Suudi Arabistan Maliye Bakanı, G20’nin Kovid-19 salgınının etkilerini hafifletmedeki rolünü vurguladı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı, G20’nin Kovid-19 salgınının etkilerini hafifletmedeki rolünü vurguladı
TT

Suudi Arabistan Maliye Bakanı, G20’nin Kovid-19 salgınının etkilerini hafifletmedeki rolünü vurguladı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı, G20’nin Kovid-19 salgınının etkilerini hafifletmedeki rolünü vurguladı

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cudan uluslararası ortak işbirliğinin önemine dikkat çekerek G20’nin Kovid-19 salgınının etkilerini hafifletmede ve ekonomik iyileşme sürecinin desteklenmesindeki rolüne vurgu yaptı.
Cudan’ın Suudi Arabistan G20 dönem başkanlığını temsilen katıldığı  “Kovid-19 dönemi ve sonrasında kalkınmanın finansmanı” konulu Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey etkinliğinde BM Genel Sekreteri ve Kanada ve Jamaika liderliğindeki Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini (SDGs) Finanse Etme Dostları Grubu’nun eş başkanları yer aldı. Toplantı sırasında Cudan Suudi Arabistan’ın -G20 2020 Dönem Başkanı sıfatıyla- bu küresel insanlık trajedisi ve bu dönem sonrasındaki sorunlarla başa çıkmak için diğer ülkeler ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu belirtti.
Cudan “Suudi Arabistan, G20 2020 Dönem Başkanı olarak sağlık, ekonomik ve sosyal düzeyde, özellikle de en savunmasız ülkelerde, koronavirüs (Kovid-19) salgınının getirdiği küresel zorluklarla baş etme konusunda ortak önlemler almak amacıyla salgına verilecek uluslararası yanıtın liderliğini ve koordinesi üstlenmek için hızlı ve somut adımlar attı” ifadelerini kullandı. Cudan salgının getirdiği sağlık, ekonomik ve sosyal sıkıntılara yanıt vermek için G20 tarafından alınan önlemlere dikkat çekerek G20’nin son zamanlarda gösterdiği çabaları sıraladı. Bu çabalar; küresel sağlık alanındaki yaklaşık 8 milyar dolar olduğu tahmin edilen finansman açığının kapatılması, G20’nin yanıtını ve uluslararası ekonomik işbirliğinde ilerleme kaydetmek için belirli uygulamalara olan bağlılığını yönlendirmek amacıyla temel ilkeler koyan “Kovid-19’a yanıt olarak G20 Eylem Planı”nın onaylanması, fakir ülkelerin borç ödemelerinin askıya alınma girişiminin kabul edilmesi, hızlıca güçlü bir finansal tepki koymak için uluslararası finans kurumları ile birlikte çalışılması ve küresel düzeyde finansal istikrar ve dayanıklılığın güçlendirilmesi için acil durum finansmanına daha fazla destek ve erişimin sağlanması.
Suudi Arabistan Maliye Bakanı “Koronavirüs (Kovid-19) döneminde ve sonrasında kalkınma finansmanını güçlendirmek için insanlara, sağlıklarına ve refahlarına odaklanarak somut çözümler bulmak da dahil olmak üzere bu krizin üstesinden gelmek, küresel ekonominin iyileşmesine yardımcı olmak ve ekonomiyi korumak için birlikte çalışmaya devam etmemiz önemli” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Cudan bu etkinliğin, belirlenen başlıca alanlardaki sıkıntıların üstesinden gelmek için katılımcıların somut önerilere ilişkin müzakerelerde bulunmalarına olanak sağladığını ve tartışmaların sonuçlarının Temmuz ayında üst düzey siyasi forumun akabinde ve Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda rapor edileceğini söyledi.
Bu üst düzey etkinlik, altı ana alana yönelik sıkıntıları, fırsatları ve somut çözümleri tartışmak üzere devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra uluslararası organizasyonların başkanlarını, sivil toplum örgütlerinin ve özel sektörün temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinlik sırasında bu altı ana alan; küresel likidite ve mali istikrar, gelişmekte olan ülkelerin kamu borçlarındaki kırılganlıklar, özel sektördeki alacaklıların borçluların ödemelerini askıya alma girişimine katılması, dış finansman ve kapsamlı bir büyüme için para transferi, gayrimeşru finansal akışlar, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle ekonominin daha iyi toparlanması olarak belirlendi.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) ülkenin doğusunda artan askeri hareketliliğinin ardından, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna bağlı Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin Hadramut ilindeki sivillerin korunması talebine yanıt olarak, meşru hükümeti desteklemek için doğrudan müdahalede bulundu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, GGK’ya doğrudan bir mesaj göndererek, Suudi Arabistan ve BAE’nin ortak arabuluculuk çabalarına acil yanıt verilmesini, Hadramut ve el-Mahra'daki gerginliğin sona erdirilmesini ve kamplardan çekilip buraların barışçıl bir şekilde Vatan Kalkanı Güçleri’ne ve yerel makamlara teslim edilmesini istedi.

Suudi Arabistan’ın güney meselesini iç çatışmalarda küçümsenemeyecek ve istismar edilemeyecek adil bir siyasi mesele olarak ele aldığını vurgulayan Prens Halid bin Selman, bu sorunun, zorla bir gerçeği dayatmak yerine, diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Suudi Bakan, son zamanlarda yaşanan gerginliğin birliği ve güney meselesini zedelediğini belirtti.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi Arabistan’ın talebine verdiği yanıtı överken Suudi Arabistan'ın tutumunun güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeyi ve sivil barışı korumayı amaçladığını belirtti. Yemen parlamentosu da Suudi Arabistan'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı ve gerginliğin devam etmesinin sadece Husi'lere yarayan tehlikeli bir kaymaya yol açacağı uyarısında bulundu.


Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, "Bu çabalara aykırı herhangi bir askeri hareket, sivillerin can güvenliğini korumak ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'nin çabalarının başarısını sağlamak için doğrudan ele alınacaktır" açıklamasını yaptı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı unsurlar tarafından sivillere karşı işlenen ağır ve korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle Hadramut Valiliği'ndeki sivilleri korumak için acil önlemler alınması talebine yanıt olarak yapıldı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerilimi azaltmak, "Geçiş" güçlerini geri çekmek, kampları Vatan Kalkanı güçlerine teslim etmek ve yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için gösterdiği yorulmak bilmeyen ve ortak çabalarının bir devamı niteliğindedir.

Tümgeneral el-Maliki, Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın meşru Yemen hükümetine olan sürekli ve sarsılmaz desteğini vurgulayarak, herkesi ulusal sorumluluk üstlenmeye, itidal göstermeye, güvenlik ve istikrarı korumak için barışçıl çözümlere yönelik çabalara karşılık vermeye çağırdı.


Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)

Şarku'l Avsat'a konuşan bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Riyad dün Hadramaut vilayetinin Gayl Bin Yemin ilçesine bağlı Vadi Bereh'te Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı uyarı hava saldırısı düzenleyerek, Yemen'in doğusundaki konumunu yeniden teyit etti.

Kaynaklar, saldırının, yeni gerçekliklerin zorla dayatılmasının veya doğu vilayetlerindeki güvenliği yöneten kurumsal çerçevelerin atlanmasının hoş görülmeyeceği mesajını vermek amacıyla yapıldığını ve daha fazla gerilimin daha da sert önlemlerle karşılanacağı uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi ise dün yaptığı açıklamada, hava saldırısını barışa hizmet etmeyen "sürpriz bir bombalama" olarak değerlendirerek, Suudi Arabistan ile her türlü koordinasyon ve düzenlemeye açık olduğunu belirtti.

Şarku'l Avsat'a konuşan gözlemciler, Suudi Arabistan'ın, gerginliğin sona ermesine, Güney Geçiş Konseyi güçlerinin geri çekilmesine, Hadramut ve el-Mahra vilayetlerindeki kampların ve güvenlik sorumluluklarının Güney Kalkanı güçlerine ve yerel yetkililere devredilmesine ve güç kullanılmadan istişare ve diyaloğun başlatılmasına katkıda bulunacaksa, koordinasyon ve düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaynaklara göre gelecekteki herhangi bir çözüm, Yemen birliğini korumak amacıyla durumun gerginlik öncesi haline geri döndürülmesine dayanacağını gösteriyor.