ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
TT

ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamada ulusal güvenlikle ilgili endişelerin ardından Çin merkezli TikTok uygulamasının ABD’de satılması veya yasaklanması gerektiğini vurguladı.
AFP’ye göre ABD Hazine Bakanı TikTok uygulamasının şu anki haliyle faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump’ın geniş çapta üne sahip video paylaşım uygulamasının yasaklanmasına ilişkin tehdidi hakkında doğrudan yorum yapmadı.
Bakan, başkanlığını yaptığı ABD Yabancı Yatırım Komitesi’nin, özellikle gençler arasında revaçta olan, kısa videolar yayınlayıp izlemelerine olanak sağlayan ve dünya çapında aşağı yukarı bir milyar kullanıcısı olan TikTok uygulamasına ilişkin dosyayı incelediğine dikkati çekti.
Bununla birlikte ABD’li yetkililer, söz konusu uygulamanın Çin istihbaratının bir aracı olabileceğini söylemişti. Ancak bu iddia uygulamanın sahibi şirket tarafından reddedilmişti.
Mnuchin ABC medya ağına verdiği röportajda “Tüm komitenin,  TikTok’un 100 milyon ABD’liden yurtdışındaki birimlere bilgi sızdırma riski taşıdığından ötürü mevcut hali ile faaliyetlerini devam ettirmesinin mümkün olmadığı konusunda hemfikir olduğunu açıkça söyleyeceğim” dedi.
Mnuchin, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ABD Senatosu’nda Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer de dahil olmak üzere kongre liderleriyle ABD’deki Tik Tok faaliyetlerine ilişkin neler yapılabileceğini tartıştıklarını ifade etti.
Mnuchin “Değişiklik yapılması gerektiği konusunda hemfikiriz... Ya zorla satılacak ya da yasaklanacak... Herkes uygulamanın mevcut haliyle faaliyetlerine devam edemeyeceği konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.
Bu sırada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump’ın önümüzdeki günlerde Pekin’deki hükümete doğrudan veriler sağlayan ve ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit eden Çin merkezli programlama şirketlerine karşı harekete geçeceğini söyledi.
Pompeo Fox News verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Başkan Trump ‘Yeter, bu meseleyle ilgileneceğiz’ dedi. Bu yüzden önümüzdeki günlerde Çin Komünist Partisi’ne bağlı programlama şirketlerinin oluşturduğu büyük çapta ulusal güvenlik riskleri ile ilgili gerekli adımlar atılacak” dedi.
Washington Post gazetesi cumartesi günü Microsoft ile Tik Tok uygulamasının sahibi ByteDance şirketi arasında uygulamanın satın alınmasına ilişkin müzakerelerin, Trump’ın uygulamayı ABD’de yasaklayacağına dair tehditte bulunmasının ardından askıya alındığını söylemişti.
Şirketten cumartesi günü kendisini savunan bir açıklama gelmişti.  TikTok’un ABD’deki CEO’su Vanessa Pappas, ABD yönetiminin bilgilerin güvenliği konusundaki endişelerinin ardından kullanıcılara, kendilerine “en güvenli uygulamayı” sunmak için çalıştıklarını söylemişti.
Pappas uygulama üzerinden yayınlanan mesajda “Hiçbir yere gitme niyetinde değiliz” dedi.
 



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal