Suudi Arabistan yarın koruyucu protokoller ile normal hayata dönüyor

Körfez ülkelerinde vaka ve iyileşme oranları değişiyor

Maske takarak ve sosyal mesafe kuralına uyarak namaz kılan insanlar (SPA)
Maske takarak ve sosyal mesafe kuralına uyarak namaz kılan insanlar (SPA)
TT

Suudi Arabistan yarın koruyucu protokoller ile normal hayata dönüyor

Maske takarak ve sosyal mesafe kuralına uyarak namaz kılan insanlar (SPA)
Maske takarak ve sosyal mesafe kuralına uyarak namaz kılan insanlar (SPA)

Suudi Arabistan 26 Mayıs’ta duyurulan plana göre yarın (pazar günü) normal hayata dönüş için üçüncü ve sonuncu aşamaya koruyucu protokollerle birlikte giriyor.
Üçüncü aşama, koronavirüsün (Kovid-19) etkisi sonucu ülkenin her yanındaki kısmi ya da tam sokağa çıkma yasağından haftalar sonra sosyal mesafe, protokoller ve önleyici tedbirlere uyulmasına dayalı normal hayata dönülmesi ile Suudi Arabistan’ın çoğu bölge ve şehrinde tam izolasyonun kaldırılmasına izin veriyor.
Üçüncü aşama planı “ülkenin tüm şehir ve bölgelerinde koruyucu sağlık ve sosyal mesafe talimatlarına tamamen uyularak, özellikle yaşlılar ve kronik solunum rahatsızlıkları olan ve virüse yakalanmada yüksek risk grubunda olan kişilerin korunması ile sokağa çıkma yasağı -Mekke hariç- önlemlerinin uygulanmadan önceki normal hayat şartlarına dönülmesini” içeriyor.
Suudi Arabistan normal hayata dönüşün ikinci aşamasının başlangıcıyla koronavirüsün yayılmasını engellemek için koruyucu ve ihtiyati protokoller silsilesini onaylamıştı. Toplantıların sınırlandırılması, sınıflandırma tablosunun yenilenmesini, ihtiyati tedbirlerin ve ilan edilen protokollerin, bunlara verilen cezaları ve bir takım başka ihlalleri kapsayan yönetmelik değişikliğini de onaylamıştı.
Suudi İçişleri Bakanlığı, tıbbı ya da kumaş maskelerin takmayan ya da ağzı ve burnunu kapatmayarak maske takan, sosyal mesafe kurallarına uymayan kişilere, kamu veya özel sektör kurumlarına girişlerde ateş ölçümünü reddedenlere bin riyal para cezası uygulanacağını, kuralların tekrar ihlal edilmesi durumunda para cezasının iki katına çıkarılacağını ilan etti.
İçişleri Bakanlığı ayrıca aile ve aile dışı toplantılarda, evlerde, dinlenme alanlarında, çiftliklerde veya sosyal ortamlarda izin verilen maksimum kişi sayısının 5 kişi olarak sınırlandırılmasına karar verdi.
Bakanlık cezaların sosyal izolasyonun uygulanmasını, koronavirüsün yayılmasının başlıca sebebi olan toplantıların düzenlenmesini ve virüsün yayılmasının engellenmesini hedeflediğini belirtti.

Suudi Arabistan’da 4 bin 301 yeni koronavirüs vakası
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, Krallığın 127 farklı şehir ve valiliğinde dün 4 bin 301 yeni koronavirüs vakası gözlemlendiğini ve yeni koronavirüs vakalarının yüzde 56,3’ünün sadece 5 şehirde kaydedildiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı ülkedeki toplam vaka sayısının 150 bin 292’ye, aktif vaka sayısının ise 55 bin 344’e yükseldiğini, bin 941 hastanın durumunun kritik olduğunu açıkladı
Bakanlık ayrıca bin 849 kişinin iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 95 bin 764 kişiye ulaştığını ve 45 kişinin daha hayatını kaybetmesinin ardından toplam ölü sayısının bin 184’e yükseldiğini duyurdu.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı virüs semptomlarının ortaya çıktığında tıbbi testlerin yapılmasında geç kalınması sonucu birkaç vakanın durumunun kötüleşmesi ve yoğun bakıma alınmasına değinerek, nefes darlığı veya öksürük eşliğinde yüksek ateş belirtileri gösteren kişilerin, hükümetin koronavirüs semptonları hisseden herkese hizmet verilmesi için tahsis ettiği ve 7/24 çalışan “Tatman” kliniklerine gitmelerini istedi.

Kuveyt’te vaka sayısı 38 bin 678 kişiye yükseldi
Kuveyt’te dün son 24 saatte 604 vakanın daha kaydedilmesinin ardından doğrulanan koronavirüs vaka sayısı 38 bin 678’e yükselirken 5 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile düne kadar kaydedilen toplam ölüm sayısı 313’e yükseldi.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah es-Sened, son 24 saatte 3 bin 87 test yapıldığını, toplam yapılan test sayısının ise 349 bin 412’ye ulaştığını açıkladı.
Kuveyt Sağlık Bakanlığı, dün 678 kişinin daha sağlığına kavuşmasının ardından toplam iyileşen hasta sayısının 30 bin 190’a ulaştığını duyurdu.

Umman
Umman Sultanlığında toplam vaka sayısı 27 bin 670’e yükseldi.
Umman Sultanlığında 852 koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayısı 27 bin 670’e yükseldi.
Umman Sağlık Bakanlığı dün yaptığı bir açıklamada, kaydedilen yeni vakalardan 368’inin Umman vatandaşı olduğunu 484’ünün ise farklı uyruklardan kişilerden olduğunu açıkladı.
Bakanlık ayrıca ölüm sayısının toplamda 125’e yükseldiğini ve 13 bin 974 kişinin sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Katar toplam vaka sayısı 85 bin 462’ye yükseldi
Katar Halk Sağlığı Bakanlığı ise, dün 7 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam ölü sayısının 93’e yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık son 24 saat içinde bin 21 vakanın daha kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 85 bin 462’ye yükseldiğini ve bin 767 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 65 bin 409’a yükseldiğini duyurdu.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.