Sudan’da iktidarı paylaşma konusunda uzlaşı

Sudan’da iktidarı paylaşma konusunda uzlaşı
TT

Sudan’da iktidarı paylaşma konusunda uzlaşı

Sudan’da iktidarı paylaşma konusunda uzlaşı

Geçici Yasama Konseyi’nde temsil edilen boyuta dair anlaşmazlık devam ederken, Sudan hükümeti ve Sudan Devrimci Cephesi arasındaki müzakereler, geçiş otoritesi yapılarında güç paylaşımı hususunda büyük bir yakınlaşmaya tanık oldu. Bu çerçevede Sudan Halk Kurtuluş Hareketi- Kuzey (SPLM- N) Başkanı Abdulaziz el-Hillu, 7 aylık bir süre için saldırgan eylemlerin sona erdiği açıkladı.
Öte yandan Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Facebook aracılığıyla yaptığı açıklamada, ülkede adil ve kalıcı bir barışın geçiş hükümetinin önceliklerinin esasını oluşturduğunu söyledi.
Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’nda siyasi liderlerin yakın istişareleri ortasında iki taraf arasındaki bir uzlaşıyla askıda kalan anlaşmazlıkların üstesinden gelmek üzere Hartum’daki hükümet heyeti ve Devrimci heyet arasındaki müzakere turları devam ediyor.
Sudan’da ‘İktidar Partiler Koalisyonu Merkezi Konsey’ lideri, Devrimcilerin geçici Egemenlik Konseyi’nde 3 veya 4 sandalye ile temsil edilmesini istedi. Hükümet tarafı ise 2 sandalyeye odaklanırken, müzakere heyetleri ile bu hususta nihai bir anlaşmaya varmak üzere öneriler görüşülüyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, hükümetin müzakere tavanının, yürütme hükümetindeki altı bakanla birlikte, silahlı hareketleri içeren ‘Barış Bloğu’nun katılımı olduğunu belirtti.
Şarku’l Avsat’a konuşan yetkili, müzakere masasında Devrimci Cephe’nin Geçici Yasama Konseyi’ne katılım oranına dair askıda kalmış bir anlaşmazlık yaşandığını söylerken, konunun bugün (2 Temmuz) Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu ile geçici hükümetin siyasi referansı olan ‘Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’ arasındaki üçlü toplantıda çözülmesinin beklendiğini vurguladı.
Yetkili, Yasama Konseyi’nde, anayasada belirtilen 300 sandalyeden 90 sandalyesi bulunan tüm silahlı mücadele hareketlerinin katılımına ilişkin hükümet önerisine de değindi. Konsey’de Devrimci Cephe 50, Abdulvahid en-Nur ve Abdulaziz el-Hillu hareketleri de 40 sandalyeye sahip.
Öte yandan yetkili, Egemenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu’na katılacak ve geçiş döneminin bitimi sonrasında ülkedeki ilk genel seçimlerde yer almalarına izin verilecek silahlı hareketlerin liderlerinin istisna tutulması hakkında da bir tartışma yaşandığına dikkati çekti. Mevcut anayasanın 20’inci maddesi, geçiş otoritesinin kurumlarında görev alan isimlerin, yaklaşan seçimlere katılım gösteremeyeceğini öngörüyor.
İlgili bir kaynak da anlaşmazlık yaşanan noktalar üzerinde uzlaşı sağlanması halinde tarafların, ‘Sudan ordusunun’, ‘Hızlı Destek Kuvvetlerinin’ ve silahlı hareketlerin savaşçılarının bir ulusal orduya entegre edilmesine ilişkin bir anlaşma imzalanması amacıyla güvenlik düzenlemeleri meselesinin müzakere sürecini hızlandırmaya başlayacaklarına dikkati çekti.
Hartum’daki müzakerelere katılan Devrimci Cephe heyeti, Adalet ve Eşitlik Hareketi’nden Ahmed Tagad Lisan’ı, SPLM– N’den Yasir Arman’ı ve Sudan Kurtuluş Hareketi’nin Suliman Arcua Minnawi (Minni Minnavi) kanadından Muhammed Beşir Abdullah’ı içeriyor.
Öte yandan Hamduk, SPLM- N Başkanı Abdulaziz el-Hillu’nun saldırgan eylemleri sona erdirme yönündeki kararını memnuniyetle karşılarken, kararı ‘iyi niyet’ göstergesi olarak niteledi. Sudan Başbakanı, hükümetinin çatışma bölgelerindeki vatandaşların çektiği acılara son vermek için barış sağlama arzusuna dikkati çekti.
SPLM-N, kontrolü altındaki tüm bölgelerde 1 Temmuz 2020 tarihinden 31 Ocak 2021 tarihine kadar 7 ay boyunca saldırgan eylemleri sona erdirme yönündeki kararını tek taraflı uzatarak, Sudan’daki çatışmaların barışçıl yollarla çözülmesine olanak tanıyan iyi niyet göstergesi ortaya koydu.
Hillu yaptığı açıklamada, hareketin güçlerine, kendini savunma ve sivillerin korunması durumları dışında düşmanca eylemlerden kaçınmaya çağrısında bulundu.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz