Lübnan'da yeni hükümet yeniden güven kazanmayı hedefliyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, hükümetin 22 Ocak’taki ilk toplantısına başkanlık etti (Dalati ve Nahra)
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, hükümetin 22 Ocak’taki ilk toplantısına başkanlık etti (Dalati ve Nahra)
TT

Lübnan'da yeni hükümet yeniden güven kazanmayı hedefliyor

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, hükümetin 22 Ocak’taki ilk toplantısına başkanlık etti (Dalati ve Nahra)
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, hükümetin 22 Ocak’taki ilk toplantısına başkanlık etti (Dalati ve Nahra)

Lübnan’da yeni hükümet kurulmasından saatler sonra, 22 Ocak’ta Cumhuriyet Sarayı’nda düzenlediği ekonomik duruma ilişkin toplantıyla çalışmalarına hızlı şekilde başladı. Toplantı, ekonomik krizi hafifletmek için uluslararası yardım sağlanabileceği hususunda şüphelerin ortasında, Lübnan kurumlarına olan uluslararası güveni yeniden kazanmak için düzenlendi.
Toplantıya başkanlık eden Cumhurbaşkanı Mişel Avn, “Hükümetin oldukça zor ekonomik, finansal ve toplumsal koşullarda kurulması dolayısıyla sahne, çabaların ve çalışmaların artırılmasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Avn, ‘güvenlik durumunu ele almak, uluslararası toplumun Lübnan kurumlarına olan güvenini yeniden sağlamak ve Lübnanlıların geleceğini güvence altına almak için çalışmanın gerekliliğine’ dikkat çekti. Bakanlar Kurulu toplantılarının da yapılması gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı, “Hükümetin gerektiğinde uygulayacağı veya değiştireceği bir ekonomik plan ile finansal reformlar hazırladık” dedi.
Yeni hükümetin başkanı Hasan Diyab, toplantıyı ‘hükümet treninin başlama düdüğüne’ benzetirken, “Çünkü Lübnan tarihinin en zorlu ve en tehlikeli aşamasıyla karşı karşıyayız. Her bakan kendi gündemini oluşturmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Diyab açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bir felaketle karşı karşıyayız. Bu felaketin Lübnanlılar üzerindeki etkisini hafifletmeliyiz. BU bir ulusal kurtarma hükümetidir. Bir grubun ya da tarafın değil, tüm Lübnan’ın ve Lübnanlılarındır.”
Lübnan halkının devlete olan güvenini geri kazanarak istikrarı sağlama gerekliliğine değinen Hasan Diyab, orduya ve güvenlik güçlerine destek verilmesi gerektiğini zira bu kurumların istikrar ve demokrasinin korunması için emniyet vanası olduklarını vurguladı.
Hasan Diyab, hükümet sarayına ulaştıktan sonra ‘hükümeti kurma sürecinde randevu talep eden ve iş birliği yapma isteklerini ifade eden’ bazı yabancı büyükelçilerle Baabda’da görüştüklerini açıkladı. Söz konusu elçilerin halk hareketini temsil ettiğini söyleyen Diyab, hareketin tüm taleplerini de bir başbakan olarak kabul ettiğini vurguladı. Diyab, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame’nin görevden alınması söylentilerine ilişkin “Görevden alınması şu anda söz konusu değil” dedi. Ayrıca yakın bir zamanda Daru’l Fetva’ya da ziyaret bulunacağı bilgisini verdi.
Sokaklardaki eylemciler ise kurulan hükümeti kabul etmediklerini belirterek gerginliği tırmandırmaya devam ediyor. Hükümette yer almayan siyasi güçler sokaklara hitap etme ve kendilerini uluslararası topluma pazarlama yeteneklerini belirlemek için hükümetin programlarını ve eylem planlarını beklemeye koyuldu. Lübnan Kuvvetleri Partisi’nden bir kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Güven oturumu kararlaştırıldığında Cumhuriyetçi Blok uygun tavrı ortaya koymak için bir araya gelecek” dedi. Kaynak, partinin tavrının 2 Eylül’den bu yana açık olduğunu belirtirken ‘ülkeyi başarısızlığa uğratan siyasi yönetimin Lübnan’ı güvenlik kıyısına ulaştıramayacağı için’ hükümetin, siyasi güçlerden uzak durması gerektiğine dikkat çekti.
Lübnan Kuvvetleri gibi İlerici Sosyalist Parti lideri Velid Canbolat da hükümete bir şans verilmesi için beklemeye başladı. Canbolat’ın danışmanı Rami el-Rayyes, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Canbolat’ın konumunun ekonomik ve finansal durumun ciddiyetinden kaynaklandığını söyledi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.