Moritanya’nın eski Devlet Başkanı’na yönelik yolsuzluk ve ihanet suçlamasında Katar’ın rolü

Moritanya’nın eski Devlet Başkanı’na yönelik yolsuzluk ve ihanet suçlamasında Katar’ın rolü
TT

Moritanya’nın eski Devlet Başkanı’na yönelik yolsuzluk ve ihanet suçlamasında Katar’ın rolü

Moritanya’nın eski Devlet Başkanı’na yönelik yolsuzluk ve ihanet suçlamasında Katar’ın rolü

Moritanya’da Meclis Soruşturma Komisyonu’nun bugün, eski Devlet Başkanı Muhammed Ould Abdel Aziz’in 2008-2019 yılları arasındaki görev süresi boyunca Anayasa ve Moritanya İslam Cumhuriyeti yasalarını ciddi bir şekilde ihlal etmesine yönelik sorgulama yapması planlanıyor.
Yerel Sahara Medias internet sitesinde yer alan haberde, Abdel Aziz’in Moritanya adalarından birini eski Katar Emiri Şeyh Hamed bin Halife es-Sani hediye etmesinin yanı sıra ülkenin petrol gelirini yönetme ve kamu mülkünü satma gibi çok sayıda yolsuzluğa karıştığı kaydedildi.
Al Akhbar gazetesinde yer alan haberde de aralarında Cumhuriyet İçin Birlik Partisi’nden 6 isim de dahil toplam 9 üyenin yer aldığı Meclis Soruşturma Komisyonu’nu tarafından önceki gün yapılan çağrıda eski Devlet Başkanı’yla ilgili bugün için resmi soruşturma başlatması talep edildiği kaydedildi.
Eski Devlet Başkanı ise Komisyon’un yapacağı soruşturmayı kabul etmedi.
Katar Emiri’ne ‘hediye’ davası
Sahara Medias web sitesi Meclis Soruşturma Komisyonu’nun 7 Temmuz’da, eski Moritanya Devlet Başkanı’nın eski Katar Emiri’ne hediye verilen adayla ilgili muhtemel yolsuzluk davasını değerlendirmeye başladığı aktarıldı.
Yerel sitenin bilgi sahibi kaynaklardan edindiği habere göre Komisyon’un özellikle Katar ile Moritanya arasında ilişkiler hakkında söz konusu dönemde Devlet Başkanı Danışmanı olarak da görev yapan eski Adalet Bakanı İbrahim Ould Abdellahi Ould Daddah’ı dinlediği, zira Abdel Aziz’in Katarlı yetkililer ile ada konusunda Daddah’ı görevlendirdiği aktarıldı.
Haberde, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun elinde 2 Ocak 2012 tarihinde Katar’ın Nuakşot Büyükelçisi Muhammed bin Kurdi Talib el Merri’den Katar Dışişleri Bakanlığı’na gönderilen bir mektup olduğu, mektupta ‘Arguin havzasına yakın ve Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan güzel adalardan birini vermeye hazır olduğu’ bilgisi yer alıyor.
Komisyon, 10 Ocak 2012 tarihli olan ve Katar Büyükelçisi’nin sızdırıldığı belgenin doğruluğunu teyit edemedi. Mektupta söz konusu dönem aynı ayda Abdel Aziz’in Katar Emiri’nin Moritanya’ya yaptığı ziyaretten duyduğu memnuniyet dile getiriliyor.
Şeyh Hamed bin Halife es-Sani’nin Moritanya ziyareti sırasında ‘Abdel Aziz’in hediye verdiği iddia edilirken birçok kaynak söz konusu tarihte Moritanya eski Devlet Başkanı’nın Katar Emiri’nin ziyaretinin sonunda kendisine veda etmediğini aktardı.
Aynı kaynaklar, Ould Abdel Aziz ile Hamad bin Halife arasında bir anlaşmazlık olduğunu da iddia etti. Sahara Medias’a göre bu anlaşmazlıkların, Katar Emiri’nin Moritanya Devlet Başkanı’na ülkede demokrasi ve reformlar yapılması gereği konusunda verdiği tavsiyelerden kaynaklandığı bildirildi.
Adanın dışarıdan birisine verilmesine yönelik dosya, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun Abdel Aziz’i soruşturmak için ortaya koyulan en ciddi dosyalardan biri olarak gösteriliyor. Muhalif milletvekilleri söz konusu dosyanın 'büyük ihanet suçlamasını eski Devlet Başkanı’na yönlendirmenin güçlü gerekçelerinden biri' olabileceği görüşündeler.
Büyük ihanet suçlaması ve dosyanın kapanması konusu
Muhalif İlerleme Kuvvetleri Birliği Partisi Başkan Yardımcısı Logormo Abdul, Soruşturma Komisyon’un Abdel Aziz’inin çağrılmasının kabul edilmemesinin ardından dosyayı kapatabileceğini belirtti.
Al Akhbar’ın haberine göre Abdul açıklamasında, Komisyon’un raporundaki bakanların hepsinin listede yer almayı kabul ettikleri ancak Abdel Aziz’in soruşturma çağrısını kabul etmemesinin suçlamaya neden olabileceği kaydedildi.
Hukuk uzmanı Abdul meclisin, 'davanın bitmesi için oylama yapması ya da Komisyon’un yolsuzluk, yağma ve hırsızlık başlıklarında mahkumiyet vermesi için yeterli verilere sahip olması nedeniyle oy vermek zorunda kalacağını’ belirtti.
Logormo, davanın kararlaştırılmasından sonra Yüksek Mahkeme’nin ihanet suçlaması hakkında karar alabileceğini belirterek izlenmesi gereken prosedürler olduğunu vurguladı.
Abdel Aziz, geçen aralık ayında düzenlediği son basın toplantısında, herhangi bir soruşturmadan korkmadığını ve Komisyon’a çıkmaya hazır olduğunu söylemişti.
Soruşturmanın yaklaşmasıyla birlikte Eski Devlet Başkanı Muhammed Ould Abdel Aziz ve mevcut Devlet Balkanı Muhammed Veled Gazvani arasında çatışma yaşanması bekleniyor.



Bahreyn, Umman ve Katar, vatandaşlarını Lübnan’daki silahlı çatışma alanlarından uzak durmaya çağırdı

Lübnan’ın güneyindeki Ayn el-Helva Mülteciler Kampı (EPA)
Lübnan’ın güneyindeki Ayn el-Helva Mülteciler Kampı (EPA)
TT

Bahreyn, Umman ve Katar, vatandaşlarını Lübnan’daki silahlı çatışma alanlarından uzak durmaya çağırdı

Lübnan’ın güneyindeki Ayn el-Helva Mülteciler Kampı (EPA)
Lübnan’ın güneyindeki Ayn el-Helva Mülteciler Kampı (EPA)

Bahreyn, Umman ve Katar, vatandaşlarını Lübnan topraklarında silahlı çatışmaların yaşandığı bölgeler ve güvensiz olayların yaşandığı tüm alanlardan uzak durmaya ve yetkili yerel makamların verdiği talimatlara uymaya çağırdı.

Lübnan’daki en büyük Filistin mülteci kampı Ayn el-Helva’da, 29 Temmuz’dan bu yana aralarında Fetih Hareketi’nin de bulunduğu Filistinli gruplar arasında yaşanan çatışmalarda 13 kişi öldü, 60’tan fazla kişi yaralandı.

Bunun üzerine, Suudi Arabistan, 4 Ağustos’ta vatandaşlarına ‘Lübnan topraklarını bir an önce terk etmeleri’ çağrısı yapmış ve silahlı çatışma bölgelerinden uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

Kuveyt ve Almanya da, 5 Ağustos’ta Lübnan’daki vatandaşlarına dikkatli olmaları, güvenlik sorunu olan yerlerden ve çatışma bölgelerinden uzak durmaları çağrısında bulunmuştu.

Bahreyn de aynı adımı atarak, vatandaşlarını ülkeyi terk etmeye çağırdı.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’daki vatandaşlar şu anda silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelere yaklaşmamaları konusunda uyarıldı, güvenlikleri için Lübnan topraklarını terk etmeleri çağrısında bulunuldu.

Aynı açıklamada, vatandaşların herhangi bir riske maruz kalmaması için Lübnan’a kalıcı olarak seyahat edilmemesine ilişkin bakanlığın önceden yaptığı açıklamalara uyulması gerektiği de vurgulandı.

Katar’ın Beyrut Büyükelçiliği de, vatandaşları güvenli olmayan olaylar yaşanan bölgelerden uzak durmaya, dikkatli olmaya ve yetkili yerel makamlar tarafından verilen talimatlara uymaya çağırdı.

Umman Beyrut Büyükelçiliği ise, Lübnan topraklarında bulunan tüm vatandaşları, yetkili makamlar tarafından verilen güvenlik talimatlarına uymaya, silahlı çatışmaların yaşandığı alanlardan uzak durarak dikkatli olmaya ve gerekli tüm güvenlik önlemlerine uymaya çağırdı.

Ayn el-Helva’da yaşanan çatışmalar nedeniyle kampta yaşayan 80 bin kişinin yaklaşık dörtte biri yerinden oldu.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı’na (UNRWA) göre, Ayn el-Helva kampı Lübnan’daki 12 Filistinli mülteci kampının en büyüğü ve yaklaşık 250 bin Filistinli mülteciyi barındırıyor.