Suudi Arabistan'da koronavirüs vakaları arttı kritik vaka oranı yüzde 5'e çıktı

Yollar yeniden hareketlenmeye başladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Yollar yeniden hareketlenmeye başladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan'da koronavirüs vakaları arttı kritik vaka oranı yüzde 5'e çıktı

Yollar yeniden hareketlenmeye başladı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Yollar yeniden hareketlenmeye başladı (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan, geçen haftanın ortasına kadar koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı ve kritik vakalar açısından istikrarlı ve güven verici seviyede ilerliyordu, ancak Suudi Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan basın açıklamasında, bazı vatandaşların sağlık kurallarına ve sosyal mesafeye dikkat etmemesi bu durumun değişmeye başladığı bildirildi. Bakanlık, vaka artışı konusunda halkı uyardı.
Sağlık Bakanlığı, bir haftada ilk kez günde 2 bin vaka sayısı sınırının dün aşıldığını duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Suudi Arabistan’da kaydedilen 2 bin 171 vaka ile toplam vaka sayısı 91 bin 182 kişiye ulaşırken, 2 bin 369 iyileşen hasta ile toplam iyileşen hasta sayısı 68 bin 159’a çıktı. Ayrıca, 30 hastanın öldüğü ve ülkede Kovid-19 kaynaklı ölümlerin 579’a yükseldiği bildirildi.
Suudi Arabistan, Ramazan Bayramı boyunca devam eden sokağa çıkma yasağından sonra  Perşembe günü normal hayata kademeli olarak dönmenin ilk aşamalarını başlattı ve daha sonra Pazar günü, Haziran sonuna kadar devam edecek ikinci aşamaya geçti.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, Bakanlığın yaşlılar ve kronik hastalıkları olanlar arasında son günlerde kritik vaka sayısında bir artış kaydettiğini belirtti ve  sağlık yönergelerine uyma, sosyal mesafe ve tıbbi maske takmanın önemini vurguladı.
Dr. Muhammed, özellikle 26 Mayıs Pazartesi gününe kadar Suudi Arabistan'daki kritik vakaların oranının, toplam vakaların yüzde 2'sinden daha az olduğu için hala güven verici olduğunu, ancak bu durumun geçen hafta değiştiğini ve son bir haftada Suudi Arabistan'daki enfekte vakalardan kritik vakaların oranını yaklaşık yüzde 5'e çıkardığını söyledi.
Şarku’l Avsat, Başkent Riyad'daki bir dizi çarşı ve mağazaya düzenlediği turda, çoğunluğun sağlık yönergelerine uyduğunu, ancak bazılarının tıbbi maske kullanmadığını ve sosyal mesafe kuralına uymadığını, mağazaların ise herkesi girişte maske takmaya zorladığını gözlemledi.

Tıbbi malzemeler listesi
Suudi Arabistan Yerel İçerik ve Devlet İhale Kurumu, 29 ürün içeren zorunlu tıbbi malzeme listesinin ilk örneğini yayınlandığını duyurdu. Liste; maske, sağlıkçılar için koruyucu giysiler, tıbbi aletler için sterilizasyon malzemeleri ve diğer birçok tıbbi malzeme gibi virüsü önleyecek ürünleri içeriyor.
Bu ürünler, "İtimat" platformu kapsamında devlet ihaleleri için dahil edilecek. Sağlık ve tıbbi endüstrilerdeki tedarik sözleşmeleri için rekabet edenler, ulusal ürünlerin zorunlu listesinde yer alan ürünleri, hükümet iş ve tedarik sözleşmelerini uygularken ulusal üreticilerden satın almak zorunda kalacak.
Kurum, listede yer alan ulusal tıbbi malzeme ürünlerinin belirli kriterlere tabi olduğunu, bunların en önemlisinin bu ürünleri üretmek için en az 3 ulusal fabrikanın sağlanması ve yerel üretim kapasitelerinin devlet talebini karşılayabilmeleri ve pazarlama iznine sahip olmaları olduğunu belirtti.
Yerel İçerik ve Devlet İhale Kurumu CEO'su Abdurrahman es-Samari, zorunlu tıbbi malzeme listesinin ilk versiyonunun verilmesinin, koronavirüs salgınının sonuçları karşısında özel sektörü desteklediğini ve özellikle tıbbi malzeme konusunda kendi kendine yeterliliği teşvik ettiğini vurguladı.

12 binden fazla kişi ülkeden ayrıldı
Suudi Arabistan’daki "Geri Dönüş" platformu yaptığı açıklamada, ülkede ikamet eden 12 bin 798 kişinin ülkelerinin dönüşlerini kabul ettikten sonra Krallık’tan ayrıldığını ve Suudi Arabistan sakinlerinden "çıkış, dönüş ve nihai" vizesi ve her türlü vizeye sahip olanların,  ülkeleri onayladıktan sonra hava yoluyla ülkelerine seyahat etmelerinin mümkün olacağını duyurdu.
Ayrıca, "Abşer" platformunda bulunan "Geri Dönüş" girişimindeki çıkış, dönüş ve nihai vizesi ve diğer her türlü vizeye sahip olan kayıtlı kişi sayısının, 23 Nisan’dan düne kadar farklı milletlerden 178 bin 452 kişiye ulaştığı açıklandı.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.