Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı
TT

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu: 105 kişi hakkında işlem başlatıldı

Suudi Arabistan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu, çeşitli sektörlerde yolsuzluk yaptığından ve rüşvet aldığından şüphelenilen kişiler hakkında soruşturma başlattı.
Komisyon’dan bir yetkili, kişisel çıkarları adına kamu malına zarar veren ve bu gerekçeyle iş pozisyonunu kullanan herkesin takip edildiğini belirterek, prosedürleri ihlal edenler hakkında gerekli olan tedbirlerin alınacağını belirtti.
Suudi Elektrik Şirketi'nde çalışan 3 çalışanın bir Fransız şirketinden 535 bin euroya kadar rüşvet aldığı ve bu parayı şirketin talebi üzerine açılmış gibi göstererek yabancı bir ülkede açtıkları hesapta sakladıkları tespit edildi. Bahsi geçen 3 çalışanın şirketin Fransa'daki genel merkezini ziyaretleri sırasında seyahat, konaklama ve yeme masrafları için yaklaşık 30 bin Euro aldığı ve Suudi Elektrik Şirketi'nin bilgisi olmadan buradaki yöneticilerle görüştükleri kaydedildi. İş pozisyonlarını kötüye kullanan bu çalışanlardan biri ise Suudi Arabistan içerisindeki tedarikçilerden 800 bin riyal rüşvet alarak, elektrik şirketiyle sözde tedarik sözleşmesi yaptı.
Komisyon ayrıca bir üniversitede 80 bin riyal rüşvet talebinde bulunan ve aynı zamanda üniversitenin işletme şirketleriyle yaptığı bir anlaşmada usulsüzlük yapan kişi hakkında da işlem başlattı.
İskan Bakanlığı ile işbirliği halinde çalışan Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu,  biri askeri sektörde ikisi ise İskan Bakanlığı’na bağlı şirketlerden birinde ‘gayrimenkul değerlendirme uzmanı’ olarak görev yapan toplam 3 kardeş hakkında soruşturma başlattı. Sağlık Bakanlığı’nda çalışan bir doktora ise, pandemi sürecinde alınan önlemleri hiçe sayarak yeni tip koronavirüs bulaşmış bir kişiyi kaçırmak suçlamasıyla soruşturma açıldı. Bir diğer olay ise Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan bir çalışanın yapılan her iş başvurusunda rüşvet alması konusu ile ilgili.
Komisyon ayrıca İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde, sokağa çıkma yasağı sırasında yabancı uyruklu kişilerden rüşvet talep eden bir çalışanın işini askıya aldı.
Gümrük Bakanlığı ile işbirliği içinde, kara limanlarından birinde dolandırıcılık ve rüşvet talep eden 5 gümrük memurunun işine son verildi. Bahsi geçen kişilerin emir ve talimatlara müdahale ederek ve 264 bin riyal tutarında rüşvet alarak, kaçakçılık yapan kişilere yardım ederek mesleklerini kötüye kullandığı aktarıldı.
Cumhuriyet Başsavcılığı’nda çalışan bir kişi de, arşivlerin kopyalanması karşılığında 110 bin riyal rüşvet almakla suçlandı.
Özel bir hastane sahibi olan bir diğeri ise, koronavirüsten etkilenen özel sektör çalışanlarına destek sağlamak amaçlı hazırlanan paketten kar elde etmek adına verilen talimatları ihlal ederek 1,5 milyon riyal dolandırıcılık yapmakla suçlandı.
Suudi Arabistan’da Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu çeşitli sektörlerde görev yapan ve görevini ihlal eden yaklaşık 105 kişi hakkında işlem başlatarak, ülke genelindeki yolsuzlukla mücadelesini sürdürüyor.



Suudi Arabistan’dan Bahreyn’in egemenliğine destek

Suudi Arabistan, Bahreyn’in güvenliğinin kendi güvenliği ve diğer Körfez ülkelerinin güvenliğiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı (Reuters)
Suudi Arabistan, Bahreyn’in güvenliğinin kendi güvenliği ve diğer Körfez ülkelerinin güvenliğiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı (Reuters)
TT

Suudi Arabistan’dan Bahreyn’in egemenliğine destek

Suudi Arabistan, Bahreyn’in güvenliğinin kendi güvenliği ve diğer Körfez ülkelerinin güvenliğiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı (Reuters)
Suudi Arabistan, Bahreyn’in güvenliğinin kendi güvenliği ve diğer Körfez ülkelerinin güvenliğiyle ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı (Reuters)

Suudi Arabistan, Bahreyn yönetiminin güvenliğini korumak ve egemenliğini muhafaza etmek amacıyla aldığı egemenlik önlemlerine destek verdiğini duyurdu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Krallığın Bahreyn’in güvenliğini ve istikrarını zedeleyebilecek her türlü girişime karşı aldığı tedbirleri desteklediği ifade edildi. Açıklamada ayrıca, Bahreyn’in egemenliğini hedef almayı veya iç işlerine müdahale etmeyi amaçlayan her türlü girişimin caydırılması gerektiği vurgulandı.

Bakanlık, Bahreyn’in güvenliğinin Suudi Arabistan’ın ve tüm Körfez ülkelerinin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu da belirtti.


Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının İran, Lübnan ve Irak'a seyahat etmesini yasakladı

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının İran, Lübnan ve Irak'a seyahat etmesini yasakladı

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, bölgede yaşanan güvenlik ve siyasi gelişmeler nedeniyle BAE vatandaşlarının İran, Lübnan ve Irak’a seyahatini yasakladığını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu üç ülkede hâlihazırda bulunan BAE vatandaşlarına en kısa sürede ülkeden ayrılarak Birleşik Arap Emirlikleri’ne dönmeleri çağrısı yapıldı. Bu adımın, devletin yurt dışındaki vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla aldığı ihtiyati tedbirler kapsamında olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, vatandaşların yayımlanan talimat ve uyarılara uymasının önemine dikkat çekerek, İran, Lübnan ve Irak’ta bulunanların durumlarının takip edilmesi ve ihtiyaç hâlinde gerekli desteğin sağlanabilmesi için bakanlıkla iletişime geçmeleri gerektiğini vurguladı.

Kararın, son dönemde bölgede artan gerilim ve güvenlik gelişmeleri çerçevesinde alındığı, birçok ülkenin de vatandaşlarını korumak ve güvenliklerini sağlamak amacıyla benzer önlemler aldığı ifade edildi.


Bahreyn Kralı: İran iç işlerimize karışmayı bırakmalı

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa (BNA)
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa (BNA)
TT

Bahreyn Kralı: İran iç işlerimize karışmayı bırakmalı

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa (BNA)
Bahreyn Kralı Hamad bin İsa (BNA)

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa’dan İran’a sert uyarı: Vatan her şeyin üzerindedir

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa, İran’a ülkesinin ve Körfez ülkelerinin iç işlerine müdahale etmeyi durdurma çağrısında bulunarak, "Vatan her şeyin üzerindedir ve tüm evlatlarının omuzlarında bir emanettir" mesajını verdi.

Dün basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kral Hamed bin İsa, "Zorlukların vatanların üzerine çullandığı ve insanların karakterinin sınandığı anlarda, gerçekler tüm çıplaklığıyla ortaya çıkar," dedi. Bahreyn’in güvenliğini, istikrarını ve halkının selametini hedef alan menfur İran saldırganlığının, vicdanını düşmana satanların sahteliğini ifşa ettiğini vurgulayan Kral Hamed, vatanın geçtiği bu sınavın bütün maskeleri düşürdüğünü belirtti.

İhanetin telafisi yoktur

Kral Hamed, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Kahraman silahlı kuvvetlerimiz her türlü kalleş saldırıyı püskürtmek için sınırlarda teyakkuzda beklerken; vicdanını düşmana satmış az sayıda kişi, vatanın egemenliğini hiçe sayanlarla iş birliği içine girmiştir. Bu, ihanetlerin en büyüğü ve halkın vicdanında asla affedilmeyecek bir suçtur.

Yaşananlara karşı duyduğu büyük öfkenin tüm Bahreyn halkının öfkesinin bir yansıması olduğunu ifade eden Kral, "Vatanın kaderinin emanet edildiği kişilerin vatanı sırtından bıçaklaması ve halkın kendisini temsil etmesi için seçtiği isimlerin, kamuoyu tarafından dışlanmış hainlerin yanında durması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlık bir ahittir

"Kamuoyunun bugün tek yürek olduğunu ve saldırganlarla iş birliği yapanların uzaklaştırılmasını talep ettiğini belirten Hamed bin İsa, "Vatanına ihanet edenler, bu topraklarda yaşama onurunu hak etmiyor. Vatandaşlık sadece bir kâğıt parçası değil, bir ahit ve sözleşmedir. Bu sözleşmeyi bozan, hakkını kendi eliyle kaybetmiştir" şeklinde konuştu.

Bazı milletvekillerinin, vatanın kalkanı olmak yerine hainlerin safında yer almasından duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Kral Hamed, "Vatana saldıranların yanında durmayı tercih edenler, gidip onlara katılsınlar. Düşmanlarımıza sadakat gösterenlerin aramızda yeri yoktur" dedi.

Caydırıcı tedbirler ve ordu mesajı

Bütün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) halklarının; hainler hakkında verilen hapis, vatandaşlıktan çıkarma ve pasaport iptali kararlarını güçlü bir şekilde desteklediğini, hatta daha fazlasını talep ettiğini savunan Kral, bu caydırıcı önlemlerin bir "intikam" değil, sadık vatandaşları korumak için bir "emniyet supabı" olduğunu söyledi. Kral, bu adımların atılmaması durumunda, silahlı kuvvetlerin savunma zarureti gereği askeri kurallar çerçevesinde yönetime el koymak zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.

Milletvekillerine iki yol: Ya özür ya sürgün

Söz konusu milletvekilleri önünde iki yol olduğunu vurgulayan Kral Hamed bin İsa şunları kaydetti: "Önlerinde üçüncü bir yol yok; ya Bahreyn halkından açıkça özür dileyip güven köprülerini yeniden kuracaklar ya da ihanetleri nedeniyle yargı kararıyla ülkeden sürülenlerin yanına gidecekler. Meclis bir emanettir ve temsil yetkisi, eli vatan ihanetine bulaşmış kişilerin taşıyabileceği bir şeref değildir."

Hürriyet kaos değildir

Ülkenin bugün her zamankinden daha fazla özgür ve sorumlu görüşlere ihtiyaç duyduğunu belirten Kral Hamed, Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Özgürlük kaos demek değildir, değerlere dil uzatmak veya vatana ihanet etmek hiç değildir. Vatan her şeyin üzerindedir ve Bahreyn’in bir karış toprağından dahi vazgeçmeyeceğiz. Herkes vatan sevgisini öğrenmelidir; gerçek vatandaş, vatanını dilinde değil, kalbinde taşıyan ve gerekirse onun için canını feda edendir."