Huawei, ABD yaptırımları yüzünden akıllı telefon çip üretimini durduracağını duyurdu

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Huawei, ABD yaptırımları yüzünden akıllı telefon çip üretimini durduracağını duyurdu

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Çin merkezli telekomünikasyon devi Huawei, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle önümüzdeki eylül ayında akıllı telefonlar için geliştirmiş olduğu akıllı telefon çiplerinin üretimini durduracağını duyurdu. Bu da şirketin “büyük bir kayıp” yaşamasına sebep olacak.
Dünyanın en büyük telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei, yıllar önce başlayan ve Washington’un şirketi siber güvenlik için büyük bir tehdit olarak gördüğü Pekin ile Washington arasındaki ticaret savaşında jeopolitik anlaşmazlığın odak noktası haline geldi.
Geçtiğimiz cuma akşamı düzenlenen teknoloji endüstrisi konulu bir forumda konuşan Huawei CEO’su Yu Chengdong, şirketinin ABD yaptırımları yüzünden 15 Eylül’de Kirin 9000 tip gelişmiş yonga setlerinin üretimini durduracağını duyurdu.
Washington, geçen sene Huawei’nin Google Play Music hizmeti ve diğer akıllı telefon hizmetleri de dahil olmak üzere ABD’nin parçalarına ve teknolojisine erişimine yasak getirmişti.
Mayıs ayında bu kısıtlamaları daha da sıkılaştıran Beyaz Saray, dünya çapındaki satıcıların Huawei ekipmanlarının parçalarını üretmek için ABD teknolojisini kullanmalarını yasakladı. ABD ekipmanlarını kullanarak Kirin 9000 yonga seti üreten Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), bu yasağın yansımalarından korktuğu için geçtiğimiz mayıs ayından beri Huawei’nin taleplerine yanıt vermiyor.
Huawei, gelişmiş akıllı telefonlarında kullandığı çipleri üretmek için yeterli güce sahip değil.
Yu konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Huawei cep telefonlarında çip destekleri bulunmuyor ki bu da, bu yılki sevkiyatlarımızı 240 milyon birimin altına düşüren bir şey (geçen yıl sevk edildi). Bu bizim için çok büyük bir kayıp” ifadelerini kullandı.
Aynı zamanda Washington, 5G telekom altyapısını hayata geçirmek için küresel yarışta ön sıralarda yer alan Çin merkezli şirketi saf dışı bırakmak için diplomatik bir kampanya yürüttü.
İngiltere hükümeti, ABD’nin gittikçe artan baskısına boyun eğdi ve Pekin’in bu adıma karşılık vereceğine dair uyarılarına rağmen bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada, 2027 yılına kadar Huawei’yi 5G altyapısından çıkaracağına dair söz verdi. Aynı şekilde Japonya ve Avustralya da 5G lansmanı için yürüttüğü faaliyetlerde Çin merkezli şirketin katılımına sınırlama getirmek için adımlar atarken, Norveç merkezli Telenor ve İsveç merkezli Telia gibi Avrupa’daki telekomünikasyon operatörleri tedarikçi olarak Huawei’yi es geçti.



Çekya, siber güvenlik endişeleri nedeniyle devlet yönetiminde DeepSeek kullanımını yasakladı

Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
TT

Çekya, siber güvenlik endişeleri nedeniyle devlet yönetiminde DeepSeek kullanımını yasakladı

Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)
Çekya Çin merkezli DeepSec'in ürünlerini yasakladı (Reuters)

Çekya’daki yetkililer dün yaptıkları açıklamada, siber güvenlik endişeleri nedeniyle Çinli yapay zeka (AI) startup'ı DeepSeek'in herhangi bir ürününün devlet yönetiminde kullanılmasını yasakladıklarını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre Çekya Başbakanı Petr Fiala, hükümetin Ulusal Siber Güvenlik Kurumu'ndan, şirketin Çinli resmi makamlarla iş birliği yapmak zorunda olması nedeniyle kullanıcı verilerine yetkisiz erişim tehdidine işaret eden bir uyarı aldıktan sonra bu kararı aldığını söyledi. Bu hamle, ocak ayında chatbot'a erişimi yasaklayan İtalya ve Avustralya da dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından kullanıcıların verilerini korumak için atılan benzer adımları takip ediyor.

Çek hükümeti 2018 yılında, güvenlik tehdidi oluşturdukları uyarısının ardından Çinli telekom şirketleri Huawei ve ZTE tarafından üretilen donanım ve yazılımları kullanmayı bıraktı.

DeepSeek 2023 yılında Çin'in Hangzhou kentinde kuruldu ve aynı yıl ilk büyük ölçekli yapay zeka dil modelini piyasaya sürdü.