Kerkük’te DEAŞ’a karşı büyük bir operasyon başlatıldı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
TT

Kerkük’te DEAŞ’a karşı büyük bir operasyon başlatıldı

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi dün uçakla Kerkük Operasyon Merkezi’ne gitti (AFP)

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi 6 Mayıs'ta göreve başlamasından bu yana DEAŞ'e karşı yapılan en büyük askeri operasyonu denetlemek üzere dün Kerkük’e gitti. Kerkük’te başlatılan ‘Irak'ın Kahramanları-Egemenliğin Zaferi’ adlı operasyon, ABD öncülüğündeki DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyon (DMUK) uçakları tarafından havadan destekleniyor. Operasyon, Kerkük ile komşusu Salahaddin arasındaki sınır bölgesindeki DEAŞ hücrelerine karşı başlatıldı.
Başbakan Kazimi, Kerkük Operasyonlar Komutanlığı’na yaptığı ziyarette operasyonun başlatılması için düğmeye bastı. Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada, operasyonun ülkenin şuan içinde bulunduğu zorlu şartlar altında gerçekleştirildiği vurgulandı.  Açıklamada, “Silahlı Kuvvetler’deki kahramanlarımız, düşmana meydan okuyor ve terörizm kaynaklarını kurutmak için kahramanca mücadele ediyor” denildi.  Açıklamada ayrıca Başbakan Kazimi'nin dün başlayan operasyonu ‘Irak’ın Kahramanları - Egemenlik Zaferi’ olarak adlandırdığı da belirtildi. Operasyonunun ülkenin güvenlik ve istikrarını arttırmayı, terörizm kaynaklarını kurutmayı ve Kerkük'ün güneybatısındaki bölgelerdeki (Salahaddin ve Kerkük vilayetleri arasındaki sınır bölgesi) DEAŞ kalıntılarının peşine düşmeyi amaçladığı vurgulandı.
Irak terörle mücadele birimi, DMUK’un çeşitli bölgelerdeki ‘DEAŞ noktalarını ve tünellerini yok etme’ operasyonlarına destek verdiğini duyurdu. Birim yaptığı açıklamada, Birinci ve İkinci Özel Harekat komutanları tarafından yönetilen Terörle Mücadele Dairesi'nin oluşumlarının, Irak’ın Kahramanları - Egemenlik Zaferi operasyonun başlatılmasıyla birlikte Irak ordusunun ve DMUK uçaklarının desteğiyle Bağdat'ın güneybatı ve güney ve güneybatı bölgelerinin yanı sıra  Curf en-Nasr bölgesinin ve el-Hadr Çölü’nün kırsal ve kentsel kesimlerini kapsayan operasyona katıldığı belirtildi. Birim unsurlarının mağaraları, tünelleri ve örgüt üyelerinin yoğun oldukları noktaları yok etmeyi başardığını ve söz konusu noktalardaki teröristleri etkisiz hale getirdiğini kaydetti.
Öte yandan Başbakanlık Askeri Sözcüsü Yahya Resul, Irak Silahlı Kuvvetleri’nin ve Hava Kuvvetleri’nin Irak’ın Kahramanları operasyonlarında önemli bir rol oynadığını açıkladı. Irak resmi haber ajansı INA’ya açıklamalarda bulunan Resul,  “Irak Hava Kuvvetleri’nin şahinleri, sabahın erken saatlerinden itibaren Irak’ın Kahramanları - İkinci aşama operasyonunu başlattılar” ifadelerini kullandı. Bu operasyonla Salahaddin ve Kerkük vilayetlerini birbirinden ayrılan sınırlarda Kerkük'ün güneybatı bölgelerinde 738 kilometrekarelik bir alanda tarama yapılacağı bildirildi.
Diğer yandan DMUK Sözcüsü Albay Myles B. Caggins Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Herkes DEAŞ’ı yenmek için birlikte hareket ediyor.   Irak Hava Kuvvetleri’nin şahinleri tarafından havadan desteklenen Irak Silahlı Kuvvetleri’nin kahramanları, Irak'ın Kahramanları - İkinci aşama operasyonu çerçevesinde DEAŞ’ın kalıntılarının peşine düşerken, DMUK doğru hedeflere yönelik bombardımanlarla hava desteği sağlamaya devam ediyor” dedi.
Konuyla ilgili Şarku’l Avsat’a değerlendirmelerde bulunan Iraklı güvenlik uzmanı Fadıl Ebu Ragif, “Kerkük'ün güneydoğu bölgeleri, Irak’ın militanların en yoğun olan bölgesini temsil ediyor. Çünkü örgüt üyeleri bu bölgelerde yoğun olarak yer alıyor. Söz konusu bölgeler, Kerkük ve Salahaddin arasındaki vadilere serpiştirilmiş bölgelerdir. Salahaddin ve (DEAŞ’ın elindeki) Dicle vilayeti arasında bir ulaşım noktası olan bu bölgeler, oldukça tehlikeli bölgelerdir. Örgüt için ise güvenli alanlar olduğu söylenebilir. Örgütün yeni emiri Abdullah Kerkük, Kerkük'ü dağın zirvesi olarak görüyor. Çünkü batı Ninova, Salahaddin, Tikrit Çölü, Diyala ve Hadise Çölü gibi sıcak bölgelerle çevrilidir. Bunlar, örgütü Kerkük'e özel statüsü yüklemeye iten bölgelerdir. Örgüt ayrıca Kerkük'teki oluşumların, blokların ve tarafların arasındaki siyasi anlaşmazlıklardan da oldukça faydalanıyor” ifadelerini kullandı.
Silahlı örgütler uzmanı Hişam el-Haşimi ise Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Irak’ın DEAŞ’a karşı Diyala’nın kuzeydoğusu, Kerkük’ün güneybatısı, Salahaddin’in doğusu, Tertar’ın batısı ve Babil'in kuzeyinde olmak üzere farklı cephelerden başlattığı askeri operasyonlarda güvenlik güçlerinin geleneksel birimlerinin yanı sıra Haşdi Aşairi ve Haşdi Şabi’nin de yer aldığını belirtti.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.