Mali’deki terör karşıtı Avrupa misyonu genişletiliyor

Mali’deki terör karşıtı Avrupa misyonu genişletiliyor
TT

Mali’deki terör karşıtı Avrupa misyonu genişletiliyor

Mali’deki terör karşıtı Avrupa misyonu genişletiliyor

Belçika’nın başkenti Brüksel'deki Avrupa Bakanlar Konseyi, Mali'de ülkedeki eğitim birliklerine adanmış olan Avrupa Birliği (AB) Eğitim Misyonu noktalarının 5 ülkenin dâhil olduğu Sahel Ortak Gücü’ne ve Sahel bölgesi ülkelerindeki (Mali, Moritanya, Nijer, Çad ve Burkina Faso) silahlı kuvvetlere tavsiye, eğitim ve rehberlik yoluyla askeri yardım sağlamayı kapsayacak şekilde genişletilmesi kararı aldı.
Konsey aynı zamanda misyonun görevlerini 133,7 milyon Euro artışla 18 Mayıs 2024’e kadar uzatmayı kabul etti. Böylece misyonun çalışmaları; Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği, Barkhane Operasyonu, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu gibi diğer aktörlerle koordinasyon ve işbirliği içerisinde olmaya devam edecek.
Söz konusu karar, Avrupa Birliği üyesi devletlerin dışişleri bakanlarının dün akşam sona eren video konferans toplantıları sonucunda geldi.
Bamako merkezli AB Eğitim Misyonu, AB’nin Sahel'de güvenlik ve kalkınma üzerine entegre yaklaşımının bir parçasını teşkil ediyor. Bu misyon, 2013’te Mali hükümetinden gelen silahlı kuvvetlerin ihtiyacına cevap verme talebi üzerine ülke sınırları içinde güvenli bir ortam sağlamak ve terörist grupların tehditlerini azaltmak amacıyla kurulmuştu. Silahlı kuvvetlerin operasyonel yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunan ve şuanda Portekizli General Joao Boga Ribeiro tarafından yönetilen misyon, savaş operasyonlarına katılmıyor.
Sahel bölgesinin güvenliğini artırmak için Şubat 2019’da ilave adımlar atan AB, “G5” olarak bilinen 5 Sahel devletinin terörizmle mücadele çabalarına destek verdiğini açıkladı. Şarku’l Avsat’ın bir kopyasına ulaştığı açıklamada, AB’nin “hem sınır ötesi işbirliğini hem de bölgesel işbirliği yapılarını desteklemek için Sahel'deki bölgesel yaklaşımını geliştirmek istediği” belirtildi. Zirâ söz konusu bölgedeki istikrarın Avrupa güvenliğinin de önemli bir bileşeni olduğu vurgulandı.
Mali hükümeti, geçtiğimiz Pazar günü, orduyu hedef alan bir saldırıda en az 29 kişinin öldüğünü duyurmuş, ancak saldırının arkasında kimin olduğu açıklanmamıştı. Mali'nin kuzeyinde bulunan Gao bölgesindeki Tarkint şehrinde askeri bir üsse düzenlenen saldırıda en az 29 asker ölmüş, çok sayıda asker ise yaralanmıştı.
Mali ordusundan yapılan açıklamada, şüpheli militanların ülkenin kuzeydoğusunda bulunan askeri üsse saldıkları belirtilmiş, saldırının sorumluluğunu üstlenen ise olmamıştı. Tarkint şehri, BM’nin Mali’yi istikrara kavuşturma misyonuna katılan Alman askerlerinin de merkezi olan Gao bölgesinin yaklaşık 135 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Mali ordusu birçok kez ülkenin kuzeyinde ve Sahel bölgesindeki diğer ülkelerde faaliyet gösteren militanların saldırılarına maruz kalmış ve ağır kayıplar vermişti. Bu saldırıları düzenleyen grupları bazıları El Kaide veya DEAŞ gibi terör örgütlerine bağlılık yemini ettiklerini duyurdu.
13 Ocak’ta Fransa’nın Pau şehrinde, 5 Sahel ülkesinin başkanlarını ağırlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Barkhan Gücü” kapsamında 2014’ten beri bölgede konuşlanan 4 bin 500 Fransız askerine 220 asker daha ilâve edileceğini açıklamıştı. Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ise ülkesinin bölgedeki askeri operasyonlarını artırma niyetinde olduğunu bildirmişti. Parly, Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki haftalarda üçlü sınır bölgesinde yeni operasyonlar düzenlenecek” ifadelerinde bulunmuştu.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters