​ABD istihbarat raporu: Çin salgın verilerini örtbas etti

Çin’in başkenti Pekin’de maske takmak olağan hale geldi. (Reuters)
Çin’in başkenti Pekin’de maske takmak olağan hale geldi. (Reuters)
TT

​ABD istihbarat raporu: Çin salgın verilerini örtbas etti

Çin’in başkenti Pekin’de maske takmak olağan hale geldi. (Reuters)
Çin’in başkenti Pekin’de maske takmak olağan hale geldi. (Reuters)

ABD’li parlamenterler tarafından yapılan açıklamada, gizli bir istihbarat raporunun, Pekin’in topraklarında ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen kişilerin sayısını örtbas ettiğini ortaya koyduğu bildirildi. Söz konusu salgın nedeniyle ölenlerin sayısının açıklanandan daha fazla olduğu öne sürüldü.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da ‘Kovid-19’ salgını ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Çin'in paylaştığı verilere yönelik bir soruya net cevap vermedi. Pekin'in gerçek rakamları örtbas ettiğine dair rapor aldığını doğrulamadı ancak "Çin'in paylaştığı rakamlar gerçeğe nazaran daha az. Çin'den gelen rakamların doğru olup olmadığı bilemem. Ben Çinli bir muhasebeci değilim" ifadelerini kullandı.
Bloomberg’in haberine göre geçen hafta Beyaz Saray’a gizli bir rapor sunuldu. İstihbarat raporuna göre Çin tarafından salgına ilişkin açıklanan veriler yanlış ve gerçekten uzak.
Cumhuriyetçi Senatör Ben Sasse, Çin Komünist Partisi’nin verileri örtbas ettiğine ve rejimi korumak için yalan söylemeyi sürdürdüğüne işaret etti. Temsilciler Meclisi Üyesi William Timmons da ABD İstihbaratının aslında halihazırda bildikleri bir şeyi doğruladığını ifade etti. Çin’in virüsün tehlikesini aylarca örtbas ettiğine dikkat çeken Timmons “Dünya bugün Pekin’in hatalarının bedelini ödüyor” ifadesini kullandı.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu’nun kıdemli üyesi olan Cumhuriyetçi senatörlerden Michael McCaul, aynı rapora dayanarak Çinli yetkililerin hastalığa yakalanan kişilerin gerçek sayılarını gizlediğini vurguladı.
Başta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo olmak üzere Trump yönetimi de geçtiğimiz haftalarda Çin’e benzer eleştirilerde bulunmuştu.
Kovid-19’un ortaya çıktığı Çin tarafından paylaşılan verilerde 81 bin 554 kişinin enfekte olduğu hastalık nedeniyle 3 bin 312 kişinin öldüğü belirtilmişti. John Hopkins Üniversitesi tarafından yayınlanan verilere göre ise ABD’de şu ana kadar 209 bin kişinin enfekte olduğu, 4 bin 700’den fazla kişinin ise öldüğü kaydedildi.



Kadirov’un sağlık durumu kötüleşiyor: Çeçenistan’ı kim yönetecek?

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
TT

Kadirov’un sağlık durumu kötüleşiyor: Çeçenistan’ı kim yönetecek?

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)
Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi Başkanı Ramazan Kadirov'un sağlık durumunun kötüye gittiği aktarılıyor.

New York Times’ın (NYT) analizinde, yaklaşık 20 yıldır iktidardaki Kadirov’un halefinin kim olacağının belirsizliğini koruduğuna dikkat çekiliyor.

Kadirov’un artık nadiren ekranlara çıktığı, yokluğunun sadece fiziksel değil siyasi olarak da hissedildiği belirtiliyor.

Çeçen liderin halefi olarak en çok dikkat çeken isim, 17 yaşındaki oğlu Adam Kadirov. Genç yaşına rağmen Çeçenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri olarak atanan oğul Kadirov, İçişleri Bakanlığı’nda babasının temsilciliğini de yapıyor.

Liseden yeni mezun olan Adam, son 10 gün içinde iki madalyayla ödüllendirildi ve Rusya lideri Vladimir Putin geçen hafta kendisini arayarak doğum gününü kutladı.

Ancak Rus yasalarına göre bir bölge lideri en az 30 yaşında olmalı. Bununla birlikte Ramazan Kadirov’un da 20’li yaşlarının başında fiilen liderlik görevini üstlenmiş olması, aynı yolu oğlunun da takip edebileceğine işaret ediyor.

Çeçenistan’ın başına geçebilecek iki önemli isim daha var.

Bunlardan biri, Kadirov’un sadık müttefiklerinden Magomed Daudov. Kendisi Kadirov’un yokluğunda resmi toplantılara başkanlık ediyor ve onun gönderdiği mesajları okuyor.

Diğer isimse Kadirov’un kurduğu “Ahmet” adlı özel birliğin komutanı Apti Alaudinov. 2021’de Ukrayna cephesinde savaşa katılmasıyla Kremlin’in dikkatini çeken Alaudinov, analistler tarafından “askeri tecrübesi ve Moskova’ya yakınlığı” nedeniyle ciddi bir aday olarak görülüyor.

Analizde, yeni liderin netleşmemesi nedeniyle Çeçenistan’ın belirsizliğe sürüklenebileceğine de işaret ediliyor.

Kadirov’un hastalığına dair bugüne dek resmi bir açıklama yapılmadı. Batılı ve Ukraynalı kaynaklar, Çeçen liderin böbrek yetmezliği ya da akut pankreatitten muzdarip olduğunu savunmuştu.

Independent Türkçe, New York Times, Ukraine Today