Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı
TT

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, çeşitli sektörlerde yolsuzluk yaptığından ve rüşvet aldığından şüphelenilen kişiler hakkında soruşturma başlattı.
Komisyon’dan bir yetkili, kişisel çıkarları adına kamu malına zarar veren ve bu gerekçeyle iş pozisyonunu kullanan herkesin takip edildiğini belirterek, prosedürleri ihlal edenler hakkında gerekli olan tedbirlerin alınacağını belirtti.
Suudi Elektrik Şirketi'nde çalışan 3 çalışanın bir Fransız şirketinden 535 bin euroya kadar rüşvet aldığı ve bu parayı şirketin talebi üzerine açılmış gibi göstererek yabancı bir ülkede açtıkları hesapta sakladıkları tespit edildi. Bahsi geçen 3 çalışanın şirketin Fransa'daki genel merkezini ziyaretleri sırasında seyahat, konaklama ve yeme masrafları için yaklaşık 30 bin Euro aldığı ve Suudi Elektrik Şirketi'nin bilgisi olmadan buradaki yöneticilerle görüştükleri kaydedildi. İş pozisyonlarını kötüye kullanan bu çalışanlardan biri ise Suudi Arabistan içerisindeki tedarikçilerden 800 bin riyal rüşvet alarak, elektrik şirketiyle sözde tedarik sözleşmesi yaptı.
Komisyon ayrıca bir üniversitede 80 bin riyal rüşvet talebinde bulunan ve aynı zamanda üniversitenin işletme şirketleriyle yaptığı bir anlaşmada usulsüzlük yapan kişi hakkında da işlem başlattı.
İskan Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu,  biri askeri sektörde ikisi ise İskan Bakanlığı’na bağlı şirketlerden birinde ‘gayrimenkul değerlendirme uzmanı’ olarak görev yapan toplam 3 kardeş hakkında soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir doktora ise, pandemi sürecinde alınan önlemleri hiçe sayarak yeni tip koronavirüs bulaşmış bir kişiyi kaçırmak suçlamasıyla soruşturma açıldı. Bir diğer olay ise Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan bir çalışanın yapılan her iş başvurusunda rüşvet alması konusu ile ilgili.
Komisyon ayrıca İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde, sokağa çıkma yasağı sırasında yabancı uyruklu kişilerden rüşvet talep eden bir çalışanın işini askıya aldı.
Gümrük Bakanlığı ile işbirliği içinde, kara limanlarından birinde dolandırıcılık ve rüşvet talep eden 5 gümrük memurunun işine son verildi. Bahsi geçen kişilerin emir ve talimatlara müdahale ederek ve 264 bin riyal tutarında rüşvet alarak, kaçakçılık yapan kişilere yardım ederek mesleklerini kötüye kullandığı aktarıldı.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nda çalışan bir kişi de, arşivlerin kopyalanması karşılığında 110 bin riyal rüşvet almakla suçlandı.
Özel bir hastane sahibi olan bir diğeri ise, koronavirüsten etkilenen özel sektör çalışanlarına destek sağlamak amaçlı hazırlanan paketten kar elde etmek adına verilen talimatları ihlal ederek 1,5 milyon riyal dolandırıcılık yapmakla suçlandı.
Suudi Arabistan’da Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu çeşitli sektörlerde görev yapan ve görevini ihlal eden yaklaşık 105 kişi hakkında işlem başlatarak, ülke genelindeki yolsuzlukla mücadelesini sürdürüyor.



Birleşik Arap Emirlikleri, Hizbullah ve İran'la bağlantılı bir terör ağının çökertildiğini duyurdu

Hücre üyeleri BAE yetkilileri tarafından tutuklandı (WAM)
Hücre üyeleri BAE yetkilileri tarafından tutuklandı (WAM)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri, Hizbullah ve İran'la bağlantılı bir terör ağının çökertildiğini duyurdu

Hücre üyeleri BAE yetkilileri tarafından tutuklandı (WAM)
Hücre üyeleri BAE yetkilileri tarafından tutuklandı (WAM)

Birleşik Arap Emirlikleri bugün, ülkenin güvenliğini ve istikrarını korumaya yönelik devam eden çabaların bir parçası olarak, Lübnan Hizbullahı ve İran tarafından finanse edilen ve yönetilen bir terör ağının çökertildiğini ve üyelerinin yakalandığını duyurdu.

Devlet Güvenlik Servisi yaptığı açıklamada, söz konusu şebekenin ülke topraklarında hayali bir ticari işletme kılıfı altında faaliyet gösterdiğini, ulusal ekonomiye sızmaya, ekonomik ve yasal düzenlemeleri ihlal eden uygulamalar yoluyla finansal sistemi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan dış planları uygulamaya çalıştığını belirtti.

Birleşik Arap Emirlikleri Haber Ajansı'na (WAM) göre, soruşturmalar, şebeke üyelerinin Hizbullah ve İran'la bağlantılı dış taraflarla koordineli olarak önceden hazırlanmış stratejik plana göre hareket ettiklerini ve kara para aklama ve terör faaliyetlerinin finansmanına karıştıklarını ortaya koymuştur; bu durum ülkenin ve kurumlarının güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır.

Devlet Güvenlik aygıtı, ilgili makamların bu tür faaliyetleri yakından izlediğini ve ulusal ekonomiyi veya sivil kurumları terörist veya yıkıcı amaçlarla istismar etme girişimlerine müsamaha göstermeyeceğini teyit etti.

Açıklamada, BAE'nin güvenliğini ve istikrarını korumak için gerekli tüm önlemleri alma taahhüdü vurgulanarak, ülkeyi hedef alan her türlü yabancı müdahale veya yasadışı faaliyetin, kaynağı veya gizlendiği bahane ne olursa olsun, kararlı bir şekilde karşılık bulacağı belirtildi.


Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kıldı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kılıyor (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kılıyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kıldı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kılıyor (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Büyük Cami'de Ramazan Bayramı namazını kılıyor (SPA)

Suudi Arabistan Başbakanı Veliaht Prens Muhammed bin Salman bin Abdulaziz, bu sabah Mekke'de, Mescid-i Haram'ı ve çevresindeki avluları dolduran kalabalıkla birlikte Ramazan Bayramı namazını kıldı.

Veliaht Prens ile birlikte namazı kılanlar arasında Devlet Bakanı ve Bakanlar Kurulu Üyesi Prens Turki bin Muhammed bin Fahd bin Abdulaziz; Spor Bakanı Prens Abdulaziz bin Turki bin Faysal bin Abdulaziz; Prens Fahd bin Turki bin Faysal bin Turki bin Abdulaziz; Prens Suud bin Talal bin Sultan bin Suud bin Abdulaziz; Prens Selman bin Talal bin Sultan bin Suud bin Abdulaziz; Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan; ​​alimler, şeyhler, bakanlar ve üst düzey sivil ve askeri yetkililer yer aldı.


Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz
TT

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Suudi Arabistan’dan İran’a sert tepki: Askeri adımlar atma hakkımız saklı tutuyoruz

Bölgede savaşın başlamasından bu yana en sert diplomatik çıkışlardan birinde, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, bu sabah erken saatlerde, İran’ın Körfez ülkelerine yönelik saldırılarının ardından Suudi Arabistan’ın ‘gerekli görmesi halinde’ askeri adımlar atma hakkını saklı tuttuğunu açıkladı.

İran daha önce, gerilimi tırmandıran yeni bir adım olarak, Arap Körfezi’ne bakan güney kıyısındaki Pars doğalgaz üretim sahasındaki tesislerin hedef alındığını duyurmuş ve bölgedeki enerji tesislerini hedef alacağını belirtmişti.

Diğer yandan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail’in açıklamasının ardından İstihbarat Bakanı İsmail Hatib’in hayatını kaybettiğini doğrularken, Dini Lider Mücteba Hamaney, İsrail’in düzenlediği saldırıda yaşamını yitiren Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin katillerinin ‘bunun bedelini ödeyeceğini’ duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump ise ABD’nin müttefiklerini Hürmüz Boğazı’nda yaşanan krizi tek başlarına karşılamaya bırakma olasılığına öfkeyle değindi. Trump, müttefiklerin, İran’ın neredeyse tamamen kapattığı stratejik su yolunun güvenliğinin sağlanması için Amerikan kuvvetlerine yardım çağrısını reddettiğini belirtti.