Kuzey Kore, ABD ile üst düzey zirve iddialarını reddetti

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Singapur zirvesinde (AP)
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Singapur zirvesinde (AP)
TT

Kuzey Kore, ABD ile üst düzey zirve iddialarını reddetti

ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Singapur zirvesinde (AP)
ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, Singapur zirvesinde (AP)

Kuzey Kore, ABD ile üst düzey görüşme olacağı iddiaları ve Güney Kore'nin böyle bir toplantıya yönelik çağrıları sonrası, Washington ile müzakere yapmayı reddettiğini açıkladı.
Kuzey Kore Dışişleri Direktörü Kwon Jong-goon, Pyongyang'ın resmi medyasına yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin müzakereleri reddetmesine ilişkin konumunu açıkça belirttiğini" söyledi.
Açıklamada, ABD'nin yeni bir şey sunmaya hazır olmadığı ve "iç siyasi krizi" çözüme kavuşturmak için konudan faydalandığı ifade edildi.
Pyongyang ayrıca Güney Kore'ye "diğerlerinin iç işlerine karışmaması" konusunda uyarılarda bulundu.
Kuzey Koreli yetkili, Seul'un Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki muhtemel toplantı hakkında "uygunsuz söylentilerden" faydalandığını da sözlerine ekledi.
ABD ve Güney Kore medyasında, Pyongyang ve Washington'un yakın zamanda üst düzey bir zirve gerçekleştireceği iddia edilmişti.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, önümüzdeki kasım ayında yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerin öncesinde Trump ve Kim arasında yeni bir zirve umduğunu söylemişti.
ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz yılın haziran ayında Japonya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin ardından Güney Kore'ye geçerek burada Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir araya gelmişti.
Trump ve Kim, Güney Kore ve Kuzey Kore arasında bulunan 'silahsızlandırılmış bölgede' buluşmuştu. Sınırda tokalaştıktan sonra Kim'in daveti üzerine Kuzey Kore topraklarına geçen Trump, böylelikle ülkeye ayak basan ilk ABD Başkanı olmuştu.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.