Arap Birliği, koronavirüs salgınının bölgedeki etkilerini görüşecek

Reuters
Reuters
TT

Arap Birliği, koronavirüs salgınının bölgedeki etkilerini görüşecek

Reuters
Reuters

Arap Birliği Ülkeleri Arap Federasyonları ve Kuruluşları Dairesi Müdürü Muhammed Hayr Abdulkadir, tüm uluslararası pazarı sert bir şekilde vuran yeni tip koronavirüsün ülke ekonomileri üzerindeki potansiyel etkilerine dikkat çekti. Hayr Abdulkadir, Arap bölgesindeki işsizlik ve yoksulluk oranlarına da işaret ederek kayıt dışı sektörde çalışan kadınların, yaşlıların ve işçilerin salgından ciddi bir biçimde etkilendiğini belirttiği açıklamasında krizle başa çıkmak için uygun önceliklerin ve planların belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Hayr Abdulkadir dün yaptığı açıklamada Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin 24 Haziran tarihinde koronavirüsün iş gücü piyasası üzerindeki etkileri kapsamında Arap bölgesindeki yüksek işsizlik ve yoksulluk oranları konulu sanal bir konferans düzenleyeceğini duyurdu. Konferansa Arap İşçi Örgütü (ALO), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Arap İdari Kalkınma Teşkilatı (ARADO), Arap Bilim, Teknoloji ve Deniz Taşımacılığı Akademisi, Uluslararası Arap İşçi Sendikaları Federasyonu, Arap Uzmanlar Federasyonu ve Arap Kadınları Liderleri Federasyonu’nun da katılacağı bilgisini verdi.
Hayr Abdulkadir konferansta koronavirüs krizinin işgücü piyasası üzerindeki etkileri, yoksullukla mücadele ve Arap bölgesindeki işsizliğin azaltılması için sosyal koruma programlarının etkinleştirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi konunun ele alınacağını belirtti. Krizle başa çıkmak için uygun öncelikler ve planların yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmeler için imtiyazlı finansmanın nasıl sağlanacağı konularının da masaya yatırılacağını kaydetti.
Söz konusu toplantıda salgın sebebiyle işini kaybeden kadınlara yönelik alınan tedbirlerin yanı sıra sendika ve işçi örgütlerinin virüs salgınıyla başa çıkmadaki rolü, bu durumun işgücü üzerindeki etkileri ve küresel dayanışma gibi konularında da gündeme gelmesi bekleniyor.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.