İsrail sonbaharda ikinci koronavirüs dalgasını bekliyor

İsrail sonbaharda ikinci koronavirüs dalgasını bekliyor
TT

İsrail sonbaharda ikinci koronavirüs dalgasını bekliyor

İsrail sonbaharda ikinci koronavirüs dalgasını bekliyor

İsrail Sağlık Bakanlığı'ndaki kaynaklar, önümüzdeki sonbahar mevsiminde özellikle Eylül ve Ekim ayında okulların açılmasıyla, yeni tip koronavirüsün ikinci dalgasının beklendiğini ifade ediyorlar. Kaynaklar, olası ikinci bir virüs dalgasının, vatandaşların eve kapanmamanın yanı sıra ekonomiyi felce uğratmadan başka yollarla karşılanacağını söyledi.
Bakanlıktaki tıbbi kaynaklar, İsrail hükümetinin, salgının ekonomiyi felç etme sürecinin tekrarlanmasına izin vermeyeceğini, bunun salgınla savaşmaya yardımcı olmadığını söyledi. İsrail ve Avrupa ülkeleri arasındaki karşılaştırma yapılırsa, diğer ülkelerin çoğunun salgınla başka şekillerde mücadele ettiği ve virüsün yayılmasıyla mücadelede iyi sonuçlar elde ettiği açık. Ancak fark şu, İsrail virüs kaynaklı az sayıda ölüm (281 kişi) yaşarken, ekonomisi ağır darbe aldı.
Bu bağlamda İsrail’in yeni Sağlık Bakanı Yuli Edelstein dün yaptığı açıklamada, sınıftaki öğrenci sayısının 50’yi aşmaması şartıyla Pazar günüden itibaren üniversitelerin yeniden açılacağını duyurdu. Bakan açıklamasında, ülkesinin ihtiyati tedbirlere bağlı kalmak kaydıyla neredeyse tamamen normale döndüğünü söylerken, okulların yeniden açılmasıyla vakaların yaşanabileceğine dikkati çekti. Bakanlık, virüsün görüldüğü  yerlerde yayılmasını sınırlamak için acil önlemler alıyor. Edelstein açıklamasında, virüsten kurtulabilmek için aşının en güvenilir çözüm olduğunu bulana dek aynı hızda çalışmalara devam edeceklerini dile getirdi.
İsrail’de salgının başlamasından bu yana görülen vaka sayısı 14 bin 602. Okulların açılmasından bu yana, öğrencilerden beş, eğitimcilerden iki olmak üzere toplamda 7 yeni vaka görüldü. Ancak İsrail'deki koronavirüs hasta sayısında azalma yaşanıyor.
İsrail Sağlık Bakanlığı, 8 Haziran itibariyle trenlerin seferlerinin başlayacağını duyurdu. Yolcu otobüslerindeki doluluk ise yüzde 75’e çıkarken, yolcu sayısı 23’ten 46’ya çıkarıldı. Taksiler ise, arka koltukta oturan yolcu sayısını ikiye çıkarmaya karar verdi. Bakanlık ayrıca spor salonların temel kapasitelerinin yüzde 75'ini doldurabileceğini,  katılımcı sayısının 500'ü geçmemesi şartıyla 14 Haziran itibariyle açılmasına karar verdi.



İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
TT

İsrail ordusu: Refah'ta bir tünelden çıkan 6 militanı hedef aldık

Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)
Gazze Şeridi'nin Refah kentindeki İsrail askerleri (Arşiv- Reuters)

İsrail askeri sözcüsü Avichay Adraee, İsrail güçlerinin bu sabah Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta altı militanı hedef aldığını açıkladı. Militanların bölgedeki bir yeraltı tünelinden çıktıklarına inanılıyor.

Adraee, güçlerin bölgedeki arama operasyonlarını sürdürdüğünü de ifade etti.

cfg
İsrail askerleri, Gazze Şeridi sınırına yakın güney İsrail'de konuşlu bir tank taretinin tepesinde duruyor (AFP)

Şarku’l Avsat’ın çeşitli medya kuruluşlarından aktardığına göre İsrail güçlerinin 10 Ekim'den bu yana yürürlükte olan ateşkes anlaşması kapsamında yeniden konuşlandırıldığı Filistin topraklarının bir bölümü olan Refah'ta bulunan tünellerde 200 kadar Hamas savaşçısı mahsur kalmış olabilir.


Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Hong Kong'da yüksek katlı konut kompleksinde yangın: En az 4 Kişi hayatını kaybetti

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Hong Kong’daki bir yüksek katlı konut kompleksinde bugün (Çarşamba) çıkan büyük yangında dört kişi hayatını kaybetti. Kentin İtfaiye Hizmetleri Dairesi, olayda dört kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını açıkladı. Polis ise daha önce sekiz kişinin etkilendiğini bildirmişti; sayılardaki farkın nedeni henüz netlik kazanmadı.

Hong Kong medyası, yaşamını yitirenler arasında bir itfaiyecinin de bulunduğunu öne sürdü, ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

g
Fotoğraf:  AP

Yangın, kentin Tai Po bölgesindeki binanın dış cephesine kurulan bambu iskelesi boyunca hızla yayılarak gökyüzüne yoğun duman yükseldi. Olay yerinden aktarılan canlı görüntülerde, itfaiye ekiplerinin merdivenli araçlardan yüksekten su sıkarak alevlere müdahale ettiği görüldü.

Yetkililer, yangının ardından Hong Kong’daki ikinci en yüksek alarm seviyesi olan dört numaralı yangın alarmını devreye aldı.

s
Fotoğraf:  AP

Polis, olayın yaşandığı binalarda mahsur kalan kişiler olduğuna dair birçok ihbar aldıklarını açıkladı.

sdf
Fotoğraf:  AP

Tai Po, Hong Kong’un Yeni Topraklar olarak bilinen kuzey bölgesinde, Çin anakarasındaki Shenzhen kentine yakın bir yerleşim alanı olarak biliniyor.


Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
TT

Tayvan Devlet Başkanı savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacak

Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)
Hsinchu'daki Hokou Askeri Üssü'nde Tayvan'ın ilk Abrams tank taburunun açılış töreninde yer alan Brave Tiger ve Abrams M1A2T tankları (Reuters)

Tayvan Devlet Başkanı Lai Ching-te, adayı olası bir Çin işgalinden korumak için hükümetinin birkaç yıl boyunca savunma harcamalarına 40 milyar dolarlık ek bütçe önerisinde bulunacağını duyurdu.

Lai, dün Washington Post’ta yayınlanan makalesinde, “Pekin'in güç kullanımıyla ilgili karar alma sürecine daha yüksek maliyetler ve belirsizlikler ekleyerek caydırıcılığı artırmayı amaçlıyoruz” dedi. Pekin, Tayvan üzerinde egemenlik iddia ediyor ve adayı kontrol altına almak için askeri seçeneği de göz ardı etmiyor; bu da Tayvan'ı güçlü askeri, ekonomik ve diplomatik baskıya maruz bırakıyor.

Bu hamle, Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin'in, Taipei'nin şiddetle reddettiği iddialarını savunmak için beş yıldır askeri ve siyasi baskıyı artırmasıyla birlikte geldi.

Lai daha önce ABD'nin bu konudaki taleplerine yanıt olarak, savunma harcamalarını 2026'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 3'ünden fazlasına ve 2030'da yüzde 5'e çıkarma planlarından bahsetmişti. Lai makalesinde, “Bu büyük paket sadece ABD'den yeni silah alımlarına önemli ölçüde finansman sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Tayvan'ın yeteneklerini önemli ölçüde geliştirmeye de katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

Tayvan hükümeti, savunma harcamalarının 2026 yılında 949,5 milyar Taylan dolarına (30,25 milyar dolar) ulaşmasını öneriyor. Hükümet rakamlarına göre GSYİH'nin yüzde 3,32'sini temsil eden bu rakam, 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 3'lük eşiği aşıyor.

Ancak Pekin ile daha yakın ilişkiler kurmak isteyen muhalefet partisi Kuomintang Partisi, müttefiki Halk Partisi ile birlikte finansmanı kontrol ettiği için, hükümetin parlamentodan onay alması zor olabilir. Yeni seçilen Kuomintang lideri Cheng Li-wun, Tayvan'ın ‘bu paraya sahip olmadığını’ söyleyerek Lai'nin savunma harcamaları planlarına karşı çıktı.