Rusya ve Cezayir arasında Libya uzlaşısı

Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
TT

Rusya ve Cezayir arasında Libya uzlaşısı

Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı Sabri Bukadum ile Libya’daki gelişmeleri ve Moskova ile Cezayir arasındaki ikili işbirliğini farklı noktalarda güçlendirme beklentilerini ele aldı. İki taraf, siyasi bir çözüme dayalı olarak, Libya krizine çözüm sağlamak, çatışma tarafları arasında ‘çıkar dengesi sağlayan’ bir çözüm bulmak üzere önerilere değindi.
Lavrov, Bukadum ile düzenlediği basın toplantısında ‘Suriye ve Libya krizleri de dahil olmak üzere Ortadoğu’daki mevcut çatışmaların, uzlaşma ve menfaat dengesi temelinde müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı. Rus Bakan, Moskova’nın Libya krizinin tüm taraflarıyla çalıştığını ve düşmanlıkların derhal sona erdirilmesine özel bir önem gösterdiğini belirtti. Acil bir ateşkesin kendi başına bir hedef olmadığını söyleyen Sergey Lavrov, çözümün, Berlin Konferansı’nın çıktıları ve ilgili uluslararası kararlara dayanarak kapsamlı bir diyalog için başlangıç noktası olduğunu ifade etti.
Rus Bakan, ülkesinin ‘tüm taraflarla çalıştığını, komşu ülkelerle Libya ve diğer dış aktörlerle iletişim kurduğunu’ söylerken, düşmanlıkların derhal durdurulması gerektiğine özellikle dikkat ettiklerini vurguladı. Ancak siyasi bir çözüm üzerine diyalog çerçevesinde, Libya’nın tüm bölgelerinde eşit çıkarlar dikkate alınarak çalışılması gerektiğini ifade etti.
Lavrov, Libya’da bir bölünme olduğu sürece harici aktörlerin koşulları etkilemeye çalışacağına dikkati çekerken, Moskova’nın ‘Mısır parlamentosunun Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye Libya’ya askeri müdahale yetkisi vermesine’ ilişkin tavrı hususunda doğrudan yorum yapmaktan ise kaçındı. Rus Bakan, “Libya sorununun, 2011 yılında NATO güçlerinin saldırganlığı nedeniyle başladı ve bu durum da bu ülkenin ve kurumlarının birliğini baltaladı. Şimdi bir tarafta bir hükümet ve diğer tarafta bir parlamento var ve bu bölünme devam ettiği sürece, dış aktörlerin bu veya şu tarafa bağlı olma riskleri her zaman var olacaktır. Ancak koşulların gerektirdiği şey bu değil, aksine tüm tarafları aynı müzakere masasında bir araya getirmeyi ve uzlaşma bulmalarına yardımcı olmayı gerektirir” dedi.
Sergey Lavrov, bu aşamada, ortak çabalarla tüm Libyalı tarafların doğrudan müzakerelere katılmaları ve tüm komşu ülkelerin Libyalılar arasında bir uzlaşma için rol alması gerektiğine inandığını ifade etti. Lavrov, “Bu açıdan Cezayirli dostlarımızın, Rusya gibi istisnasız tüm Libya siyasi güçleriyle çalıştığını ve bunun gelecek bir çözümde başarı anahtarı olduğunu onaylıyoruz” dedi. Ülkesinin Libya çatışmasının hiçbir tarafına bahis oynamadığını vurgulayan Rus Bakan, bir çözüme ulaşmak için tüm taraflarla temasların yürütüldüğüne dikkati çekti.
Öte yandan Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum ise Lavrov ile ‘krize askeri bir çözüm olmadığı’ hususunda hem fikir olduklarını söylerken, ateşkesin sağlanması ve Libya’da siyasi bir çözüme geçiş için gerginliğin azaltılması gerektiğini vurguladı.
Bu çerçevede Bukadum, Berlin Konferansı çıktıları ve ilgili Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları uyarınca, Libya'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve halkının iradesine saygıya dayalı siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların katıldığı müzakerelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bukadum ayrıca, Cezayir’in tüm Libyalı taraflara aynı mesafede durduğunu ve Libya’da askeri tırmanışa yol açabilecek tüm nedenleri ortadan kaldırmak için çalıştığını vurguladı. Cezayirli Bakan, Lavrov ile ‘Libya hususunda istişare ve koordinasyon mekanizmasını harekete geçirmeye, Libya halkının çıkarlarına hizmet eden bir çözüm bulmak amacıyla tüm istişare ve koordinasyon mekanizmalarını harekete geçirmeye’ karar verdiklerini kaydetti.
Moskova ve Cezayir’in Libya’da çözüm sağlayacak ortak bir yol haritası olup olmadığına değinen Sergey Lavrov ise, “Libya hususunda bir Rusya - Cezayir yol haritası bulunmuyor. İki ülke tüm tarafların katılımıyla Libya’daki sorunları çözüme kavuşturmak için adımlar ve mekanizmalar öneren Berlin Konferansı’nın çıktılarını uygulamaya kararlıdır” dedi.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times