ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
TT

ABD Hazine Bakanı: TikTok satılmalı veya yasaklanmalı

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin (AFP)

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin dün yaptığı açıklamada ulusal güvenlikle ilgili endişelerin ardından Çin merkezli TikTok uygulamasının ABD’de satılması veya yasaklanması gerektiğini vurguladı.
AFP’ye göre ABD Hazine Bakanı TikTok uygulamasının şu anki haliyle faaliyetlerine devam etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Mnuchin, ABD Başkanı Donald Trump’ın geniş çapta üne sahip video paylaşım uygulamasının yasaklanmasına ilişkin tehdidi hakkında doğrudan yorum yapmadı.
Bakan, başkanlığını yaptığı ABD Yabancı Yatırım Komitesi’nin, özellikle gençler arasında revaçta olan, kısa videolar yayınlayıp izlemelerine olanak sağlayan ve dünya çapında aşağı yukarı bir milyar kullanıcısı olan TikTok uygulamasına ilişkin dosyayı incelediğine dikkati çekti.
Bununla birlikte ABD’li yetkililer, söz konusu uygulamanın Çin istihbaratının bir aracı olabileceğini söylemişti. Ancak bu iddia uygulamanın sahibi şirket tarafından reddedilmişti.
Mnuchin ABC medya ağına verdiği röportajda “Tüm komitenin,  TikTok’un 100 milyon ABD’liden yurtdışındaki birimlere bilgi sızdırma riski taşıdığından ötürü mevcut hali ile faaliyetlerini devam ettirmesinin mümkün olmadığı konusunda hemfikir olduğunu açıkça söyleyeceğim” dedi.
Mnuchin, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve ABD Senatosu’nda Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer de dahil olmak üzere kongre liderleriyle ABD’deki Tik Tok faaliyetlerine ilişkin neler yapılabileceğini tartıştıklarını ifade etti.
Mnuchin “Değişiklik yapılması gerektiği konusunda hemfikiriz... Ya zorla satılacak ya da yasaklanacak... Herkes uygulamanın mevcut haliyle faaliyetlerine devam edemeyeceği konusunda hemfikir” ifadelerini kullandı.
Bu sırada ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün yaptığı açıklamada Başkan Donald Trump’ın önümüzdeki günlerde Pekin’deki hükümete doğrudan veriler sağlayan ve ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit eden Çin merkezli programlama şirketlerine karşı harekete geçeceğini söyledi.
Pompeo Fox News verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı: “Başkan Trump ‘Yeter, bu meseleyle ilgileneceğiz’ dedi. Bu yüzden önümüzdeki günlerde Çin Komünist Partisi’ne bağlı programlama şirketlerinin oluşturduğu büyük çapta ulusal güvenlik riskleri ile ilgili gerekli adımlar atılacak” dedi.
Washington Post gazetesi cumartesi günü Microsoft ile Tik Tok uygulamasının sahibi ByteDance şirketi arasında uygulamanın satın alınmasına ilişkin müzakerelerin, Trump’ın uygulamayı ABD’de yasaklayacağına dair tehditte bulunmasının ardından askıya alındığını söylemişti.
Şirketten cumartesi günü kendisini savunan bir açıklama gelmişti.  TikTok’un ABD’deki CEO’su Vanessa Pappas, ABD yönetiminin bilgilerin güvenliği konusundaki endişelerinin ardından kullanıcılara, kendilerine “en güvenli uygulamayı” sunmak için çalıştıklarını söylemişti.
Pappas uygulama üzerinden yayınlanan mesajda “Hiçbir yere gitme niyetinde değiliz” dedi.
 



Pasifik Okyanusu'nda "uyuşturucu kaçakçılığı" yapan bir gemiye düzenlenen ABD saldırısında dört kişi öldü

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in sunduğu videodan alınan arşiv görüntüleri, Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir teknenin hedef alınmasını gösteriyor (AFP)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in sunduğu videodan alınan arşiv görüntüleri, Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir teknenin hedef alınmasını gösteriyor (AFP)
TT

Pasifik Okyanusu'nda "uyuşturucu kaçakçılığı" yapan bir gemiye düzenlenen ABD saldırısında dört kişi öldü

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in sunduğu videodan alınan arşiv görüntüleri, Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir teknenin hedef alınmasını gösteriyor (AFP)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth'in sunduğu videodan alınan arşiv görüntüleri, Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığı yapan bir teknenin hedef alınmasını gösteriyor (AFP)

ABD ordusunun açıklamasına göre Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Pasifik Okyanusu'nda uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı bir gemiyi hedef alan yeni bir saldırı düzenleyerek "dört terörist uyuşturucu kaçakçısını" öldürdü.

Güney Komutanlığı gemiyle ilgili olarak şunları belirtti: “İstihbarat, geminin Doğu Pasifik'te bilinen bir uyuşturucu kaçakçılığı rotası üzerinde seyrettiğini ve uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarına karıştığını doğruladı.”

Açıklamada ayrıca, “Dört terörist uyuşturucu kaçakçısı öldürüldü ve hiçbir ABD askeri personeli yaralanmadı” denildi.

Başkan Donald Trump'ın yönetimi, aylardır Venezuela'ya deniz kuvvetleri takviyesi yaparak ve ABD'nin uyuşturucu kaçakçılığı için kullanıldığını iddia ettiği teknelere yönelik ölümcül saldırılar düzenleyerek artan bir baskı uyguluyor. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu saldırılarda (son saldırı dahil) en az 99 kişi hayatını kaybetti.


Rapor: Çin, ABD tarafından finanse edilen nükleer teknoloji araştırmalarından faydalanıyor

Amerikan bayrağı (AFP)
Amerikan bayrağı (AFP)
TT

Rapor: Çin, ABD tarafından finanse edilen nükleer teknoloji araştırmalarından faydalanıyor

Amerikan bayrağı (AFP)
Amerikan bayrağı (AFP)

ABD Kongresi'nin dün yayınladığı bir raporda, Çin'in ABD Enerji Bakanlığı'ndan fon alan Amerikalı araştırmacılarla olan ortaklıklarını kullanarak Çin ordusuna hassas nükleer teknolojiye, ekonomik ve askeri uygulamaları olan diğer yeniliklere erişim sağladığı ortaya çıktı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre raporun yazarları, Amerika Birleşik Devletleri'nin ileri teknoloji araştırmalarını korumak ve Pekin'in Amerikan vergi mükellefleri tarafından finanse edilen araştırmalardan faydalanmasını engellemek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altını çiziyor.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde bilimsel araştırmaların korunmasını iyileştirmek için çeşitli değişiklikler önerdiler; bunlar arasında Enerji Bakanlığı tarafından Çin ile ortaklık içeren araştırmalar için fonlama kararlarına rehberlik edecek yeni politikalar geliştirilmesi de yer alıyor.

Bu soruşturma, Kongre'nin, iki ülke arasındaki teknolojik ve askeri rekabet ortamında, Amerikan araştırmalarının Çin'in askeri genişlemesini desteklemek için kullanılmamasını sağlama yeteneğini güçlendirme çabaları çerçevesinde geliyor.

Temsilciler Meclisi Çin Komünist Partisi Faaliyetleri Seçim Komitesi ve Temsilciler Meclisi Eğitim ve İşgücü Komitesi'nden araştırmacılar, Haziran 2023 ile bu yılın Haziran ayı arasında yayınlanan ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen bilim insanları ile Çinli araştırmacılar arasındaki iş birliğini içeren 4 bin 300'den fazla araştırma makalesini ortaya çıkardı.

Bu makalelerin yaklaşık yarısı, Çin ordusu veya sanayi üssüyle bağlantılı Çinli araştırmacılar tarafından yazılmıştır.

Özellikle endişe verici olan, araştırmacıların federal fonların, Pentagon'un Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren Çin askeri şirketleri veri tabanında listelenen bazı şirketler de dahil olmak üzere, doğrudan Çin ordusu için çalışan Çin devletine ait laboratuvarlar ve üniversitelerle yapılan araştırma iş birliklerine aktarıldığını tespit etmeleridir.

Raporda ayrıca Amerikalı araştırmacılar ile Çin'de siber saldırılar düzenlemek ve insan hakları ihlallerinde bulunmakla suçlanan gruplar arasındaki iş birliğine de dikkat çekildi.


Moskova ve Tahran "koordinasyon yol haritası" imzaladı

Lavrov ve Arakçi, önümüzdeki üç yıl için diplomatik koordinasyon planını imzaladı (İran Dışişleri Bakanlığı)
Lavrov ve Arakçi, önümüzdeki üç yıl için diplomatik koordinasyon planını imzaladı (İran Dışişleri Bakanlığı)
TT

Moskova ve Tahran "koordinasyon yol haritası" imzaladı

Lavrov ve Arakçi, önümüzdeki üç yıl için diplomatik koordinasyon planını imzaladı (İran Dışişleri Bakanlığı)
Lavrov ve Arakçi, önümüzdeki üç yıl için diplomatik koordinasyon planını imzaladı (İran Dışişleri Bakanlığı)

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi dün Moskova'da diplomatik koordinasyon için bir "yol haritası" imzaladılar; bu, iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması çerçevesinde atılan ilk pratik adım oldu.

İki bakan, ikili ilişkiler ile İran nükleer programı da dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası konuları kapsayan "kapsamlı ve detaylı" görüşmeler gerçekleştirdi.

Lavrov, diplomatik planın ikili iş birliği için "özel bir statü" oluşturduğunu ve yirmi yılı aşkın bir süre için koordinasyon çerçevesini belirlediğini vurgulayarak, yeni istişare planının düzenli siyasi koordinasyon mekanizmalarını derinleştirdiğini belirtti. Ayrıca Moskova'nın İran'ın barışçıl amaçlı uranyum zenginleştirmesine destek verdiğini açıklayan Lavrov, Batı'nın önlemlerini ve yaptırımlarını "yasa dışı" ve siyasi çözümlere engel olarak nitelendirdi.

Arakçi ise Tahran'ın nükleer tesislerine verilen hasara rağmen zenginleştirmeye devam edeceğini vurgulayarak, Rusya ile ilişkilerin "giderek daha yakın ve birbirine bağlı hale geldiğini" ifade etti. İmzalanan planın "iki dışişleri bakanlığının 2026-2028 dönemi için gündemini belirlediğini ve önümüzdeki üç yıl boyunca iş birliği için bir yol haritası görevi gördüğünü" kaydetti.