ABD'nin Afrika Kuvvetleri Komutanlığı (AFRICOM), Rusya’nın Libya’da ve özellikle de Sirte kentindeki paralı askerlere (Wagner) silah ve askeri ekipman gönderdiğini gösteren uydu fotoğraflarını yayınladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), dünkü açıklamasında, Rusya’yı, Libya’daki Wagner güçlerine savaş uçakları, hava savunma füzeleri, kara mayını tespit ekipmanları ve zırhlı araçlar da dahil olmak üzere Libya'ya geniş bir askeri ekipman göndermekle suçladı. Pentagon ayrıca bu eylemin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1970 sayılı Libya'ya silah ambargosu kararını ihlal ettiğini vurguladı.
Pentagon’un açıklamasında, Libya’nın Bingazi kentinin doğusundaki El-Hadim Havalimanı çevresine ait fotoğrafta Rus yapımı IL-76 kargo uçağı, savaş uçakları ve SA-22 Rus hava savunma sisteminin görüldüğüne dikkat çekildi.
AFRICOM Harekat Direktörü Tuğgeneral Bradford Gering, söz konusu uydu fotoğraflarının, Rusya’nın General Halife Hafter’e verdiği destek üzerinden Libya’daki varlığını güçlendirdiklerinin bir kanıtı olduğunu söyledi.
AFRICOM, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, en az 14 adet Mig-29 ve Su-24 tipi Rus savaş uçaklarının Libya’da konuşlandığını ayrıca Trablus çevresindeki bölgelerde kara mayını tuzaklama operasyonlarının yürütüldüğünü belgelemişti.
ABD yönetimi Wagner’e gönderilen askeri ekipmanların, BMGK’nın Libya’ya yönelik silah ambargosunun ihlali anlamına geldiğini belirterek, bu eylemin Libya’da çatışan taraflar arasındaki savaşı körüklediğini kaydetti.
Analistler, ABD’nin Libya’da net bir stratejisinin olmamasının, bu ülkedeki uluslararası çatışmaların daha da derinleştirdiğini, ABD’nin güvenlik ve ekonomik çıkarlarını tehdit ettiğini, Rusya’ya Akdeniz bölgesinde etkisini genişletme imkanı verdiğini ifade ediyorlar.
ABD Dışişleri Bakanlığı geçen aylarda, tarafları çatışmalara son vermeye çağıran dengeli açıklamalarda bulundu. Bakanlık uluslararası toplum tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek mesajı verdi. Fakat Başkan Donald Trump’ın General Halife Hafter ve güçlerine destek verdiğini ilan etmesi sonrasında ABD, dış politikada çelişkili bir fotoğraf vermişti. Öte yandan ABD’li askeri yetkililer, Rusya’nın yeni askeri konuşlanma faaliyetlerine dikkat çekerek bunun Akdeniz’deki ABD Deniz Güçleri’ni tehdit ettiği noktasında uyarıyor. Analistler, ABD’nin BMGK’nın Libya’ya ilişkin silah ambargosuna uyma çağrısında bulunmasını, Libya için net bir stratejisi olmamasından ve bu ülkenin ABD politikalarında öncelikli sırada yer almadığından kaynaklanabileceğini söylüyorlar. Analistlere göre, Beyaz Saray halihazırda bütünüyle Çin ve İran ajandalarına odaklanmış durumda.
ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, NATO’nun 2011’de Libya Devlet Başkanı Muammer el-Kaddafi’yi düşürdüğü operasyona destek vermişti. Ancak Trump yönetimi Kuzey Afrika stratejisini terörizmle mücadele olarak belirledi ve Avrupa ülkelerini bu girişimi üstlenmeye teşvik etti.
ABD: Rusya, Libya’da paralı askerlere silah göndermeyi sürdürüyor

AFRICOM, Rusya'nın askeri kargo uçaklarıyla Libya’daki paralı askerlere gönderdiği askeri ekipmanların uydu görüntülerini paylaştı (AFP)
ABD: Rusya, Libya’da paralı askerlere silah göndermeyi sürdürüyor

AFRICOM, Rusya'nın askeri kargo uçaklarıyla Libya’daki paralı askerlere gönderdiği askeri ekipmanların uydu görüntülerini paylaştı (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة