Kripto para piyasası bir günde 93,5 milyar dolar kaybetti

Reuters
Reuters
TT

Kripto para piyasası bir günde 93,5 milyar dolar kaybetti

Reuters
Reuters

4 bin 700’den fazla insanın ölümüyle sonuçlanan koronavirüs salgını endişesiyle ABD piyasalarının 1987 krizinden bu yana en kötü gününü geçirmesi, kripto para piyasasını da vurdu. 
Pazardaki en büyük paya sahip Bitcoin’in Türkiye saati ile sabah 04:30’da yüzde 48 oranında düşmesi, diğer kripto paraları da etkiledi. 
Ethereum yüzde 49 gerilerken, Ripple’da değer kaybı yüzde 42 üzerine çıktı. 
Geçen hafta 8 bin dolardan işlem gören Bitcoin’in değeri 4 bin dolar seviyesine kadar gerileyip tekrar 5 bin 400 dolar üzerine çıktı. 
Coinmarketcap.com’un verilerine göre kriptopara piyasası 24 saatte 93,5 milyar dolar kaybetti. 
Birçok dijital varlığı izleyen Bloomberg Galaxy Crypto Endeksi, yüzde 49 gerileyerek Ağustos 2017’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. 
Kripto para bankası Galaxy Digital’in CEO’su Mike Novogratz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Bitcoin ve tüm kripto paraların her zaman bir güven oyunu olduğunu söyleyerek “Küresel güven buharlaşmış gibi görünüyor” dedi. 
Piyasalardaki paniği dindirmek için merkez bankaları hamle üzerine hamle yapsa da yatırımcılar, bu durumun pek yeterli olmadığı görüşünde. 
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Norveç Merkez Bankası sürpriz faiz indirimlerine giden para otoriteleri arasında. 
Dijital varlık borsası OSL’nin CEO’su Wayne Trench, Bloomberg’e yaptığı açıklamada birçok yatırımcının nakit paraya saldırdığını söyledi. 



Erdoğan imzayı attı! 52 yıllık tarihi anlaşma sonlandırıldı

Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
TT

Erdoğan imzayı attı! 52 yıllık tarihi anlaşma sonlandırıldı

Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)
Akdeniz'deki Ceyhan limanında petrol tankları (Arşiv- Reuters)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 1973'te imzalanan ve iki ülke arasındaki en önemli ekonomik anlaşmalardan biri olan Irak-Türkiye petrol anlaşmasını feshetti.

Türk cumhurbaşkanlığı kararı dün resmi gazetede yayınlandı ve anlaşma ile buna ek tüm protokol ve mutabakat metinlerinin 27 Temmuz 2026 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmasına karar verildi.

Basra Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nebil El-Marsumi, Türkiye'nin kararının, "19 Eylül 2010'da değiştirilen anlaşmanın 11. maddesine" dayandığını değerlendiriyor. Bu madde, tarafların anlaşmanın sona ermesinden bir yıl önce diğer tarafa yazılı bildirimde bulunarak 15 yıllık anlaşmayı feshedebilmelerine olanak tanıyor. El-Marsumi, iptal kararını, "Türkiye'nin Basra'dan Ceyhan limanına petrol ve doğalgaz taşımak için yeni boru hatları kurma isteğine" bağladı.

Ülkenin güneyindeki petrol sahalarından ihraç edilen hacme kıyasla boru hattından ihraç edilen petrol miktarı az olsa da Irak-Türkiye boru hattı, Irak petrolünün küresel pazarlara ihraç edilmesi için stratejik bir arter teşkil etmektedir. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre özellikle son yıllarda bu konuda yaşanan gerginlikler, Bağdat ve Erbil arasındaki hukuki anlaşmazlıklar ve Ankara'nın Irak hükümetinin itirazlarına rağmen Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihraç etmek için boru hattını kullanması göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde kilit bir eksen oldu. Boru hattı, son yirmi yılda çok sayıda sabotaj ve saldırı eylemine maruz kaldı. Irak'ın Türkiye'ye karşı açtığı tahkim davasını kazanmasının ardından yaklaşık iki yıl önce kapatılmıştı.