Rusya'daki tartışmalı anayasa değişiklikleri neler?

Başkent Moskova’da referandum için mobil sandıkta oy kullanan yaşlı bir kadın (EPA)
Başkent Moskova’da referandum için mobil sandıkta oy kullanan yaşlı bir kadın (EPA)
TT

Rusya'daki tartışmalı anayasa değişiklikleri neler?

Başkent Moskova’da referandum için mobil sandıkta oy kullanan yaşlı bir kadın (EPA)
Başkent Moskova’da referandum için mobil sandıkta oy kullanan yaşlı bir kadın (EPA)

Rusların bugün itibariyle sandık başına gitmeye başladığı tartışmalı anayasa değişiklikleri, devlet başkanlığı kurumu, hükümet ve eyalet valileri arasındaki yetkilerin yeniden dağılımı ve parlamentonun başbakan atama ve kabinenin onaylanması gibi yetkilerinin artırılmasını öngörüyor. Bununla birlikte değişiklik paketinde vatandaşların sosyal güvenceleri ile ilgili hükümlerin yanı sıra federal toprakların terk edilmesinin yasaklanması, Rusçanın savunulması ve yabancı mahkemelerin veya yargı kurumlarının kararlarının kabulünün sona erdirilmesi anlamına gelen Rusya topraklarında yabancı yasaları uygulamaktan kaçınma hakkı yer alıyor.
Devlet Konseyi yetkilerinin de genişletildiği değişiklik paketinde, hükümet yetkililerinin yabancı uyruklu olmalarının ve yabancı bankalarda hesaplarının olmasının yasaklanmasının yanı sıra eski devlet başkanları hakkında soruşturma açılmaması şartı getirilirken devlet başkanlığına aday olan kişinin taşıması gereken şartlar da genişletildi.
Değişiklikler Rusya'daki devletin dini, Rusya’nın eski Sovyetler Birliği'nin varisi olduğunun belirtilmesi ve Rusya Anayasası’nın hükümlerine aykırı uluslararası organların kararlarının uygulamaması gibi tartışmalı dosyalara da değiniyor.
Fakat en çok tartışılan sıcak gündem maddesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘devlet başkanlığı sayacının sıfırlanması’ konusu. Rusya Anayasası’nda yer alan ‘devlet başkanının üst üste iki dönemden fazla iktidara gelmesinin yasaklandığını’ belirten bir maddeye ilişkin değişiklik de ‘mevcut başkan dahil her vatandaşın yeni değişiklikler uyarınca başkanlık için yarışma hakkına sahip olduğu’ belirtiliyor.
Putin’in destekçileri, onun özellikle Batı'nın Rusya'yı zayıflatma planlarıyla mücadele edebilen kişi olduğu için söz konusu değişikliklerin siyasi istikrarı korumaya yönelik olduğunu belirtirken Putin’in muhalifleri, değişikliklerin ‘ülkede ciddi bir siyasi reform süreci için olabilecek herhangi bir umudu baltaladığını, siyasi ve ekonomik olarak bir durgunluk dönemine girmeye zorladığını’ söylüyorlar.
Konuyla ilgili tartışmalar nedeniyle ünlü Rus sosyolog Sergey Belanovsky liderliğindeki bir grup sosyolog, yapılan değişiklikler konusunda toplum içindeki bölünmenin düzeyini gösteren yeni bir anket gerçekleştirdiler.
Anket sonuçlarına göre değişiklikleri destekleyenlerle karşı çıkanların oranları neredeyse eşit. Değişiklik isteyenlerin oranı yüzde 28 iken karşı çıkanların oranı ise yüzde 32. Ankete katılanların dörtte üçü Putin’in başkanlık sayacının sıfırlanmasıyla ilgili maddeye olumsuz bakarken ankete katılanların yüzde 60'ı referandumda oy kullanmayı düşündüklerini belirttiler.



ABD göçmenlik bürosunun Kaliforniya'daki çiftliğe yaptığı baskında bir işçi öldü

Kaliforniya'da ICE karşıtı gösteri (AFP)
Kaliforniya'da ICE karşıtı gösteri (AFP)
TT

ABD göçmenlik bürosunun Kaliforniya'daki çiftliğe yaptığı baskında bir işçi öldü

Kaliforniya'da ICE karşıtı gösteri (AFP)
Kaliforniya'da ICE karşıtı gösteri (AFP)

ABD göçmenlik bürosu görevlilerinin Kaliforniya'daki yasal bir kenevir çiftliğine düzenlediği ve 200 belgesiz göçmenin gözaltına alınması ve protestocularla çatışmalarla sonuçlanan baskın sırasında yaralanan bir çiftlik işçisi dün hayatını kaybetti.

Başkan Donald Trump göçmen hakları protestocularının ​​ABD'de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) çalışanlarına yönelik saldırılarını kınayarak, “o piçleri” yakalayacağına söz verdi. Trump'ın X platformundaki yorumları, Los Angeles'a yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Ventura County'deki çiftliğe yapılan ve işçilerden birinin ağır yaralandığı baskından bir gün sonra geldi.

Çiftlik işçileri sendikası dün X platformunda yaptığı açıklamada, işçinin “göçmenlik bürosunun dünkü eylemleri sonucunda aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü” belirtti. Sendika, perşembe günkü baskın sırasında 10 metre yükseklikten düştüğü bildirilen işçinin kimliğini açıklamadı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, perşembe günü Carpinteria ve Camarillo'daki marihuana ekim alanlarına yapılan baskınlarda, 200 yasadışı göçmenin gözaltına alındığını ve 10 çocuğun “potansiyel sömürü, zorla çalıştırma ve insan kaçakçılığından” kurtarıldığını açıkladı.

Çiftliklerin sahibi olan Glass House Brands, yaptığı açıklamada, “geçerli istihdam uygulamalarını bilerek ihlal etmediğini ve hiçbir zaman reşit olmayanları istihdam edilmediğini” ifade etti. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre şirket, gözaltına alınan işçiler için avukat sağlayacağını açıkladı. İç Güvenlik Bakanlığı 500'den fazla “sorun çıkaranın” baskını engellemeye çalıştığını belirtti. Dört ABD vatandaşı güvenlik personeline saldırmak ya da direnmekle suçlanıyor.

Protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanılırken, video görüntülerinde bazılarının Göçmenlik Dairesi araçlarına mermi attığı görüldü.

Trump paylaşımında ICE araçlarına taş atarak “muazzam hasara” yol açan “haydutların” görüntülerini gördüğünü söyledi. “ICE'ye halkı koruduğu gibi kendisini koruması için de tam yetki veriyorum” diye ekledi. Cumhuriyetçi Başkan, yasadışı göçmenlerin aranmasına yönelik baskınlara karşı düzenlenen protestoları bastırmak üzere geçtiğimiz ay Los Angeles'a binlerce Ulusal Muhafız birliği göndermişti.

Camarillo'daki kenevir çiftliği dün sessizdi, işçiler maaşlarını almak için sırada bekliyordu. Oğlu perşembe günü gözaltına alınan 43 yaşındaki Kolombiyalı Saul Munoz, “Sabah 6'dan beri buradayız, sorular soruyoruz ama bize hiçbir bilgi vermiyorlar” dedi. Munoz, “Gerçek şu ki, Amerikan rüyası artık gerçek bir Amerikan rüyası değil” ifadelerini kullandı.