Lübnan’da resmi görüşmeler dijital ortam üzerinden gerçekleştiriliyor

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 24 Mart’taki görüşmesini telekonferans yoluyla gerçekleştirdi. (Dalati ev Nahra)
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 24 Mart’taki görüşmesini telekonferans yoluyla gerçekleştirdi. (Dalati ev Nahra)
TT

Lübnan’da resmi görüşmeler dijital ortam üzerinden gerçekleştiriliyor

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 24 Mart’taki görüşmesini telekonferans yoluyla gerçekleştirdi. (Dalati ev Nahra)
Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 24 Mart’taki görüşmesini telekonferans yoluyla gerçekleştirdi. (Dalati ev Nahra)

Lübnan, uzaktan iletişimin gizliliği ihlal etmesinden endişeli. Bu yöntemin kullanılmasına ilişkin risklere ve toplantı gizliğinin ortadan kalkacak olması ihtimaline rağmen ülkedeki resmi faaliyetler elektronik görüşmelere dönüştürülüyor.
Koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında karantina alanlarında telekonferans yöntemi uygulamaya koyulurken uzaktan adli soruşturmaların, parti ve parlamento görüşmelerinin ilk denemeleri de başarıyla gerçekleşti. Yöneticiler, söz konusu başarı sonrasında dijital olarak iletişim kurmaya başladı. Bu çerçevede Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, 24 Mart’ta Refik Hariri Üniversitesi Hastanesi ve Lübnan Kızılhaç Operasyon Odası’yla Skype aracılığıyla iki görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Aynı şekilde Temsilciler Meclisi de yasama oturumlarını gelecek pazartesi günü telekonferans yoluyla düzenlemeye devam edecek.
Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri, 24 Mart’ta yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sosyal medya teknolojisinin gelişmesiyle birlikte yeni (sesli ve görüntülü) iletişim teknolojilerine güven doğrulandı. Bu teknolojinin hareket etmeye gerek kalmadan ülkeler arasındaki görüşmelerde de kullanılması kabul edilmiştir. Temsilciler Meclisi ofis heyetiyle yapılan istişare sonrasında parlamentonun yasama ve kontrol oturumlarını insanları tek bir mekana taşıma zamanını ve maliyetini azaltan bir durum olarak, gerektiğinde video teknolojisi ve uzman kurumlar aracılığıyla düzenlemeye karar verdik.”
Açıklamada ayrıca komite başkanlarına ve karar vericilere yasamanın dinamikliğini geri kazanmak için gelecek hafta başından itibaren faaliyetlerine devam etme çağrısı yapıldı.
Bakanlar Kurulu toplantılarına hükümet binası ve Baabda Sarayı’nda her zamanki gibi devam ederken hükümet kaynakları da Bakanlar Kurulu toplantılarını uzaktan iletişim yoluyla gerçekleştirme seçeneğinin kapalı oturumlar için önerildiğini aktardı. Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada “Çalışmaların devamlılığı bunu gerektiriyorsa konu değerlendirilir” dedi.
Parlamento kaynakları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, Temsilciler Meclisi alt komitelerinin toplantılarını geçen pazartesi günü yapmaya başladığını söylerken henüz belirli bir konunun üzerinde durulmadığını ve konunun belirlenmesi amacıyla bugün Berri ile bir görüşme gerçekleştirilmesinin beklendiğini vurguladı.
Parlamento komitelerinin toplantıları gizli olarak düzenleniyor. Ayrıca bazı Genel Kurul toplantıları da açık olarak yapılmıyor. Bu nedenle söz konusu yöntemin gizliliği ihlal edebileceği konusunda çeşitli sorular mevcut. Bu durum, Temsilciler Meclisi’nin de gündemindeydi. Temsilciler Meclisi kaynakları Şarku’l Avsat’a bugün gerekli tüm tedbirlerin ele alınabileceği bir toplantının gerçekleştirileceğini belirtirken alınacak tedbirlerin toplantı sırasında gündeme getirilecek konuların önemli bir bölümünü oluşturduğunu aktardı.
Milletvekilleri telekonferans yoluyla yapılacak görüşmelere hazırlanırken hakimler de son iki gün içerisinde düzenlenen soruşturmalarda büyük ölçüde güvenli ve şifreli olduğu bilinen WhatsApp uygulamasını kullandı. Beyrut Soruşturma Hakimi Vail Sadık, 24 Mart’ta WhatsApp yoluyla düzenlenen bir soruşturma oturumunun ardından bir kişi hakkında yüz yüze yargılama kararı verdi. Aynı şekilde Lübnan’ın kuzeyinde görevli bir hakim de geçen pazartesi günü iki tutukluyu WhatsApp üzerinden sorguladı. Tutuklular hakkında beraat kararı verildi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.