ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
TT

ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamada ulusal güvenlikle ilgili endişelerin ardından Çin merkezli TikTok uygulamasının ABD’de satılması veya yasaklanması gerektiğini vurguladı.
AFP’ye göre ABD Hazine Bakanı TikTok uygulamasının şu anki haliyle faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump’ın geniş çapta üne sahip video paylaşım uygulamasının yasaklanmasına ilişkin tehdidi hakkında doğrudan yorum yapmadı.
Bakan, başkanlığını yaptığı ABD Yabancı Yatırım Komitesi’nin, özellikle gençler arasında revaçta olan, kısa videolar yayınlayıp izlemelerine olanak sağlayan ve dünya çapında aşağı yukarı bir milyar kullanıcısı olan TikTok uygulamasına ilişkin dosyayı incelediğine dikkati çekti.
Bununla birlikte ABD’li yetkililer, söz konusu uygulamanın Çin istihbaratının bir aracı olabileceğini söylemişti. Ancak bu iddia uygulamanın sahibi şirket tarafından reddedilmişti.
Mnuchin ABC medya ağına verdiği röportajda “Tüm komitenin,  TikTok’un 100 milyon ABD’liden yurtdışındaki birimlere bilgi sızdırma riski taşıdığından ötürü mevcut hali ile faaliyetlerini devam ettirmesinin mümkün olmadığı konusunda hemfikir olduğunu açıkça söyleyeceğim” dedi.
Mnuchin, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ABD Senatosu’nda Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer de dahil olmak üzere kongre liderleriyle ABD’deki Tik Tok faaliyetlerine ilişkin neler yapılabileceğini tartıştıklarını ifade etti.
Mnuchin “Değişiklik yapılması gerektiği konusunda hemfikiriz... Ya zorla satılacak ya da yasaklanacak... Herkes uygulamanın mevcut haliyle faaliyetlerine devam edemeyeceği konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.
Bu sırada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump’ın önümüzdeki günlerde Pekin’deki hükümete doğrudan veriler sağlayan ve ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit eden Çin merkezli programlama şirketlerine karşı harekete geçeceğini söyledi.
Pompeo Fox News verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Başkan Trump ‘Yeter, bu meseleyle ilgileneceğiz’ dedi. Bu yüzden önümüzdeki günlerde Çin Komünist Partisi’ne bağlı programlama şirketlerinin oluşturduğu büyük çapta ulusal güvenlik riskleri ile ilgili gerekli adımlar atılacak” dedi.
Washington Post gazetesi cumartesi günü Microsoft ile Tik Tok uygulamasının sahibi ByteDance şirketi arasında uygulamanın satın alınmasına ilişkin müzakerelerin, Trump’ın uygulamayı ABD’de yasaklayacağına dair tehditte bulunmasının ardından askıya alındığını söylemişti.
Şirketten cumartesi günü kendisini savunan bir açıklama gelmişti.  TikTok’un ABD’deki CEO’su Vanessa Pappas, ABD yönetiminin bilgilerin güvenliği konusundaki endişelerinin ardından kullanıcılara, kendilerine “en güvenli uygulamayı” sunmak için çalıştıklarını söylemişti.
Pappas uygulama üzerinden yayınlanan mesajda “Hiçbir yere gitme niyetinde değiliz” dedi.
 



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times