Rusya’da koronavirüs vaka oranları istikrarlı

Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan 40 görevlide virüs tespit edildi

Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
TT

Rusya’da koronavirüs vaka oranları istikrarlı

Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)
Moskova’daki bir Mobil Seçim Merkezindeki Anayasa değişikliği oylamasında görev alan Seçim Kurulu üyeleri (Reuters)

Rus yetkililer, Rusya’daki koronavirüs salgın oranlarında dördüncü günde de istikrara tanık oldu. Yetkililer, şehirlerdeki karantina kısıtlamaları ve tedbirlerin hafifletilmesi ve izolasyon uygulamalarının kaldırılmasının salgında yeni bir dalgaya yol açmayacağını teyit ediyor.
 Salgınla Mücadele Operasyon Odası, son 24 saat içinde kaydedilen 6 bin 719 yeni vakanın son günlerde kayıtlara geçen salgın oranlarındaki istikrarı yansıttığını, zira önceki gün (Pazar) kaydedilen 6 bin 791 vakaya karşılık, Cumartesi günü 6 bin 852, Cuma günü ise 6 bin 800 vaka kaydedildiğini belirtti. Öte yandan, ülke genelinde salgın hastalıktan kurtulan kişi sayısının 4 bin eşiğini aştığını ifade etti. Operasyon Odası’nın verilerine göre, 228 bin 560’ı aktif olmak üzere Rusya’daki Koronavirüs vaka sayısı toplamı 641 bin 156’ya ulaştı.
Önceki günkü 104 vakaya karşılık olarak son 24 saat içinde Koronavirüs enfeksiyonuna bağlı 93 yeni ölüm vakasının kayıtlara geçtiği, son verilerle birlikte ülke genelinde hayatını kaybeden kurban sayısının 9 bin 166’ya yükseldiği belirtildi.
Salgın oranlarındaki büyük düşüşe rağmen, Rusya’nın diğer şehirlerine kıyasla hala en fazla vakanın kaydedildiği Başkent Moskova’da dün 23 ölüme ek olarak toplam 782 yeni vaka tespit edildi. Moskova’daki vaka sayısı toplamı 220 bini, vefat sayısı ise 3 bin 761’i geçti.
Öte yandan, önceki gün Rusya’da 4 bin 343 kişi hastalığın tüm semptomlarını atlattığı, ülke genelindeki iyileşen vaka sayısının 403 bin 430’a ulaştığı belirtildi.
Rus yetkililer şimdiye kadar 19 milyon 300 bin Koronavirüs testi gerçekleştirdiklerini açıkladı.
“Getirilen kısıtlamaların kaldırılmasında ve karantina tedbirlerinin hafifletilmesinde acele edildiği” şeklindeki açıklama sebebiyle Rusya’da muhtemel bir felaket olasılığı hakkında son iki haftadır yapılan uyarılar ve bu yöndeki korkunun ardından, son günlerde vaka artış oranlarındaki istikrar durumu, Rus yetkililer arasında genel bir rahatlama meydana getirdi.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından salgına bağlı vaka sayılarının artma ihtimalinin bulunduğu hakkında bazılarının yaptığı açıklamaların doğrulunun kanıtlanamamış olduğunu ifade etti.
Başkan Sobyanin, “Birçoğu bize ‘acele etmeyin, korkunç şeyler meydana gelecek’ dediler. Buna rağmen hiçbir şey olmadı. Tüm zirveleri geçtik ve son derece tehlikeli olan aşamayı ve aynı şekilde salgın oranlarında yeni bir artış kaydetme korkusunu da geride bıraktık” ifadelerine yer verdi.
Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Dışişleri Bakanlığı çalışanları arasında 40 görevlinin virüsten enfekte olduğunu açıkladı. Lavrov, Bakanlık çalışanlarından birinin virüs sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti. Bakan Lavrov, bakanlık çalışanlarının yaklaşık olarak yarısının uzaktan çalışma yöntemiyle işe yeniden başladığını, “yetkili makamların talimatlarına tam olarak uyarak şimdilik bu şekilde çalışmaya devam ediyoruz” sözleriyle ifade etti. Kendisinin ise doğrudan çalışmaya devam ettiğini açıkladı.
Lavrov, “bakanlıktaki iş akışını bizzat bakanlıkta bulunarak takip etmem gerekiyor, herkes gibi ben de kendi ofisimde çalışıyorum” ifadelerine yer verdi.
Lavrov’un bu açıklaması, virüse yakalandığıyla ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. Bakan Lavrov, “haftada birkaç kez” muayene edildiğini ve sonuçların sürekli olarak negatif çıktığını belirtti. “Tanrı beni şimdiye kadar himayesiyle kuşattı. Çok sayıda insanla bir araya gelmiyorum. Haftada birkaç defa test ediliyoruz. Bakanlığın ziyaretçileri için tüm kişisel koruma imkanlarına sahibiz. Artık son dönemde sayıları iyice azaldı, çünkü sorunların birçoğunu telefonla çözmeye çalışıyoruz” şeklinde eklemede bulundu.
Lavrov’un açıklaması, haftada en az iki defa sağlık kontrolünden geçtiğini söyleyen Başkan Vladimir Putin’in benzer ifadelerinden bir gün sonra geldi.  Test sonuçlarının negatif olup olmadığı sorulduğunda Putin, “Evet şükürler olsun” sonuçlar negatif dedi.
Başbakan Mihail Mişustin ve Rusya Başkanlık Sözcüsü Dmitry Peskov’un aralarında bulunduğu birçok hükümet yetkilisi Koronavirüse yakalanmıştı.
Buna ek olarak, Rusya Devlet Başkanı bir televizyon programında, “Rus vatandaşların hayatlarını ve sağlığını korumanın ekonomiyi kurtarmaktan daha önemli olduğunu” vurguladı. Başkan Putin, “Yeni tip Koronavirüs salgınını önlemek için getirilen kısıtlamaların caydırıcı sonuçlarına bakmaksızın, vatandaşları korumanın hükümet için en büyük öncelik olarak kalmaya devam ettiğini” belirtti.
Putin, siyasi hedeflerine ulaşmak için bazı Avrupa ülkelerine tıbbi yardım sağladığı yönündeki batılıların ülkesini suçlamalarını reddetti. Kendisiyle yapılan bir röportaj sırasında Putin, “Moskova bu yardımlarla herhangi bir çıkar ya da hedef gözetmedi, bazı ülkelerdeki durum son derece zordu ve hiçbir ülke yardım sağlamadı. Bu minvaldeki resmi talepleri aldıktan sonra yardım sağladık ve söz konusu yardımlardan siyasi bir menfaat elde etmeye çalışmadık.” ifadelerine yer verdi.



İranlı reformist lider Mir-Hüseyin Musevi siyasi değişim istedi

Reformcu medya kuruluşları tarafından yayınlanan yeni bir fotoğrafta Mir-Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd görülüyor.
Reformcu medya kuruluşları tarafından yayınlanan yeni bir fotoğrafta Mir-Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd görülüyor.
TT

İranlı reformist lider Mir-Hüseyin Musevi siyasi değişim istedi

Reformcu medya kuruluşları tarafından yayınlanan yeni bir fotoğrafta Mir-Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd görülüyor.
Reformcu medya kuruluşları tarafından yayınlanan yeni bir fotoğrafta Mir-Hüseyin Musevi ve eşi Zehra Rahneverd görülüyor.

2011'den beri ev hapsinde bulunan İranlı reformcu lider Mir Hüseyin Musevi, İslam Cumhuriyeti'ndeki mevcut yetkililere iktidardan çekilmeleri çağrısında bulunarak, son protestoların yaygın bir şekilde bastırılmasını "büyük bir suç" ve İran tarihinin "kara bir sayfası" olarak nitelendirdi. Musevi, kapsamlı bir anayasa referandumu yoluyla ve herhangi bir yabancı müdahale olmaksızın siyasi değişim talep etti.

Musevi, resmi internet sitesinde yayınladığı sert açıklamada, “İran milletinin uzun tarihine karanlık bir sayfa daha eklendi” diyerek, “yaşananların boyutları her geçen gün daha da korkunç hale geliyor” ve yaşananları “halkımıza karşı bir ihanet ve büyük bir suç” olarak nitelendirdi. “Evler yas içinde, sokaklar yas içinde, şehirler ve köyler yas içinde” diyen Musevi, yaşananların “on yıllarca, hatta yüzyıllarca hatırlanacak bir felaket” olduğunu ifade etti.

Musevi, İranlı yetkililere hitaben, “İnsanlar bu rejimi istemediklerini ve yalanlarınıza inanmadıklarını hangi dilde söyleyecekler? Yeter artık. Oyun bitti” dedi. Rejimi politikalarıyla “yabancı müdahaleye zemin hazırlamakla” suçlayan Musevi, sözlerine şöyle devam etti: “Siz halka sadık olanları ezerken ve insan haklarını savunmak için en ufak bir doğru sözü bile engellerken, yabancı müdahaleye kırmızı halı seriyordunuz.”

Mousevi, yetkililerin "ülkenin krizlerinin hiçbirine çözüm bulamadığını" vurgulayarak, "halkın talepleri karşılanana kadar tekrar protesto etmekten başka seçeneği olmadığını" belirtti. "8 ve 9 Ocak trajedisini tekrarlayamazsınız," diyen Musevi, "ordu ve güvenlik güçlerinin er ya da geç, belki de daha da erken, baskı yükünü taşımaya devam etmeyi reddedeceğini" öngördü.

Musevi, silahlı ve güvenlik güçlerine “silahlarını bırakmaları” ve “iktidardan çekilmeleri” çağrısında bulunarak şunları söyledi: “Silahlarınızı bırakın ve iktidardan çekilin ki, milletin kendisi bu ülkeyi özgürlüğe ve refaha doğru yönlendirebilsin.”

Krizden çıkış yolu konusunda Musevi, üç ilkeye dayalı olarak tüm siyasi yönelimleri kapsayan geniş bir ulusal cephe oluşturarak anayasa konusunda referandum yapılmasını önerdi: yabancı güçlerin müdahale etmemesi, iç baskının reddedilmesi ve barışçıl demokratik geçiş. Kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasının ve ülkenin iktidardaki baskının kötülüklerinden kurtarılmasının ancak halkın iradesiyle ve herhangi bir yabancı müdahale olmaksızın mümkün olabileceğini vurguladı.

Musevi, açıklamasını "özgür ve müreffeh bir İran" için dua ederek sonlandırdı ve "özellikle yükselen yeni nesli için İran'ın şan ve esenliği" umudunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Musevi, Humeyni'nin ölümünden sonra Yüksek Lider olan Ali Hamaney'in başkanlığı döneminde 1981'den 1989'a kadar başbakanlık yaptı.

Musevi, aday olduğu 2009 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan protesto hareketinde önemli bir rol oynadı. Daha sonra eşi Zehra Rahneverd ile birlikte ev hapsine alındı; bu karar, yaygın insan hakları eleştirilerine konu olmaya devam ediyor.

İnsan hakları örgütleri, bu protestolar sırasında binlerce kişinin öldürüldüğünü doğruladı, ancak toplam sayının on binlerce kişiye ulaşmış olabileceği ihtimalini de göz ardı etmiyorlar.


Trump’tan Küba'ya petrol satan herhangi bir ülkeye gümrük vergisi uygulama tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump’tan Küba'ya petrol satan herhangi bir ülkeye gümrük vergisi uygulama tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Küba'ya petrol satan veya tedarik eden ülkelerden gelen mallara gümrük vergisi getiren bir başkanlık kararnamesi imzaladı. Bu grlişme Meksika üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Sheinbaum bu hafta hükümetinin Küba'ya petrol sevkiyatını en azından geçici olarak durdurduğunu söyledi, ancak bunun ABD'nin baskısı altında alınmamış "egemen bir karar" olduğunu vurguladı.

Trump, Meksika'yı Küba hükümetinden uzaklaştırmaya ve halihazırda ABD'nin sert ekonomik yaptırımlarına maruz kalan adayı giderek daha fazla izole etmeye zorlamak için çalışıyor.

Öte yandan, ABD Başkanı, Jerome Powell'ın yerine geçecek Federal Rezerv Başkanı adayını bugün açıklayacağını söyledi.

Trump, Kennedy Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Federal Rezerv Başkanını cuma sabahı açıklayacağım" dedi.


İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit ediyor... ABD alarma geçti

Brüksel'de Avrupa dışişleri bakanları arasında İran konusunda yapılan görüşmelerden, (EPA)
Brüksel'de Avrupa dışişleri bakanları arasında İran konusunda yapılan görüşmelerden, (EPA)
TT

İran, Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit ediyor... ABD alarma geçti

Brüksel'de Avrupa dışişleri bakanları arasında İran konusunda yapılan görüşmelerden, (EPA)
Brüksel'de Avrupa dışişleri bakanları arasında İran konusunda yapılan görüşmelerden, (EPA)

İran ile Batı arasında hem askeri hem de diplomatik cephelerde gerilim tırmanırken, Tahran dün ABD'nin askeri hazırlığının artmasıyla birlikte Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit etti. Avrupa Birliği ise İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nu terör örgütü olarak ilan etti.

İran ordusu dün, Hürmüz Boğazı'nda canlı atış tatbikatları yapılacağı yönündeki NOTAM’la eş zamanlı olarak, savaş cephaneliğine 1000 stratejik insansız hava aracı (İHA) eklediğini duyurdu. Keyhan gazetesi, boğazın kapatılması olasılığını gündeme getirerek, böyle bir adımın "yasal bir hak" olduğunu savundu.

Buna karşılık, Amerika Birleşik Devletleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran konusundaki kararını beklerken, muhrip gemileri ve bir uçak gemisi de dahil olmak üzere ek takviye birlikleri konuşlandırdı.

Brüksel'de, AB dışişleri bakanları İslam Devrim Muhafızları Ordusu'nun terör örgütleri listesine alınmasını onayladı.

Tahran, Arakçi'nin Ankara ziyaretinin arifesinde, bölgedeki gerilimleri azaltmak amacıyla bölgedeki ülkelerle temaslarını yoğunlaştırdı.