılı açıklamada kamu bankaları kontrolündeki sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin tek çatı altında toplanmasının, bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlayacağı ifade edildi. 
Bu amaçla, ölçeğin büyütülerek sigorta ve bireysel emeklilik sektörünün küresel rekabetin bir parçası haline getirilmesi, operasyonel verimliliğin artmasıyla maliyetlerde düşüş sağlanması ve başta bankalar olmak üzere tüm dağıtım kanallarının daha etkili kullanılması ve daha geniş bir ürün yelpazesi sunulması hedeflenmektedir.
Sigortacılık alışkanlıklarıyla ilgili de bazı veriler paylaşan TVF, Türkiye’nin gayrisafi yurt içi hasıla büyüklüğünde dünyada 19’uncu ancak prim üretmekte 39’uncu sırada yer aldığını açıkladı. 
TVF’nin açıklamasına göre dünyada 2018’de kişi başına düşen yıllık ortalama sigorta prim üretimi 682 dolar seviyesindeyken, gelişmiş pazarlarda bu değer 3 bin 737 dolar, Türkiye’de ise 127 dolar düzeyindeydi. 
Kişi başına düşen yıllık doğrudan prim üretimi oranında ise Türkiye, 2018 yılı itibariyle ilk 88 ülke içinde 65’inci sırada. 
Toplam prim üretiminde Türkiye’de hayat grubunun payı yıllar itibariyle ortalama yüzde 13 seviyesinde; bu oran dünya genelinde ise yüzde 54. 
Türkiye Varlık Fonu açıklamasında, “Türkiye sigorta sektörünün bağımsız ve dinamik bir yapıya kavuşturulacağına, doğru yapısal adımlar atıldığında küresel rekabet gücünün artacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.



Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
TT

Trump Irak, Libya ve Cezayir'e yüzde 30, Brezilya'ya ise yüzde 50 gümrük vergisi uyguluyor

ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump gazetecilere konuşuyor (Arşiv- Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump dün Cezayir, Brunei, Irak, Libya, Moldova ve Filipinler olmak üzere altı ülkeye gümrük tarifeleriyle ilgili mektuplar gönderdi.

Mektuplar Cezayir, Irak ve Libya'ya yüzde 30, Brunei ve Moldova'ya yüzde 25, Filipinler'e ise yüzde 20 gümrük vergisi uygulanmasını içeriyordu.

Trump ayrıca Brezilya'dan gelen mallara 1 Ağustos'tan itibaren yüzde 50 gümrük vergisi uygulanacağını duyururken, eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya desteğini ifade etti.

ABD Başkanı Brezilya ile ticari ilişkilerin mütekabiliyet ilkesinden uzak olduğunu belirtti.

Trump'ın mektubunda yüzde 50 gümrük vergisinin sektöre özel tüm gümrük vergilerinden ayrı olacağı ifade edildi.

Trump'ın yorumları Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'ya yazdığı mektupta yer aldı. Trump, Brezilya'nın önemli bir üyesi olduğu BRICS ülkelerini eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre ABD yönetiminin Amerika ile ticaret dengesinde fazla veren ülkelere gümrük vergisi uygulamak için belirlediği son tarih dün doluyordu ancak Trump bu tarihi ağustos ayının ilk gününe erteledi.

Trump, özellikle gümrük vergisi uyguladığı bu ülkelere neden ağustos ayının ilk gününe kadar süre vermediğini açıklamadı.