Endonezya’yı bir kez daha sel vurdu: 6 ölü

Endonezya’yı bir kez daha sel vurdu: 6 ölü
TT

Endonezya’yı bir kez daha sel vurdu: 6 ölü

Endonezya’yı bir kez daha sel vurdu: 6 ölü

Endonezya’da günlerdir etkili olan şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybederken, 3 kişi kayboldu.
Endonezya’da bir süredir devam eden şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde 6 kişi hayatını kaybederken 3 kişi kayboldu. Ulusal Afet Yönetim Ajansı Sözcüsü Agus Wibowo, Kuzey Tapunali bölgesinde devam eden şiddetli yağışların bölgedeki nehirlerin taşmasına neden olduğunu ifade ederek, kayıp kişileri aramak için yapılan çalışmalara devam edildiğini bildirdi. Selde birçok elektrik hattı, ev ve sokak zarar görürken, ülkede 7 günlük acil durum ilan edildi. Sel nedeniyle evlerinden tahliye edilen kişilerin sayısı kesin olarak belirlenemezken, gerekli barınak ve sağlık ihtiyaçlarının karşılandığı belirtildi.
Endonezya Meteoroloji Ajansı, şiddetli yağmurların Şubat ayına kadar devam edebileceğini bildirdi.
Sel felaketlerinin sıklıkla yaşandığı Endonezya’da Ocak ayının başlarında şiddetli yağmurlar sonucu meydana gelen selde de 66 kişi hayatını kaybetmişti.



Trump, Meksika'yı su sınırı anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 5 gümrük vergisi artışıyla tehdit etti

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
TT

Trump, Meksika'yı su sınırı anlaşmazlığı nedeniyle yüzde 5 gümrük vergisi artışıyla tehdit etti

Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)
Başkan Donald Trump, Beyaz Saray'da çiftçilere destek konulu yuvarlak masa toplantısında konuşuyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Meksika'yı su paylaşım anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak, Meksika'ya ilave %5 gümrük vergisi uygulamakla tehdit etti.

Trump, Truth Social'da paylaştığı bir gönderide, "ABD, Meksika'nın 31 Aralık'a kadar 200.000 dönümlük suyu serbest bırakmasını talep ediyor, geri kalanı da kısa süre sonra bırakılacak," ifadelerini kullandı. Trump, "Meksika henüz bir yanıt vermedi, bu da bu çok ihtiyaç duyulan suyu hak eden Amerikalı çiftçilerimize karşı büyük bir haksızlık" diye ekledi.

Trump ayrıca, ticaret politikaları ve gümrük vergilerinden zarar gören önemli bir destek tabanını hedef alan Amerikalı çiftçiler için 12 milyar dolarlık bir yardım paketi açıkladı. Beyaz Saray'da tarım üreticileriyle yaptığı toplantıda, "Amerikalı çiftçileri korumak ve savunmak için hayati adımlar attığını" ifade etti.

Trump, başkanlık seçimlerinde ikinci dönemini güvence altına alan, ancak uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerinden ciddi şekilde etkilenen çiftçilere yardım etme konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya. Trump'ın ocak ayında iktidara dönmesinden bu yana, birçok Amerikalı çiftçi, Trump'ın ithal tarım ürünlerine uyguladığı gümrük vergilerine yanıt olarak ticaret ortaklarının aldığı misilleme önlemlerinden olumsuz etkilendi.

Trump, toplantı sırasında "Çiftçilerimizi seviyoruz ve bildiğiniz gibi çiftçilerimiz de beni seviyor" dedi. Çiftçilere yönelik 12 milyar dolarlık yardım paketinin, gümrük vergilerinden elde edilen gelirin "nispeten küçük bir kısmından" finanse edileceğini açıkladı.


Trump, X platformuna verilen para cezasına ilişkin: Avrupa çok dikkatli olmalı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, X platformuna verilen para cezasına ilişkin: Avrupa çok dikkatli olmalı

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği'nin X platformuna kestiği para cezasına ilişkin yaptığı açıklamada, 100 milyon doları aşan para cezasının "doğru bir karar" olduğuna inanmadığını söyledi.

Trump, X platformuna verilen cezayı daha sonra ele alacağını belirterek, "Avrupa'nın çok dikkatli olması gerektiğini" vurguladı.

Beyaz Saray'da gazetecilere, "Bunu nasıl yapabildiklerini anlamıyorum" dedi. Reuters'a göre Musk'ın bu konuda kendisinden yardım istemediğini de vurguladı.

Avrupa Birliği dün, Brüksel'in Elon Musk'ın X platformuna 120 milyon avro (140 milyon dolar) para cezası vermesinin ardından Musk'ın bloğa yönelik çevrimiçi saldırısını kınadı.

AB sözcüsü Paola Pinho, "Bu, savunduğumuz ve tamamen çirkin ifadelere izin veren ifade özgürlüğü kapsamına giriyor" dedi.

Musk, para cezası hakkında X hesabından şu yorumu yaptı: "AB lağvedilmeli ve egemenlik ülkelere geri verilmeli ki, hükümetler halklarını daha iyi temsil edebilsin."

Başka bir gönderide şöyle devam etti: "Avrupa'yı seviyorum ama AB denen bürokratik canavarı sevmiyorum."

AB'nin büyük teknoloji şirketlerinin ihlallerini takip etme kararlılığının sınaması olarak görülen yüksek profilli bir soruşturmanın ardından, dünyanın en zengin adamına ait sosyal medya platformu, cuma günü AB'nin dijital düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle para cezasına çarptırıldı.

Trump yönetimi cezayı hemen eleştirdi.

Trump, Musk'a federal iş gücünün azaltılması ve harcamaların kısılması yönündeki çabalara liderlik etme görevini vermişti, ancak daha sonra aralarında anlaşmazlıklar çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, cezayı "tüm Amerikan teknoloji platformlarına ve Amerikan halkına yönelik bir saldırı" olarak nitelendirdi.


Honduras, Trump tarafından affedilen eski devlet başkanının tutuklanması için Interpol'e başvurdu

Eski Başkan Juan Orlando Hernandez (Reuters)
Eski Başkan Juan Orlando Hernandez (Reuters)
TT

Honduras, Trump tarafından affedilen eski devlet başkanının tutuklanması için Interpol'e başvurdu

Eski Başkan Juan Orlando Hernandez (Reuters)
Eski Başkan Juan Orlando Hernandez (Reuters)

Honduras Başsavcılığı, dün Interpol'den, ABD'de uyuşturucu kaçakçılığı suçundan 45 yıl hapis cezasına çarptırılan ve kasım ayı sonunda Donald Trump tarafından affedilen eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez'in tutuklanmasını istedi.

Başsavcı Joel Antonio Zelaya Álvarez, X platformunda yaptığı açıklamada, "Kara para aklama ve dolandırıcılıkla suçlanan eski Devlet Başkanı Juan Orlando Hernández hakkında çıkarılan uluslararası tutuklama emrini yerine getirmesi için Interpol'ü göreve çağırıyorum" ifadelerini kullandı. 2014-2022 yılları arasında ülkeyi yöneten eski sağcı devlet başkanı, 2024 yılında Honduras'tan iade edildikten sonra uyuşturucu kaçakçılığı suçundan Amerika Birleşik Devletleri'nde 45 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

57 yaşındaki Orlando Hernandez, uyuşturucu kaçakçılarını korumak ve yüzlerce ton kokainin Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderilmesine izin vermekten suçlu bulundu. ABD Başkanı Donald Trump tarafından affedilerek 1 Aralık'ta hapisten çıktı, ancak bir sonraki duyuruya kadar Amerika Birleşik Devletleri'ne girmesi yasaklandı.

Bu af, Trump'ın 30 Kasım seçimlerinde başkan adayı Nasri Asfura'yı desteklemesiyle birleşince, görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Xiomara Castro'nun partisi, ABD'nin "müdahalesini" gerekçe göstererek seçimlerin "tamamen iptalini" talep etti.

Oy sayımı, birkaç kez askıya alındıktan sonra hala devam ediyor. İlk sonuçlar, Asfura ile liberal aday Salvador Nasralla arasında kıyasıya bir yarış olduğunu gösteriyor.