Amerikalı milyarderler servetlerini saatler içinde katlıyor

Facebook’un kurucusu son 24 saate 7 milyar dolar kazanırken Amazon servetine 75 milyar dolar kattı

Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg (Reuters)
Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg (Reuters)
TT

Amerikalı milyarderler servetlerini saatler içinde katlıyor

Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg (Reuters)
Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg (Reuters)

Sadece 24 saat içinde sosyal medya iletişim platformu Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg servetine yaklaşık 7 milyar dolar eklerken Amazon’un kurucusu Kovid-19 salgınının global ekonomiye ve büyük şirketlere verdiği olumsuz etkilere rağmen bu yılın başından itibaren servetini 75 milyar dolar arttırdı.
Bloomberg’in dünyanın en zenginleri listesine göre geçen Perşembe günü teknoloji devlerinin  ABD Kongresinde yaptıkları savunma sonrasında dünyanın en zengin 10 milyarderinin servetleri yaklaşık 200 milyar dolar arttı. Elde edilen bilgiler ve rakamların ışığında Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’un serveti son 24 saat içinde yaklaşık 6 milyar dolar artırdı. Şirketin borsadaki bu hızlı değer kazanma eğilimi ile Zuckerberg’un geçen perşembe günü yapılan oturum sonrasında servetinin yaklaşık 5.94 milyar dolar yükseldiği ortaya çıkıyor.
Facebook’un kurucusunun serveti 100 milyar dolar sınırına dayanırken, bu durum onu, Bloomberg’in ‘dünyanın en zenginleri listesi’nin 3’üncü sırasına yükseltiyor.
Zuckerberg’un servetindeki hareketlilik ve Facebook’un borsada değer kazanması, sosyal paylaşım devinin Tik Tok’la rekabet edecek yeni bir uygulamayı kullanıma açmasıyla paralel seyrediyor.
Son günlerde Facebook, Instagram aracılığıyla ‘reels’ isminde yeni bir uygulamayı kullanıma sundu. Bu uygulama içerik olarak Çin’in Tik Tok uygulamasına rakip olarak değerlendiriliyor.
Zuckerberg dünyanın en zenginleri listesinde, halihazırdaki serveti 190 milyar doları bulan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un ve listeye göre teknoloji devi Microsoft’un kurucusu servetinin değeri 120 milyar dolar civarında olan Bil Gates’in  ardından üçüncü sırada yer alıyor.

5 Şirket, Amerikan Ekonomisinin yüzde 30’una eşit
Bloomberg Ajansının dünya milyarderleri verilerine göre 36 yaşındaki Zuckerberg, Jeff Bezos ve Bil Gates’e katılarak serveti 100 milyar doları aşan zenginler arasında yer alıyor. Zuckerberg’in servetinin büyük bölümü Facebook’taki yüzde 13'e varan hisselerinden oluşuyor.
Boomberg’e göre bu yıl teknoloji devi şirketlerinin kurucuları en yüksek karlılık oranına ulaştı. Amerikan piyasaları tarihin en hızlı düşüşlerine tanıklık etmesine rağmen, salgınla insanların internete daha çok yönlenmesi bu teknoloji devlerinin hızla değer kazanmasına neden oldu. Zuckerberg bu yıl kişisel servetine 22 milyar dolar eklerken dünyanın en Zengin’i Jeff Bezos ise 75 milyar dolar kazandı.
ABD, teknoloji şirketlerinin gelirlerindeki bu hızlı artışı mercek altına aldı. Bu bağlamda Zuckerberg, Bezos ve Apple’nin CEO’su Tim Cook ile Google’daki mevkidaşı Sundar Pichai servetlerinin kendi kontrollerinden çıktığı yönündeki iddiaları yanıtlamak üzere Amerikan Kongresi önünde savunma yaptı. Ajansın verilerine göre Amerika’nın en büyük 5 teknoloji devi şirketi (Apple, Amazon, Alphabet, Facebook ve Microsoft) ekonominin yüzde 30'unu teşkil ediyor ve bu oran 2018 yılı verilerinin tam iki katına karşılık geliyor.
Bloomberg’in milyarderler verilerine göre sadece Cuma günü Facebook, Apple ve Amazon’un dönemsel karlılık tahminlerini ilanından sonra bazı CEO’ların servetinde ani artış gözlemlendi.
Facebook’un hisseleri rekor yükselişe geçip 253.67 dolara ulaşırken bu durum Mark Zuckerberg’in servetine 6 milyar dolar kattı.



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news