Hindistan’da vaka sayıları 800 bine yaklaşıyor… Çin’de yeni vaka yok

Hindistan’da son 24 saatte 22 binden fazla vaka kaydedildi (EPA)
Hindistan’da son 24 saatte 22 binden fazla vaka kaydedildi (EPA)
TT

Hindistan’da vaka sayıları 800 bine yaklaşıyor… Çin’de yeni vaka yok

Hindistan’da son 24 saatte 22 binden fazla vaka kaydedildi (EPA)
Hindistan’da son 24 saatte 22 binden fazla vaka kaydedildi (EPA)

Hindistan’da toplam vaka sayısı 800 bine yaklaşırken koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı ölümlerde de artış gözlendi. Hindistan’ın koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol altına almak için uyguladığı kısıtlamaları hafifletmeye başladığı bir sırada günlük vaka sayılarında artış meydana geldi. Diğer yandan dün Çin’den yapılan açıklamada yeni bir vaka kaydedilmediği belirtildi.
Hindistan Sağlık Bakanlığı dün yaptığı açıklamada son 24 saat içerisinde 22 bin 452 yeni vaka kaydedildiğini ve 467 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Alman haber ajansının (DPA) haberine göre ülke genelinde toplam vaka sayısı 719 bin 665’e, ölü sayısı ise 20 bin 160 kişiye ulaştı.
Hindistan’da ölü sayısının yanı sıra vaka sayısının hızla yükselişe geçmesi, Hindistan’ın geçtiğimiz mayıs ayının ortasından itibaren uyguladığı izolasyon uygulamalarını hafifletmeye başlamasının, iç hat uçuşlarını ve tren seferlerini yeniden başlatmasının ve işyerleri ile çarşıları tekrar açmasının ardından geldi.
Yetkililer, Hindistan’daki tarihi merkezlerin geçtiğimiz pazartesiden itibaren ziyaretçilere yeniden açıldığını ancak Tac Mahal’in halen ziyaretçilere kapalı olduğunu duyurmuştu.
6 gün içinde 100 bin yeni vaka
Resmi veriler Hindistan’da ilk 100 bin koronavirüs (Kovid-19) vakasının 19 Mayıs’a kadar 110 gün içerisinde kaydedildiğini, diğer 100 bin vakanın ise 2 Temmuz’dan itibaren son 6 gün içerisinde kaydedildiğini ortaya koydu.
Hindistan iki gün önce ABD ve Brezilya’dan sonra koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen üçüncü ülke konumuna yükselmişti.
Pekin yönetimi dün yaptığı açıklamada, Haziran’da Çin’in başkentinde yeni bir virüsün ortaya çıkmasından sonra ilk kez yeni vaka kaydedilmediğini duyurdu. Haziran ayında vakaların yükselmesi salgının ikinci dalgasına ilişkin endişelere yol açmıştı.
Haziran ayının başında toptan gıda pazarı Şinfadi’de bir virüs yuvası tespit edildiğinden beri  toplam 335 kişiye virüs bulaşmıştı.
Fransız haber ajansının (AFP) haberine göre bu haberler, başkentte milyonlarca öğrencinin liseye başladığı ve ülkedeki farklı şehirlerde üniversiteye giriş sınavların başladığı bir sırada geldi.
Çin Ulusal Sağlık Komisyonu (NHC) pazartesi günü yaptığı açıklamada herhangi bir semptom göstermeyen bir kişide virüs tespit edildiğini ancak kayıtlı vakalar listesine dahil edilmediğini duyurdu.
Çinli yetkililer halen Şinfadi pazarındaki somon balığı kesme tahtalarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildikten sonra en son virüs yuvasının ortaya çıkmasının sebeplerini araştırıyor. Söz konusu olay bazı ürünlerin ithalatının yasaklanmasına ve ithal gıda ürünlerine daha sıkı kontrol uygulamaları getirilmesine sebep olmuştu.
Yetkililer, pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Pekin hükümetinin 11 Haziran’dan bu yana nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 11 milyondan fazla kişiye test yaptığını açıkladı.
Vatandaşlar Haziran ayında hava sıcaklıklarının yükselişe geçtiği bir sırada şehrin dört bir köşesine kurulan test uygulama alanlarının önünde sıraya girdi ve bu kişilerden her gün yüz binlerce örnek alındı. “Düşük riskli” olarak belirlenen bölgelerde ikamet eden insanların yeniden serbestçe hareket etmesine izin verilmesiyle son günlerde belirli merkezlerde uygulanan tecrit uygulamaları hafifletildi. Pekin yerel yönetim sözcüsü Şu Hejian’ın dünkü ifadelerine göre, karantinaya alınan beş binden fazla kişinin yer aldığı ilk grubun dışarı çıkmasına izin verilecek. Ancak, şehir yetkilileri hoşgörülü olmaya karşı uyarıda bulundu.
Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdür Yardımcısı Pang Xinghuo pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte salgın durumunun “stabil olduğunu ve iyiye gittiğini” söyledi. Ancak “vakaların artmamasının tehlikenin geçtiği anlamına gelmediğini” de sözlerine ekledi.
Xinghuo yetkililerin “önümüzdeki hafta yeni bir yerel vaka artışı olasılığını göz ardı edemeyeceğini” belirtti.
Çin geçtiğimiz ay yeni virüs yuvası çıkmadan önce salgını büyük bir oranda kontrol altına almayı başarmıştı. Ancak Çin o zamandan bu yana yeni bir virüs yuvası oluşmaması için Hubei bölgesinde yaklaşık yarım milyon kişiye izolasyon uyguladı. Yetkililer, daha önce virüsün merkez üssü olan Wuhan’da aldıkları önlemlerin aynısını bu bölgede de uyguladı.



ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
TT

ABD elçisi Tom Barrack Lübnan konusunda konuştu: Trump'ın sabrının da bir sınırı var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)
ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack (AFP)

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Lübnan'da kendi ifadesiyle ‘Başkan Trump'ın sabrına bağlı’ sınırlı bir zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Barrack, New York'ta düzenlediği ve Şarku’l Avsat'ın da davet edildiği basın toplantısında şunları söyledi: “Trump sabrıyla tanınsa da bu sabır sınırsız değil. Lübnan'ı çok seviyor ve belki de Dwight Eisenhower'dan bu yana hiçbir ABD başkanı bu sevgiyi göstermemiştir. Bu ülkeye yönelik samimi takdirlerini ifade etti. Ancak Lübnanlılar harekete geçmeli. Bu fırsatı değerlendirmek zorundalar. Aramızda bir etkileşim var, bu nedenle zaman zaman biraz hayal kırıklığına uğrasam da iyimserim.”

Hizbullah'ın silahları konusunda Barrack, kabine içinde ve üç başkan (Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı) arasında bir uzlaşmaya varılırsa ve Hizbullah ağır silahlarını yavaş yavaş bırakmayı kabul ederse bunun bir başlangıç olacağını söyledi. Barrack sözlerini şöyle sürdürdü: “Lübnan'da herkes hafif silahlar taşıyor ama burada söz konusu olan İsrail'i etkileyebilecek silahlar. Bu desteklenmesi gereken bir süreç ve Lübnan ordusunun silah toplama işini yapabilmesi için güçlendirilmesi gerekiyor. Sorun şu ki orduya bir süredir ödeme yapılmıyor ve bu da engellerden biri. Tüm bu unsurların aynı anda gerçekleşmesi gerekiyor. Lübnanlılar arasında büyük saygı gören Lübnan ordusunun silahların nasıl iade edileceği ve bir iç savaşa yol açmadan nasıl toplanacağı konusunda Hizbullah ile yumuşak bir müzakere yürütmesi için güçlendirilmesi lazım. Çünkü bu silahlar yeraltı garajlarında, mahzenlerde ve evlerin altında saklanıyor.”

Barrack, Lübnan hükümetinin Hizbullah'ın silahlarıyla ilgili olarak gecikmesinin sebebinin iç savaş korkusu olduğuna inanıyor.

ABD elçisi, Suriye ile İsrail arasındaki herhangi bir normalleşmenin doğal olarak Lübnan, İsrail, Irak ve nihayetinde İsrail arasında da normalleşmeyi gerektireceğini belirtti. Barrack, “Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, İsrail'in düşman olmadığını ve mevcut sorunlara çözüm bulmak için İsrail'le görüşmeye ve müzakereye açık olduğunu söylerken tutumunda netti. Bu süreç diğer komşu ülkelerde olduğu gibi kademeli adımlarla başlayacak” ifadelerini kullandı.

Barrack, “Başkan Trump'ın İran'ın bombalanmasına verdiği destek gibi attığı cesur adımlar kısa vadeli de olsa bir fırsatı temsil ediyor. Çünkü İran, Hamas, Hizbullah ve Husiler şu anda geçici bir geri çekilme durumunda. Geri kalan ülkelerin kendilerini yeniden tanımlama şansı var” dedi ve kararın kendilerine bağlı olduğunu vurguladı. Barrack, “Bu adımların zaten atılmakta olduğuna ve herkesin bu yönde ilerlemek için sorumlulukla hareket ettiğine inanıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.