Kerkük’te DEAŞ’a karşı büyük bir operasyon başlatıldı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
TT

Kerkük’te DEAŞ’a karşı büyük bir operasyon başlatıldı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi 6 Mayıs'ta göreve başlamasından bu yana DEAŞ'e karşı yapılan en büyük askeri operasyonu denetlemek üzere dün Kerkük’e gitti. Kerkük’te başlatılan ‘Irak'ın Kahramanları-Egemenliğin Zaferi’ adlı operasyon, ABD öncülüğündeki DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyon (DMUK) uçakları tarafından havadan destekleniyor. Operasyon, Kerkük ile komşusu Salahaddin arasındaki sınır bölgesindeki DEAŞ hücrelerine karşı başlatıldı.
Başbakan Kazimi, Kerkük Operasyonlar Komutanlığı’na yaptığı ziyarette operasyonun başlatılması için düğmeye bastı. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, operasyonun ülkenin şuan içinde bulunduğu zorlu şartlar altında gerçekleştirildiği vurgulandı.  Açıklamada, “Silahlı Kuvvetler’deki kahramanlarımız, düşmana meydan okuyor ve terörizm kaynaklarını kurutmak için kahramanca mücadele ediyor” denildi.  Açıklamada ayrıca Başbakan Kazimi'nin dün başlayan operasyonu ‘Irak’ın Kahramanları - Egemenlik Zaferi’ olarak adlandırdığı da belirtildi. Operasyonunun ülkenin güvenlik ve istikrarını arttırmayı, terörizm kaynaklarını kurutmayı ve Kerkük'ün güneybatısındaki bölgelerdeki (Salahaddin ve Kerkük vilayetleri arasındaki sınır bölgesi) DEAŞ kalıntılarının peşine düşmeyi amaçladığı vurgulandı.
Irak terörle mücadele birimi, DMUK’un çeşitli bölgelerdeki ‘DEAŞ noktalarını ve tünellerini yok etme’ operasyonlarına destek verdiğini duyurdu. Birim yaptığı açıklamada, Birinci ve İkinci Özel Harekat komutanları tarafından yönetilen Terörle Mücadele Dairesi'nin oluşumlarının, Irak’ın Kahramanları - Egemenlik Zaferi operasyonun başlatılmasıyla birlikte Irak ordusunun ve DMUK uçaklarının desteğiyle Bağdat'ın güneybatı ve güney ve güneybatı bölgelerinin yanı sıra  Curf en-Nasr bölgesinin ve el-Hadr Çölü’nün kırsal ve kentsel kesimlerini kapsayan operasyona katıldığı belirtildi. Birim unsurlarının mağaraları, tünelleri ve örgüt üyelerinin yoğun oldukları noktaları yok etmeyi başardığını ve söz konusu noktalardaki teröristleri etkisiz hale getirdiğini kaydetti.
Öte yandan Başbakanlık Askeri Sözcüsü Yahya Resul, Irak Silahlı Kuvvetleri’nin ve Hava Kuvvetleri’nin Irak’ın Kahramanları operasyonlarında önemli bir rol oynadığını açıkladı. Irak resmi haber ajansı INA’ya açıklamalarda bulunan Resul,  “Irak Hava Kuvvetleri’nin şahinleri, sabahın erken saatlerinden itibaren Irak’ın Kahramanları - İkinci aşama operasyonunu başlattılar” ifadelerini kullandı. Bu operasyonla Salahaddin ve Kerkük vilayetlerini birbirinden ayrılan sınırlarda Kerkük'ün güneybatı bölgelerinde 738 kilometrekarelik bir alanda tarama yapılacağı bildirildi.
Diğer yandan DMUK Sözcüsü Albay Myles B. Caggins Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Herkes DEAŞ’ı yenmek için birlikte hareket ediyor.   Irak Hava Kuvvetleri’nin şahinleri tarafından havadan desteklenen Irak Silahlı Kuvvetleri’nin kahramanları, Irak'ın Kahramanları - İkinci aşama operasyonu çerçevesinde DEAŞ’ın kalıntılarının peşine düşerken, DMUK doğru hedeflere yönelik bombardımanlarla hava desteği sağlamaya devam ediyor” dedi.
Konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a değerlendirmelerde bulunan Iraklı güvenlik uzmanı Fadıl Ebu Ragif, “Kerkük'ün güneydoğu bölgeleri, Irak’ın militanların en yoğun olan bölgesini temsil ediyor. Çünkü örgüt üyeleri bu bölgelerde yoğun olarak yer alıyor. Söz konusu bölgeler, Kerkük ve Salahaddin arasındaki vadilere serpiştirilmiş bölgelerdir. Salahaddin ve (DEAŞ’ın elindeki) Dicle vilayeti arasında bir ulaşım noktası olan bu bölgeler, oldukça tehlikeli bölgelerdir. Örgüt için ise güvenli alanlar olduğu söylenebilir. Örgütün yeni emiri Abdullah Kerkük, Kerkük'ü dağın zirvesi olarak görüyor. Çünkü batı Ninova, Salahaddin, Tikrit Çölü, Diyala ve Hadise Çölü gibi sıcak bölgelerle çevrilidir. Bunlar, örgütü Kerkük'e özel statüsü yüklemeye iten bölgelerdir. Örgüt ayrıca Kerkük'teki oluşumların, blokların ve tarafların arasındaki siyasi anlaşmazlıklardan da oldukça faydalanıyor” ifadelerini kullandı.
Silahlı örgütler uzmanı Hişam el-Haşimi ise Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Irak’ın DEAŞ’a karşı Diyala’nın kuzeydoğusu, Kerkük’ün güneybatısı, Salahaddin’in doğusu, Tertar’ın batısı ve Babil'in kuzeyinde olmak üzere farklı cephelerden başlattığı askeri operasyonlarda güvenlik güçlerinin geleneksel birimlerinin yanı sıra Haşdi Aşairi ve Haşdi Şabi’nin de yer aldığını belirtti.



Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
TT

Kürt Yönetimi: Şara’nın kararnamesi ilk adımdır, ancak demokratik bir anayasa taslağı hazırlanmalıdır

SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)
SDG ile Suriye hükümeti arasındaki gerilimin artmasından korkan siviller, Deyr Hafir'den batıya doğru akın ederken silahlı bir asker (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Kürt yönetimi bugün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara'nın dün yayınladığı kararnamenin "ilk adım olabileceğini, ancak Suriye halkının özlem ve umutlarını karşılamadığını" belirterek, "ülkenin tüm kesimlerinin haklarını koruyan demokratik bir anayasanın yapılmasının" önemini vurguladı.

Suriye'de yaşayan tüm Kürt kökenli vatandaşlara Suriye vatandaşlığı verilmesini öngören Suriye Cumhurbaşkanı'nın dün yayınladığı kararnameye yanıt olarak Kürt yönetimi açıklamasında, "hakların geçici kararnamelerle değil, kalıcı anayasalarla korunduğunu ve güvence altına alındığını" belirtti.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara (Reuters – Arşiv)

Kuzey ve Doğu Suriye'deki Kürt yönetimi, tüm bileşenlerin haklarını koruyan, muhafaza eden ve sürdüren demokratik, çoğulcu bir anayasa taslağı hazırlanması çağrısında bulundu. Niyet ne olursa olsun herhangi bir kararnamenin, kapsamlı bir anayasal çerçevenin parçası olmadığı sürece hakların gerçek bir güvencesini oluşturamayacağını vurguladı.

Açıklamada, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki Kürt yönetiminin, Suriye'deki haklar ve özgürlükler sorununun temel çözümünün kapsamlı bir ulusal diyalog ve demokratik bir anayasada yattığına inandığı ifade edildi.


Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi
TT

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

Suriye ordusu Deyr Hafir'i kontrol altına aldı ve Rakka’ya girdi

 

Suriye ordusu bugün, "Suriye Demokratik Güçleri"nin (SDG) çekilmesinin ardından Halep'in doğusundaki Deyr Hafir şehrinin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu ve SDG'yi anlaşmayı ihlal etmekle ve Meskene şehri yakınlarında bir Suriye ordusu devriyesine saldırmakla suçladı. Saldırıda iki asker öldü, birçok asker yaralandı.

Suriye televizyonu daha sonra ordunun Rakka vilayetine girdiğini ve Dibsi Afnan kasabasının kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

SDG yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun "savaşçılarımızın geri çekilmesi tamamlanmadan önce Deyr Hafir ve Meskene şehirlerine girdiğini ve çok tehlikeli bir durum yarattığını" belirtti.

Bu gelişmeler, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve SDG lideri Mazlum Abdi'nin bir görüşme için Erbil'e geldiği yönündeki haberlerin ardından yaşandı.


Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Sisi'ye gönderdiği mesajda: Mısır ve Etiyopya arasındaki arabuluculuk görüşmelerine yeniden başlamaya hazırız dedi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Mısırlı mevkidaşı Abdülfettah el-Sisi'ye gönderdiği mektupta, ABD'nin Nil Nehri sularının paylaşımı sorununu çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında arabuluculuğa yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti.

Truth Social'da yayınlanan bir mektupta şunları yazdı: "Nil sularının paylaşımı sorununu sorumlu ve kesin bir şekilde çözmek için Mısır ve Etiyopya arasında Amerikan arabuluculuğuna yeniden başlamaya hazırım." Şöyle devam etti: "Mısır, Sudan ve Etiyopya'nın su ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak bir çözüme ulaşmanıza yardımcı olmak istiyorum."

Nil Havzası ülkelerinin tamamı için kalıcı bir anlaşmaya müzakereler ve ABD'nin taraflar arasındaki koordinasyonu yoluyla ulaşılabileceğine inanıyor, "Büyük Etiyopya Rönesans Barajı etrafındaki gerilimlerin çözülmesi en önemli önceliklerim arasında yer alıyor" diye vurguladı.

Başarılı bir yaklaşım sayesinde, Mısır ve Sudan'daki kuraklık dönemlerinde su tahliyesinin garanti altına alınabileceğini belirtti. Etiyopya ayrıca önemli miktarda elektrik üretebilir ve bunun bir kısmını Mısır veya Sudan'a sağlayabilir veya satabilir.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre “Hiçbir ülke Nil sularını tek taraflı olarak kontrol etmemelidir” ifadesini kullandı.

Sisi'yi ve 7 Ekim 2023'ten bu yana Mısır ve bölgedeki güvenlik ve insani sorunların yönetimindeki rolünü övdü.