Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka sayılarında düşüş yaşanıyor

Sağlık Bakanlığı: Sağlık durumu kritik olan vakaların yarısı 60 yaş ve üzerinde

Riyad’da bir eczanede maske satın alan bir adam (Reuters)
Riyad’da bir eczanede maske satın alan bir adam (Reuters)
TT

Suudi Arabistan’da koronavirüs vaka sayılarında düşüş yaşanıyor

Riyad’da bir eczanede maske satın alan bir adam (Reuters)
Riyad’da bir eczanede maske satın alan bir adam (Reuters)

Suudi Arabistan’da art arda ikinci günde de 3 binin altında yeni vaka kaydedilerek vaka sayılarında düşüş devam etti. Sağlık Bakanlığı yoğun bakımdaki kritik vakaların yarısının 60 yaş üzerinde olduğunu duyurdu.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı dün, 2 bin 779 yeni koronavirüs vakası kaydedildiğini, bin 742 kişinin iyileştiğini ve 42 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Toplam vaka sayısı 253 bin 259’a yükselirken toplam iyileşen hasta sayısı 167 bin 138’e ulaştı.
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, dün düzenlenen basın toplantısı sırasında, vaka oranlarında bir düşüşün kaydedildiğini ve hastalar için uygun olan sağlık hizmetlerinin sağlandığını vurguladı.
Suudi Haber Ajansının aktardığına göre, Bakanlık Sözcüsü, geçen haftadan itibaren vaka oranlarında (yüzde 0.04) bir düşüş gözlemlendiğini belirti. Ayrıca “herhangi bir sebeple belirli bir süre maske takmanın, oksijen eksikliği ve karbondioksit artışına sebep olarak ölüme sebep olduğu” söylentisini  yalanladı.
Dr. Muhammed el-Abdulali, sosyal mesafe ve toplumu virüsten korumak için güvenli mesafeler bırakmanın yanı sıra, bu aşamada koruyucu tedbirlerin en önemlisi olarak ağız ve burnu kapatmanın önemini vurguladı.
El-Abdulali yoğun bakımdaki kritik vakaların yarısının 60 yaş ve üzeri hastalar olduğunu, yüzde 36’sının yaşlarının 40-60 arası, yüzde 14’ünün yaşlarının ise  20-40 arasında olduğunu belirtti. Bakanlık Sözcüsü vaka sayılarının 2 bin - 2 bin 500 arasında sınırlı kaldığını ve  kritik vaka sayılarındaki istikrara işaret etti.

Kuveyt: 836 yeni koronavirüs vakası
Kuveyt Sağlık Bakanlığı 4 kişinin daha virüs sebebiyle hayatını kaybetmesi ile ülkede kaydedilen toplam ölüm sayısının 390’a yükseldiğini duyurdu.
Sağlık Bakanlığı 836 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 54 bin 894 kişiye yükseldiğini ve 151 hastanın yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğünü açıkladı.
Bakanlık ayrıca 649 kişinin daha iyileştiğini, böylece toplam iyileşen hasta sayısının 44 bin 610 kişiye ulaştığını belirtti.

Umman: Bin 318  yeni koronavirüs vakası
Umman Sultanlığı Sağlık Bakanlığı, pazar günü, 9 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile ülkede virüs sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısının 257’ye yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık bin 318 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 56 bin 15’e yükseldiğini ve 843 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen vaka sayısının 36 bin 98 kişiye yükseldiğini açıkladı.

Katar: 470 yeni koronavirüs vakası
Katar Sağlık Bakanlığı, pazar günü, koronavirüs sebebiyle bir kişinin daha hayatını kaybettiğini böylece kaydedilen toplam ölüm sayısının 147’ye yükseldiğini duyurdu.
Bakanlık, 470 yeni koronavirüs vakasının kaydedilmesi ile toplam vaka sayısının 103 bin 598’e yükseldiğini ayrıca 809 kişinin daha iyileşmesi ile toplam iyileşen hasta sayısının 99 bin 743 kişi olduğunu açıkladı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) ülkenin doğusunda artan askeri hareketliliğinin ardından, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna bağlı Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin Hadramut ilindeki sivillerin korunması talebine yanıt olarak, meşru hükümeti desteklemek için doğrudan müdahalede bulundu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, GGK’ya doğrudan bir mesaj göndererek, Suudi Arabistan ve BAE’nin ortak arabuluculuk çabalarına acil yanıt verilmesini, Hadramut ve el-Mahra'daki gerginliğin sona erdirilmesini ve kamplardan çekilip buraların barışçıl bir şekilde Vatan Kalkanı Güçleri’ne ve yerel makamlara teslim edilmesini istedi.

Suudi Arabistan’ın güney meselesini iç çatışmalarda küçümsenemeyecek ve istismar edilemeyecek adil bir siyasi mesele olarak ele aldığını vurgulayan Prens Halid bin Selman, bu sorunun, zorla bir gerçeği dayatmak yerine, diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Suudi Bakan, son zamanlarda yaşanan gerginliğin birliği ve güney meselesini zedelediğini belirtti.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi Arabistan’ın talebine verdiği yanıtı överken Suudi Arabistan'ın tutumunun güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeyi ve sivil barışı korumayı amaçladığını belirtti. Yemen parlamentosu da Suudi Arabistan'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı ve gerginliğin devam etmesinin sadece Husi'lere yarayan tehlikeli bir kaymaya yol açacağı uyarısında bulundu.


Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, "Bu çabalara aykırı herhangi bir askeri hareket, sivillerin can güvenliğini korumak ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'nin çabalarının başarısını sağlamak için doğrudan ele alınacaktır" açıklamasını yaptı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı unsurlar tarafından sivillere karşı işlenen ağır ve korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle Hadramut Valiliği'ndeki sivilleri korumak için acil önlemler alınması talebine yanıt olarak yapıldı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerilimi azaltmak, "Geçiş" güçlerini geri çekmek, kampları Vatan Kalkanı güçlerine teslim etmek ve yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için gösterdiği yorulmak bilmeyen ve ortak çabalarının bir devamı niteliğindedir.

Tümgeneral el-Maliki, Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın meşru Yemen hükümetine olan sürekli ve sarsılmaz desteğini vurgulayarak, herkesi ulusal sorumluluk üstlenmeye, itidal göstermeye, güvenlik ve istikrarı korumak için barışçıl çözümlere yönelik çabalara karşılık vermeye çağırdı.


Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)

Şarku'l Avsat'a konuşan bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Riyad dün Hadramaut vilayetinin Gayl Bin Yemin ilçesine bağlı Vadi Bereh'te Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı uyarı hava saldırısı düzenleyerek, Yemen'in doğusundaki konumunu yeniden teyit etti.

Kaynaklar, saldırının, yeni gerçekliklerin zorla dayatılmasının veya doğu vilayetlerindeki güvenliği yöneten kurumsal çerçevelerin atlanmasının hoş görülmeyeceği mesajını vermek amacıyla yapıldığını ve daha fazla gerilimin daha da sert önlemlerle karşılanacağı uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi ise dün yaptığı açıklamada, hava saldırısını barışa hizmet etmeyen "sürpriz bir bombalama" olarak değerlendirerek, Suudi Arabistan ile her türlü koordinasyon ve düzenlemeye açık olduğunu belirtti.

Şarku'l Avsat'a konuşan gözlemciler, Suudi Arabistan'ın, gerginliğin sona ermesine, Güney Geçiş Konseyi güçlerinin geri çekilmesine, Hadramut ve el-Mahra vilayetlerindeki kampların ve güvenlik sorumluluklarının Güney Kalkanı güçlerine ve yerel yetkililere devredilmesine ve güç kullanılmadan istişare ve diyaloğun başlatılmasına katkıda bulunacaksa, koordinasyon ve düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaynaklara göre gelecekteki herhangi bir çözüm, Yemen birliğini korumak amacıyla durumun gerginlik öncesi haline geri döndürülmesine dayanacağını gösteriyor.