Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretim kesintilerini sürdürme konusunda anlaştı

Riyad'daki Suudi Menkul Kıymetler Borsası’ndaki ekranda hisse senedi fiyatları görülüyor (Reuters-Arşiv)
Riyad'daki Suudi Menkul Kıymetler Borsası’ndaki ekranda hisse senedi fiyatları görülüyor (Reuters-Arşiv)
TT

Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretim kesintilerini sürdürme konusunda anlaştı

Riyad'daki Suudi Menkul Kıymetler Borsası’ndaki ekranda hisse senedi fiyatları görülüyor (Reuters-Arşiv)
Riyad'daki Suudi Menkul Kıymetler Borsası’ndaki ekranda hisse senedi fiyatları görülüyor (Reuters-Arşiv)

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan ve OPEC üyesi olmayan Rusya, şuan yürürlükte olan rekor seviyedeki petrol üretim kesintilerini bir ay daha sürdürme konusunda anlaştı.
Öte yandan Reuters’ın kaynaklardan aktardığı bilgiye göre Suudi Arabistan ve Rusya, üretim kesintilerinin daha fazla etkili olması için üretimi kesintilerine tam olarak uymayan ülkeler üzerindeki baskıyı arttırma konusunda da uzlaştı.
OPEC üyeleri ile OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerden oluşan grup OPEC + Mayıs ve Haziran aylarındaki petrol üretiminde günlük 9,7 milyon varil ya da bir başka deyişle küresel üretimin yaklaşık yüzde 10'unu kadar kesinti yapmayı kararlaştırdı. Böylece yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan izolasyon önlemleri nedeniyle petrole olan talebin çökmesiyle düşen fiyatların yükseltilmesi hedeflendi.
OPEC üyeleri ve müttefikleri, şimdi Haziran ayı sonrasında da kesintileri sürdürmeyi tartışıyorlar. OPEC’ten bir kaynak, “Suudi Arabistan ve Rusya, üretim kesintilerini bir ay daha uzatmayı kabul ediyor” ifadelerini kullandı. Reuters’ın aktardığı açıklamasında kaynak, “Üretim kesintilerini uzatmak için yapılacak herhangi bir anlaşma, Mayıs ayında bu kesintilere tam olarak uymayan ülkelerin, önümüzdeki aylardaki fazla üretimi dengelemek için kesintilere uymalarına bağlı” yorumunda bulundu.
Öte yandan OPEC dönem başkanı Cezayir, 9 veya 10 Haziran’da yapılması planlanan bir toplantı tarihi belirlenmesi önerisinde bulunmasının ardından bugün internet üzerinden üretim politikasının ele alınması beklenen bir OPEC + grup toplantısı yapılması umuluyor. Ancak toplantının yapılıp yapılmayacağına dair hala bir takım şüpheler devam ediyor.
OPEC kaynağı konuyla ilgili olarak “4 Haziran’da erken tarihli bir toplantı yapılması da uzlaşılmasını gerektiriyor. Üretim kesintilerine tam olarak uymayan ülkelerin başvuru kriterleri ve önümüzdeki aylarda fazla üretimi nasıl dengeleyecekleri konusunda tartışmalar halen sürüyor” dedi.
Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, OPEC + toplantısından hemen önce, Suudi Arabistan ve Rusya gibi büyük petrol üreticilerinin, ham petrol üretim kesintileri taahhütlerine bağlı kalacakları ve rota değiştirerek küresel ekonomiye zarar vermeyeceklerini düşünüyor.
ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, bugün yapılacak OPEC+ toplantısı öncesinde Washington’ın küresel petrol üreticilerine yönelik tutumunun ne olduğuyla ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:
“Büyük petrol üreticilerinin, daha önce eşi benzeri görülmemiş küresel ekonomik koşullar çerçevesinde düzenli ve hızlı bir şekilde toparlanmanın önünde engel oluşturan politikalara geri dönmeyeceğinden eminiz.”
İki OPEC üyesi Irak ve Nijerya, Mayıs ayında hedeflenen üretim kesintilerine tam olarak uymadı. Bununla birlikte bir kaynak, Kazakistan'ın da OPEC + anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini söyledi. Buna karşın bir başka kaynak ise Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi OPEC üyelerinin, Haziran ayından sonra da petrol üretiminde gönüllü olarak günlük 1,18 milyon varil ek kesinti yapmayı planladıklarını aktardı.
Bir diğer gelişmede ise koronavirüs salgınının başladığı Çin'de devam eden toparlanma sayesinde petrol fiyatları Nisan ayında yükselişe geçti. Diğer ekonomiler de salgına karşı alınan izolasyon tedbirlerinin hafifletilmesiyle yavaş yavaş faaliyetlerine devam ediyorlar.
İlk OPEC kaynağı açıklamasında ayrıca şunları söyledi:
“Piyasa genel olarak, izolasyon tedbirlerinin kademeli olarak hafifletilmesi ile doğru yönde ilerliyor. Ancak her zaman yeni bir koronavirüs dalgası riski bulunduğundan dikkatli olmalıyız. Diğer bir konu ise taleplerin hızla toparlanmasıdır. Hisse senetleri hala ortalama seviyelerin üzerinde ve bu konunun bir an evvel ele alınması gerekiyor.”
Öte yandan Mart ayından bu yana geçtiğimiz Salı günü ilk kez en yüksek seviyesini (40 doları aştı) gören petrol fiyatları dün yeniden geriledi. Söz konusu gerileme, Bloomberg haber ajansının bugün yapılması planlanan toplantının olup olmayacağına dair şüphelerin bulunduğunu duyurmasının ardından piyasa üzerinde oluşan baskıdan dolayı kaydedildi.
Ağustos kontratlı Brent ham petrol varil fiyatı vadeli işlemlerde dünya saatiyle (GMT) 11.50’de 73 sentlik (yüzde 1,8) düşüşle 38,84 dolara geriledi. Petrolün varil fiyatı 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviye olan 40,53 dolara yükselmişti. ABD'nin Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolü varil fiyatı ise 79 sentlik (yüzde 2,2) düşüşle 36,02 dolardan işlem gördü.
Göstergeler son haftalarda petrolün varil fiyatında hızlı bir artışa işaret etti. Brent ham petrol son 21 ayın en düşük seviyesine düştükten sonra iki katın üstünde artış kaydetti. Petrolün varil fiyatı 16 doların altına düşerken, ABD ham petrolünün fiyatı 0 doların altına inmişti.



Musk, tazminat paketiyle ilgili mahkeme kararı sonrasında 700 milyar dolarlık net servete ulaşan ilk kişi oldu.

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Musk, tazminat paketiyle ilgili mahkeme kararı sonrasında 700 milyar dolarlık net servete ulaşan ilk kişi oldu.

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Forbes Milyarderler Endeksi dün, Tesla CEO'su Elon Musk'ın, Delaware Yüksek Mahkemesi'nin geçen yıl geçersiz kılınan 139 milyar dolarlık Tesla hisse senedi opsiyonlarını yeniden geçerli kılmasıyla net servetinin 749 milyar dolara yükseldiğini gösteren ilk kişi olduğunu açıkladı.

Yüksek Mahkeme, cuma günü, alt mahkemenin iki yıl önce "makul olmayan" gerekçesiyle iptal ettiği Elon Musk'ın 2018 tarihli 56 milyar dolarlık tazminat paketini yeniden yürürlüğe koydu.

Yüksek Mahkeme, tazminat paketini geçersiz kılan 2024 tarihli kararın kusurlu ve Musk'a karşı haksız olduğunu belirtti.

dfrgthy
Elon Musk, üzerinde Tesla marka bir otomobilin resminin gösterildiği ekranın önünden geçiyor (Reuters)

  Birkaç gün önce Musk, havacılık ve uzay alanındaki girişim şirketi SpaceX'in halka arz edilebileceğine dair haberlerin ardından, net serveti 600 milyar doları aşan ilk kişi oldu.

Kasım ayında Tesla hissedarları, Musk için ayrı olarak 1 trilyon dolarlık bir tazminat planını onayladı; bu, yatırımcıların elektrikli otomobil üreticisini yapay zeka ve robotik devine dönüştürme vizyonunu desteklemesiyle tarihin en büyük maaş paketi oldu.

Forbes'un milyarderler listesine göre, Musk'ın serveti, Google'ın kurucu ortağı ve dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Larry Page'in servetini yaklaşık 500 milyar dolar aşmış durumda.


TikTok, ABD'deki birimini Amerikalı yatırımcılara satmaya karar verdi

Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
TT

TikTok, ABD'deki birimini Amerikalı yatırımcılara satmaya karar verdi

Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)
Cep telefonunda TikTok uygulamasını açan bi kişi (Arşiv- AP)

Reuters'ın gördüğü TikTok CEO'suna ait bir nota göre TikTok'un sahibi ByteDance, ABD birimini Amerikalı yatırımcılar tarafından kontrol edilen bir ortak girişime satmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Anlaşmanın 22 Ocak'ta tamamlanması bekleniyor ve bu, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Çinli ana şirket ByteDance'i ABD operasyonlarından vazgeçmeye zorlama yönündeki yıllardır süren çabalara son verecek.

Bloomberg ve Axios, şirket içi bir nota atıfta bulunarak, TikTok CEO'su Xu Zhou'nun çalışanlarına, sosyal medya şirketi ve Çinli sahibi ByteDance'in, Oracle, Silver Lake ve Abu Dabi merkezli MGX'in büyük yatırımcılar olduğu yeni bir kuruluş üzerinde anlaştığını bildirdiğini aktardı.

Oracle'ın kurucusu ve CEO'su Larry Ellison, ABD Başkanı Donald Trump'ın uzun süredir müttefiki. Xu, çalışanlarına ByteDance'in yeni kuruluşta yaklaşık %20'lik bir paya sahip olacağını, bunun da ABD yasalarına göre Çinli bir şirket için izin verilen maksimum oran olduğunu açıkladı.

Bu düzenleme, eski Başkan Joe Biden döneminde kabul edilen ve ByteDance'i TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'ndeki faaliyetlerini satmaya veya en büyük pazarında yasaklanmaya zorlayan bir yasaya yanıt olarak geldi. ABD yetkilileri, Trump'ın ilk döneminde de dahil olmak üzere, Çin'in TikTok'u Amerikalıların verilerini toplamak veya gelişmiş algoritması aracılığıyla etki uygulamak için kullanabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Şarku’l Avsat’ın Bloomberg'ten aktardığına göre Chu notta, "Anlaşmanın tamamlanmasının ardından, ABD ortak girişimi, ABD veri koruma, algoritma güvenliği ve içerik denetimi mevzuatına tabi bağımsız bir kuruluş olarak faaliyet gösterecektir" dedi. Trump, eylül ayında Oracle'ın başkanı ve dünyanın en zengin adamlarından biri olan Ellison'ın anlaşmanın önemli bir yatırımcısı olduğunu belirtmişti.

Ellison, uzun süredir arkadaşı olan Trump'ın OpenAI ile büyük yapay zeka ortaklıklarına girmesini kolaylaştırmasıyla yeniden gündeme geldi. Ellison ayrıca oğlu David'in Paramount'u satın almasını da finanse etti ve şu anda Warner Bros için Netflix ile bir ihale savaşı içinde.


Asya devinin Manhattan Projesi: ABD çip tedarik zincirlerinden çıkarılacak

ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
TT

Asya devinin Manhattan Projesi: ABD çip tedarik zincirlerinden çıkarılacak

ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)
ABD ve Çin arasındaki yapay zeka yarışı her geçen gün kızışıyor (Reuters)

Çin, ABD'nin uzun yıllardır engellemeye çalıştığı yarı iletken çip üretim makinesinin prototipini geliştirdi. 

Guangdong eyaletine bağlı Shenzhen'deki gizli bir laboratuvarda geliştirilen makine, Batı'nın askeri gücünün önemli bir parçasını oluşturan ileri düzey yarı iletken çipleri üreten makinenin prototipini tamamladı. 

Reuters'ın aktardığına göre bu yılın başlarında tamamlanan makine, Hollandalı yarı iletken çip devi ASML'nin eski mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından geliştirildi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla konuşan kaynaklar, mühendislerin ASML patentli aşırı ultraviyole litografi (EUV) makinelerine tersine mühendislik uyguladığını söylüyor. 

EUV'ler saç telinden binlerce kat daha ince devrelerin silikon yongalara yerleştirilmesini sağlıyor. Genellikle devreler ne kadar küçük olursa çipler de o kadar güçlü oluyor. 

Kaynaklar, prototip makinenin çalıştığını ancak henüz çip üretilmediğini söylüyor. 

Analizde, Batı'nın tekelindeki bu teknolojinin Çin'in eline geçmesiyle Devlet Başkanı Şi Cinping'in yarı iletken çip üretiminde ülkenin kendine yeterlilik kazanması hedefine yaklaştığı belirtiliyor.

Çin Komünist Partisi'ne bağlı Merkez Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ding Şueşiang'ın liderliğinde 6 yıl önce başlatılan program, Pekin yönetiminin özellikle Washington'a karşı sürdürdüğü yapay zeka yarışında dışa bağlılığının ortadan kaldırılmasını amaçlıyor. 

Kaynaklar, ABD'nin II. Dünya Savaşı'nda atom bombası geliştirmek için başlattığı Manhattan Projesi'nin Çin versiyonu diye tanımlanan proje hakkında şunları söylüyor: 

Amaç, Çin'in sonunda tamamen Çin yapımı makinelerle ileri seviye çipler üretebilmesini sağlamak. Çin tedarik zincirlerinden ABD'yi tamamen çıkarmak istiyor.

Pekin yönetimi prototip makinede ilk çipi 2028'e kadar üretmeyi hedefliyor. Ancak uzmanlar bunun 2030'a kadar mümkün olmadığı görüşünü paylaşıyor.

Independent Türkçe, Reuters, Modern Diplomacy