Facebook, Filistin Devlet Televizyonu’nun sayfası da dahil olmak üzere Filistin’e ait sayfaları kapattı

Facebook logosu (Arşiv-Reuters)
Facebook logosu (Arşiv-Reuters)
TT

Facebook, Filistin Devlet Televizyonu’nun sayfası da dahil olmak üzere Filistin’e ait sayfaları kapattı

Facebook logosu (Arşiv-Reuters)
Facebook logosu (Arşiv-Reuters)

Facebook yönetimi dün Filistin Devlet Televizyonu’nun sayfası da dahil olmak üzere Filistin’e ait sayfaları kapatma girişiminde bulundu.
Sada Social Merkezi “Filistin hesaplarına karşı yeni bir dizi ihlal gözlemlediğini, bunlardan bazılarının silindiğini, bazıların ise silinme tehdidine ilişkin uyarı aldığını” belirtti.
Aktivistler Facebook’u, Filistin sayfalarının içerikleri ile savaşma ve İsrail’in işgallerini desteklemekle suçluyor. Geçtiğimiz yıl ImpACT International for Human Rights Policies tarafından yayınlanan bir raporda Filistinlilerin hesaplarına “Facebook tarafından getirilen kısıtlamalara” ilişkin şikayetleri ve bunlar ile İsrail arasındaki ekonomik çıkarlar arasında bir bağlantı olduğu öne sürülmüştü.
ImpACT International for Human Rights Policies Genel Müdürü Maha Huseyni yaptığı açıklamada İsrail’in Facebook’un bölge merkezine ev sahipliği yapmasının, kendisine Filistinlilerin paylaşımlarının içeriği üzerinde gittikçe artan bir etkiye sahip olmasına imkan sağladığını ve bunun sadece ifade özgürlüğü hakkını kullanan Filistinlilerden onlarca kişinin tutuklanması ile sonuçlandığını belirtti. Huseyni Filistin’e ait sosyal medya platformlarının, Facebook’ta içeriklerin kısıtlanmasına karşı “tekrar tekrar” şikayette bulunduğuna ve bu kısıtlamanın da “İsrail’in uluslararası şirket üzerindeki baskısı ile ilişkilendirilebileceğini” belirtti.
Huseyni Facebook’un üst düzey yetkililerinin defalarca İsrail’i ziyaret ederek kışkırtıcı içerikler ile mücadele ettikleri iddiasıyla anlaşmalar imzaladıklarını dile getirdi. Söz konusu anlaşmalar kapsamında Filistinlilere karşı nefret söylemi yayma ve propaganda yapma çağrısında bulunan “İsrail içeriği” yalnızca nadiren incelenirken Filistin sayfalarının içerikleri büyük ölçüde sınırlandırıldı.
ImpACT, Facebook gibi çok uluslu şirketlerin “ifade özgürlüğünün güçlendirilmesine, nefret ve şiddetin reddedilmesine ve insan onuruna ve hayatına saygı duyulmasına teşvik eden kendi etik kurallarına riayet etmeleri gerektiğinin” altını çizdi.
Facebook geçen sene ve bu yıl Batı Şeria ve Gazze’den onlarca Filistinli basın mensubuna ve aktiviste ait hesapları kapatmıştı. Kapatılan çoğu hesabın geniş bir takipçi kitlesi vardı ve İsrail bu amaçla Facebook’a baskı uygulamıştı. İsrail Adalet Bakanlığı daha önceden yaptığı açıklamada Facebook sitesinin 2017 senesinde İsrail’in taleplerinin yaklaşık yüzde 85’ine cevap verdiğini ve siteden Filistin içeriğine ait verileri kaldırdığını belirtmişti.
 



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news