Venezuela istihbaratı Guaido'nun ofisine baskın düzenledi

Juan Guaido Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile (EPA)
Juan Guaido Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile (EPA)
TT

Venezuela istihbaratı Guaido'nun ofisine baskın düzenledi

Juan Guaido Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile (EPA)
Juan Guaido Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile (EPA)

Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki Terörizmle Mücadele Zirvesi'ne katılmasının ardından Salı günü Avrupa turunun ilk durağı olan Londra’ya gitti. Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (Sebin) çıkış yasağına rağmen ülkeden çıkan Guaido'nun Caracas'taki ofisine mahkeme emri olmadan baskın düzenledi.
Muhalif milletvekili Delsa Solorzano, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Sebin yetkililerinin mahkeme izni olmadan Salı gecesi geç saatlere kadar Başkan Guaido'nun ofisinde olduğunu söyleyerek, dinleme veya izleme cihazları yerleştirmiş olabileceklerini öne sürdü.
Guaido, ülke dışına çıkmasını yasaklayan mahkeme emrine meydan okuyarak,  kendisine verilen uluslararası desteği canlandırmak amacıyla geçtiğimiz Pazar günü ülkeyi terk etmişti.
Kendisini ülkenin geçici devlet başkanı ilan ettiği dönemde 60'tan fazla ülke tarafından tanınan Guaido, Bogota ziyaretinde Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bir araya gelmişti.
İlk olarak Raab ile görüştü
Avrupa turu kapsamında Londra’ya giden Guaido, ilk olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüştü.
Nicholas Maduro rejiminin demokrasiye yönelik bir tehdit olduğunu öne süren Raab, “Venezela halkı büyük zarar gördü, daha iyi bir geleceği hak ediyorlar. Juan Guaido'nun barışçıl ve demokratik bir çözüm çabalarını destekliyoruz. Görüşmemiz sırasında, bu korkunç krize yönelik bir çözüm bulmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışma konusundaki güçlü desteğimizi ifade ettim. Venezuela'da insani kriz ve insan hakları ihlali gibi olup bitenlerden endişeliyiz” dedi.
Johnson ile de bir araya geldi
Guaido, daha sonra Londra’da İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.
Görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakanlık Sözcüsü, meşru olarak seçilmiş bir başkanın yokluğunda Juan Guaido’nun Venezuela'ya liderlik edecek doğru kişi olduğunu söyledi.
İkinci durağı Brüksel oldu
Venezuelalı muhalif lider, dün de Brüksel’e gitti ve Avrupalı ​​yetkililer uzun tartışmaların ardından Guaido’yu geçici Devlet Başkan olarak değil, Ulusal Meclis Başkanı sıfatıyla karşılamaya karar verdi.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Guaido’yu ‘Venezuela Ulusal Meclis Başkanı’ sıfatıyla kabul ederek, AB ülkelerinin genel ve devlet başkanlığı seçimlerini uluslararası gözetim altında yapma çabaları için kendisine verdiği desteği dile getirdi.
Avrupa Parlamentosu ‘Devlet Başkanı’ olarak karşıladı
Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Dita Charanzova ise Guaido’yu ‘Venezuela'nın geçici meşru Devlet Başkanı’ sıfatıyla kabul etti.
Charanzova görüşmede, “Geçen yılın başından beri bizim için kabul edilebilir tek seçeneğin demokratik seçenek olduğunu ve Juan Guaido'yu Venezuela'nın geçici meşru Devlet Başkanı olarak tanıdığımızı dile getirdik” dedi.
İtalya, Yunanistan, Romanya, İrlanda, Slovakya ve Kuzey Kıbrıs yönetimi, Guaido’nun geçici Devlet Başkanı olarak tanınması konusunda Washington’un başı çektiği uluslararası tutumu kabul etmeyi reddetti.
Ancak Avrupa Parlamentosu, Guaido’yu, İngiltere ve Polonya’daki popüler, sosyalist, liberal olan parlamento bloklarının desteğiyle geçici meşru başkan olarak tanıyan ilk Avrupa kurumu oldu.
Bu güçlü uluslararası desteğe rağmen, henüz iktidara erişemeyen Guaido, son dönemde, muhalefet içindeki bazı anlaşmazlıklar ve onu destekleyen bazı milletvekillerinin ayrılması nedeniyle çeşitli engellerle karşılaştı.
Yine de son tahlilde, Juan Guaido Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na Venezuela Ulusal Meclis Başkanı sıfatıyla katılarak bir miktar ivme kazandı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.