Lübnan’da UNIFIL’in görev süresinin uzatılması ile gelişen gelişmeler

Fotoğraf (Getty Images)
Fotoğraf (Getty Images)
TT

Lübnan’da UNIFIL’in görev süresinin uzatılması ile gelişen gelişmeler

Fotoğraf (Getty Images)
Fotoğraf (Getty Images)

Lübnan'daki siyasi topluluk, ülkenin güneyinde faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Lübnan Görev Gücü’nün (UNIFIL) Ağustos ayı sonlarında bitecek olan görev süresinin, ABD ve İran arasındaki mevcut gerilimin yanı sıra İran’ın stratejik müttefiki Hizbullah'ın yükselişinin habercisi olan çevredeki uluslararası ve bölgesel gerginlikler çerçevesinde Birleşmiş Millet Güvelik Konseyi’nin (BMGK) 1701 sayılı kararı uyarınca uzatılmasını bekliyor.
UNIFIL'in görev süresinin uzatılması bu kez, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin 14 Şubat 2005'te uğradığı suikast, eski Telekomünikasyon Bakanı Mervan Hamad ile eski Başbakan yardımcısı Michel Murr'a yönelik suilast girişimi ve Lübnan Komünist Partisi (LCP) eski Genel Sekreteri George Havi suikastı ile ilgili bu ayın 22'sinde açıklaması beklenen kararıyla aynı zamana denk geliyor.  Bu suçlar arasındaki temel bağlantı, bu suçları işlemekle suçlanan herkesin Hizbullah üyesi olması.
UNIFIL’in görev süresinin uzatılması aynı zamanda Lübnan Maronit Patriği Bechara Butros Rai’nin Lübnan'ın bölgedeki çatışmalardan etkilenmemesi ve egemen kararı üzerindeki hegemonyanın kaldırılması çağrılarıyla da aynı döneme denk gelirken bu çağrılar, uluslararası toplumun ve Vatikan'ın Lübnan'daki duruma gösterdiği ilgiyi ve onu kurtarmak için ortak çabalarda bulunmaları ihtiyacını yansıtıyor.
Maronit Patriği'nin bu çağrıları, ülkeyi kurtarmak için kartların yeniden karılmasına kapı açacak ortak bir çizgi çizecek şekilde içerideki etkili siyasi güçlerin desteğini alırken Şii İkilisi (Hizbullah-Emel Hareketi), Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Maronit Patriği ile herhangi bir temasta bulunmayan Hassan Diyab hükümetinde herhangi bir karşılık bulamadı.
UNIFIL’in görev süresinin uzatılması aynı zamanda Washington'ın 1701 sayılı kararını finanse etmekten kaçınmasıyla örtüşüyor. Finansman sorunu Lübnan ordusuna destek olan uluslararası güçlerin sayısının azalmasına neden olabilir.
Şarku’l Avsat’ın konuya ilişkin Batılı kaynaklardan edindiği bilgilere göre Washington, her UNIFIL'in  görev süresinin uzatılması talebinde, UNIFIL’in yetkisinin Hizbullah’ın ülkenin güneyindeki çıkarlarını engelleyecek şekilde Lübnan-Suriye sınırına doğru genişletilmesini istiyor.
Washington'ın daha önce BMGK’da UNIFIL’in görev süresinin uzatılması oylaması sırada veto etme hakkını kullanmadığına dikkat çeken aynı kaynaklar, UNIFIL’in yetkisinin Hizbullah ile çatışmaya girmekteb kaçınan uluslararası güçlere katılan Avrupa ülkelerinin talebi çerçevesinde oy kullanan üye ülkeler arasında yapılan istişarelerle sınırlı tutulduğunu belirttiler.
Washington'ın uluslararası güçlerin finansmanına katkısını durdurmasının bu kez görev süresinin uzatılmasını veto etme hakkını mı kullanıp kullanmayacağı ya da sadece İsrail'i yatıştırmak için değil de Hizbullah'a 1071 sayılı BMGK kararını ihlal ettiği gerekçesiyle azami baskı uygulayacak bir takım koşulları öngörüp görmediği sorgulanıyor.
Diplomatik kaynaklar, Washington’ın da değdi gibi, uluslararası güçler ile Lübnan ordusu arasındaki askeri ve güvenlik niteliği taşıyan ‘birlikte çalışma’ faaliyetleri sürerken Hizbullah'ın özel mülk olduğu gerekçesiyle UNIFIL'in görevini yapıp köylere ve kasabalara girmesinin engellenmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladılar.



Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
TT

Gazze’de bir kuvözde 4 bebek: Ölüm kalım mücadelesi veriliyor

Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)
Gazze'de yakıt kıtlığı nedeniyle bebekler tek kuvöze konuyor (@fnaim65/Twitter)

Gazze'deki doktorlar, yakıt kıtlığı nedeniyle tek kuvöze birden fazla bebek yerleştirmek zorunda kalıyor.

Gazze’deki El Ehli Hastanesi’nin direktörü Fadel Naim, X hesabından yaptığı paylaşımda, El Helou Hastanesi’nde çekilen ve aynı kuvöze birden fazla bebeğin yerleştirildiği bir fotoğrafa yer verdi.  

Naim, “Bu trajik durum, Gazze’deki acımasız savaşın ve sağlık sistemini felç eden kuşatmanın doğrudan bir sonucudur” ifadelerini kullandı. 

İsrail ablukasının prematüre bebekler için “rutin bakımı ölüm kalım mücadelesine çevirdiğini” söyleyen doktor, “Hiçbir çocuk, yaşamını bombalar ve ambargoların belirlediği bir dünyaya doğmamalı” dedi.

Gazze’nin kuzeyindeki El Şifa Hastanesi’nin direktörü Muhammed Ebu Silmiya da CNN’e açıklamasında, yakıt sağlanmazsa hastanenin birkaç saat içinde hizmet dışı kalacağını belirtti. 

Dr. Silmiya, aralarında 22’si kuvözde olan bebeklerin de bulunduğu yüzlerce hastanın ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Nasser Tıp Merkezi de sadece 24 saatlik yakıt kaldığını belirterek, elektriği doğum ve yoğun bakım gibi kritik bölümlere yönlendirdiklerini duyurdu.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın medya kuruluşuyla paylaştığı bilgilere göre yakıtın yanı sıra jeneratörleri çalıştıracak yedek parçalar da bulunulamıyor. 

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze’de “eşi benzeri görülmemiş bir insani krizin” yaşandığını bildirerek, ateşkes çağrısı yaptı ve insani yardımın derhal artırılması gerektiğini söyledi.

New York Times’ın irtibata geçtiği Britanyalı cerrah Victoria Rose da Gazze’de gördüklerini şöyle anlatıyor: 

Hastaneye diz kapakları, ayakları ya da elleri kopmuş çocuklar getiriliyordu.

Gazze’de 21 gün gönüllü görev yaptığını belirten Dr. Rose, daha önce iki kez bölgede çalıştığını fakat bu sefer durumun daha da kötü olduğunu söylüyor. 

Rose, 1 Temmuz’da tedavi ettiği tüm hastaların, ABD-İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’na (GHF) ait erzak dağıtım bölgelerinde vurulduğunu söylediğini aktarıyor:

İnsanlar o kadar yoksulluğa düşmüş durumda ki, bir çuval pirinç ve biraz makarna için ölmeye hazırlar.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Independent Türkçe, CNN, New York Times