Rusya ve Cezayir arasında Libya uzlaşısı

Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
TT

Rusya ve Cezayir arasında Libya uzlaşısı

Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)
Rusya Dışişleri Bakanı, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı ile Moskova’da bir araya geldi (AP)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 22 Temmuz’da Cezayirli mevkidaşı Sabri Bukadum ile Libya’daki gelişmeleri ve Moskova ile Cezayir arasındaki ikili işbirliğini farklı noktalarda güçlendirme beklentilerini ele aldı. İki taraf, siyasi bir çözüme dayalı olarak, Libya krizine çözüm sağlamak, çatışma tarafları arasında ‘çıkar dengesi sağlayan’ bir çözüm bulmak üzere önerilere değindi.
Lavrov, Bukadum ile düzenlediği basın toplantısında ‘Suriye ve Libya krizleri de dahil olmak üzere Ortadoğu’daki mevcut çatışmaların, uzlaşma ve menfaat dengesi temelinde müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı. Rus Bakan, Moskova’nın Libya krizinin tüm taraflarıyla çalıştığını ve düşmanlıkların derhal sona erdirilmesine özel bir önem gösterdiğini belirtti. Acil bir ateşkesin kendi başına bir hedef olmadığını söyleyen Sergey Lavrov, çözümün, Berlin Konferansı’nın çıktıları ve ilgili uluslararası kararlara dayanarak kapsamlı bir diyalog için başlangıç noktası olduğunu ifade etti.
Rus Bakan, ülkesinin ‘tüm taraflarla çalıştığını, komşu ülkelerle Libya ve diğer dış aktörlerle iletişim kurduğunu’ söylerken, düşmanlıkların derhal durdurulması gerektiğine özellikle dikkat ettiklerini vurguladı. Ancak siyasi bir çözüm üzerine diyalog çerçevesinde, Libya’nın tüm bölgelerinde eşit çıkarlar dikkate alınarak çalışılması gerektiğini ifade etti.
Lavrov, Libya’da bir bölünme olduğu sürece harici aktörlerin koşulları etkilemeye çalışacağına dikkati çekerken, Moskova’nın ‘Mısır parlamentosunun Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye Libya’ya askeri müdahale yetkisi vermesine’ ilişkin tavrı hususunda doğrudan yorum yapmaktan ise kaçındı. Rus Bakan, “Libya sorununun, 2011 yılında NATO güçlerinin saldırganlığı nedeniyle başladı ve bu durum da bu ülkenin ve kurumlarının birliğini baltaladı. Şimdi bir tarafta bir hükümet ve diğer tarafta bir parlamento var ve bu bölünme devam ettiği sürece, dış aktörlerin bu veya şu tarafa bağlı olma riskleri her zaman var olacaktır. Ancak koşulların gerektirdiği şey bu değil, aksine tüm tarafları aynı müzakere masasında bir araya getirmeyi ve uzlaşma bulmalarına yardımcı olmayı gerektirir” dedi.
Sergey Lavrov, bu aşamada, ortak çabalarla tüm Libyalı tarafların doğrudan müzakerelere katılmaları ve tüm komşu ülkelerin Libyalılar arasında bir uzlaşma için rol alması gerektiğine inandığını ifade etti. Lavrov, “Bu açıdan Cezayirli dostlarımızın, Rusya gibi istisnasız tüm Libya siyasi güçleriyle çalıştığını ve bunun gelecek bir çözümde başarı anahtarı olduğunu onaylıyoruz” dedi. Ülkesinin Libya çatışmasının hiçbir tarafına bahis oynamadığını vurgulayan Rus Bakan, bir çözüme ulaşmak için tüm taraflarla temasların yürütüldüğüne dikkati çekti.
Öte yandan Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum ise Lavrov ile ‘krize askeri bir çözüm olmadığı’ hususunda hem fikir olduklarını söylerken, ateşkesin sağlanması ve Libya’da siyasi bir çözüme geçiş için gerginliğin azaltılması gerektiğini vurguladı.
Bu çerçevede Bukadum, Berlin Konferansı çıktıları ve ilgili Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları uyarınca, Libya'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve halkının iradesine saygıya dayalı siyasi bir çözüm bulmak için tüm tarafların katıldığı müzakerelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Bukadum ayrıca, Cezayir’in tüm Libyalı taraflara aynı mesafede durduğunu ve Libya’da askeri tırmanışa yol açabilecek tüm nedenleri ortadan kaldırmak için çalıştığını vurguladı. Cezayirli Bakan, Lavrov ile ‘Libya hususunda istişare ve koordinasyon mekanizmasını harekete geçirmeye, Libya halkının çıkarlarına hizmet eden bir çözüm bulmak amacıyla tüm istişare ve koordinasyon mekanizmalarını harekete geçirmeye’ karar verdiklerini kaydetti.
Moskova ve Cezayir’in Libya’da çözüm sağlayacak ortak bir yol haritası olup olmadığına değinen Sergey Lavrov ise, “Libya hususunda bir Rusya - Cezayir yol haritası bulunmuyor. İki ülke tüm tarafların katılımıyla Libya’daki sorunları çözüme kavuşturmak için adımlar ve mekanizmalar öneren Berlin Konferansı’nın çıktılarını uygulamaya kararlıdır” dedi.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal