İranlı Kürt muhalife Hollanda’da bıçaklı saldırı

İranlı Kürt muhalife Hollanda’da bıçaklı saldırı
TT

İranlı Kürt muhalife Hollanda’da bıçaklı saldırı

İranlı Kürt muhalife Hollanda’da bıçaklı saldırı

İranlı muhalif siyasetçi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Temsilcisi Sadık Zerza Hollanda’da bıçaklı saldırıya uğradı.
Hollanda basını İranlı Kürt muhalif Zerza’nın Hollanda’nın kuzeyinde bulunan Leeuwarden şehrinde bıçaklı saldırıya uğradığını aktardı.
Şarku’l Avsat’ın Leeuwarder Courant gazetesinden aktardığı bilgilere göre Hollanda’da yaşayan KDP temsilcisi Sadık Zerza, İranlı bir kişi tarafından bıçaklı saldırıya uğradı ve olayın ardından Hollanda polisi zanlının tutuklandığını bildirdi.
Hollanda polisi yaptığı açıklamada 64 yaşındaki Zerza’nın 1980’li yıllardan beri Hollanda’da yaşadığı ve Rotterdam’da yaşayan 38 yaşındaki bir İranlı tarafından saldırıya uğradığı bilgisini paylaştı.
Polis, Kürt muhalifin, birkaç bıçak darbesi sonucunda ağır bir şekilde yaralandığını ancak iyileşmesini beklediklerini belirtti.
İran’ın ölüm listesindeydi
Zerza’nın kardeşi Hollanda’da yayınlanan Telegraph gazetesine verdiği demeçte Zerza’nın kafasından, boynundan, karnından ve göğsünden ağır bir şekilde yaralandığını söyleyerek bu saldırının arkasında “siyasi gerekçelerin” olduğuna inandığını belirtti.
Kardeşi Hollanda güvenlik güçlerinin Zerza’ya yapılan saldırı girişimini engellediğine dikkat çekerek Zerza’nın “İran istihbaratının ölüm listesinde” olduğunu söyledi.
Kurban, 1989 yılında Viyana’da bir suikaste kurban giden muhalefetteki KDP lideri Abdurrahman Kasımlo’nun yeğeni olarak biliniyor. Söz konusu suikast o yıllarda İran - Avrupa Birliği ilişkilerinin bozulmasına neden olmuştu.
Aktivistler sosyal medya üzerinden bıçaklama olayının bir videosunu paylaştı ve polis videoyu tekrar paylaşmamalarını talep etti.
Başka iki muhalifin İran istihbarat güçleri lehine öldürülmesinin ardından Hollanda ve İran arasındaki ilişkiler gerilmişti. Öldürülen kişilerden biri 2015 yılının Aralık ayında Amsterdam’da, diğeri ise bundan iki yıl sonra 2017 yılının Kasım ayında öldürülmüştü.
İki muhalifin öldürülmesi Hollanda yetkililerinin 2018 yılının Temmuz ayında İranlı diplomatları sınır dışı etmesine sebep olmuştu.
Söz konusu olay Belçika’nın, Paris’in kenar semtlerinde Halkın Mücahitleri Örgütü (HMÖ) tarafından düzenlenen bir konferansa saldırmayı planlayan İranlıları tutuklamasının ardından meydana gelmişti. O sıralarda Almanya, Avusturya’da ikamet eden ve saldırı planının arkasında olduğundan şüphelenilen İranlı bir diplomatı gözaltına almıştı ve aynı zamanda Belçika, Fransa’da yaşayan İranlı bir kişinin tutuklanmasını talep etmişti.



4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

4 soruda Trump’ın Alcatraz planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, ünlü Alcatraz hapishanesinin yeniden açılması talimatıyla tartışma yarattı.

Trump, Truth Social’dan 4 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Alcatraz hapishanesinin "azılı suçlular" için yeniden açılması amacıyla Federal Cezaevleri Bürosu'na (BOP) talimat verdiğini duyurdu.

Adalet Bakanlığı Sözcüsü Chad Gilmartin de “Alcatraz'ın yeniden inşası, bir hukuk ve düzen sembolü olarak hizmet vermek üzere açılması için” çalıştıklarını belirtti.

Alcatraz hapishanesi nedir?

Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentine bağlı Alcatraz Adası, öncelikle donanma savunma alanı olarak inşa edildi.

1934’te federal hapishaneye dönüştürülen yapıda Al Capone, Mickey Cohen ve George "Machine Gun" Kelly gibi kötü şöhretli mahkumlar tutuluyordu.

San Francisco Körfezi'nin güçlü akıntıları ve dondurucu soğukları nedeniyle hapishane, mahkumların kaçmasını neredeyse imkansız hale getiriyordu.

Tesis ayrıca Clint Eastwood'un başrolde oynadığı, 1979 yapımı Alcatraz’dan Kaçış’la (Escape from Alcatraz) ünlendi. Film, 1962’de hapishaneden kaçan suçluların hikayesini konu ediniyor.

Alcatraz, başrollerinde Sean Connery ve Nicolas Cage'in oynadığı 1996 yapımı Kaya (The Rock) filmiyle de tekrar gündem oldu.

Hapishane neden ve ne zaman kapatıldı?

BOP kayıtlarına göre Alcatraz’ın işletilmesi, diğer federal hapishanelere kıyasla yaklaşık üç kat daha maliyetliydi. Alcatraz’da o dönem mahkum başına maliyet 10 ila 13 dolardı. Tartışmaların ardından tesis 1963’te kapatıldı.

1973 itibarıyla ada ve hapishane, Ulusal Park Servisi tarafından işletilen bir müzeye dönüştürüldü. Tesisi her yıl 1,5 milyona yakın kişi ziyaret ediyor.

Golden Gate Ulusal Parkları Koruma Kurumu Başkanı Christine Lehnertz, BBC'ye açıklamasında şunları söylüyor:

Alcatraz geçmişin günümüzle buluştuğu bir yerdir.

Daha önceden yeniden açılması teklif edilmiş miydi?

Donald Trump, tesisin yeniden hapishane olarak açılmasını isteyen ilk ABD lideri değil.

Eski ABD Başkanı Ronald Reagan, 1981’de Küba'dan Florida'ya kaçan 20 bin kadar mülteciyi tutmak için Alcatraz’ı tekrar açmayı gündeme getirdi.

Ancak Reagan yönetimi, yapılan incelemeler sonucu adanın yeterli kaynaklara sahip olmadığını ve çok fazla turist çektiğini belirterek projeden vazgeçti.

Trump, Alcatraz’ı yeniden açabilir mi?

Bazı uzmanlar projenin gerçekleştirilmesinin zor olduğuna dikkat çekiyor. 2018-2019’da BOP Direktör Vekili olarak görev yapan Hugh Hurwitz, şu ifadeleri kullanıyor:

Açıkçası ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşünmüştüm. Onarılması gerçekçi değil. Her şeyi baştan yapmanız lazım. Güvenlik ekipmanı yok. Kamera yok. Çit yok. Burayı hapishane olarak kullanamazsınız.

Alcatraz’ın tarihiyle ilgili çalışmalar yapan Jolene Babyak da kanalizasyon problemine işaret ediyor. O dönemde 500’den fazla kişinin atıklarının körfeze boşaltıldığını söyleyen Babyak, “Artık bunların tekneyle taşınması gerekecek, bu gerçekçi değil” diyor.

ABD’nin federal hapishanelerinde mahkumlar için kişi başına maliyet 120 ila 164 dolar. Alcatraz gibi bir tesiste bu rakam 500 doların üzerine çıkabilir.

Independent Türkçe, BBC, Reuters, CNN