Riyad Sudan Dostları Konferansına ev sahipliği yapıyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı açılış oturumunda konuşacak
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı açılış oturumunda konuşacak
TT

Riyad Sudan Dostları Konferansına ev sahipliği yapıyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı açılış oturumunda konuşacak
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı açılış oturumunda konuşacak

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ın ev sahipliği yapacağı “Sudan Dostları” konferansı bugün öğleden sonra başlıyor. Sudan’daki geçiş hükümeti bu konferansın, ülkedeki geçiş sürecinin önünde büyük bir problem sayılan ekonomik sorunlarla mücadele etmede kendisine daha fazla destek sağlayacağını ümit ediyor.
Sanal ortamda gerçekleştirilecek konferansın açılış oturumunda Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, Sudan’daki geçiş hükümetinden bir dizi üst düzey yetkili ve silahlı kuvvetlerin liderleri konuşma yapacak.
Faysal bin Ferhan geçtiğimiz perşembe günü Başbakan Abdullah Hamduk ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Krallığın, Sudan’daki yatırımlarını artırmak, Kızıldeniz’in güvenliğini sağlamak ve geçiş döneminin başarılı olması için iki hükümet arasındaki çalışmaların ve işbirliğinin sürdürülmesine yönelik arzusunu dile getirmişti. Buna ilaveten iki taraf, iki ülke arasında ortak ekonomi komitesini faaliyete geçirme konusunda da uzlaşma sağlamıştı.
Sudan Hükümeti Sözcüsü ve aynı zamanda Enformasyon ve Kültür Bakanı olan Faysal Muhammed Salih Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte “Riyad konferansı, dost ülkeler ve Sudan’ın müttefiklerinin önceden yapmış olduğu konferansların bir uzantısı olarak yapılacak ve konferansta geçiş dönemi sırasında Sudan’a yardım etmek için uluslararası alanda gösterilen çabalar ele alınacak” ifadelerini kullandı. Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu konferansta ülke içerisinde barış sürecinin gidişatı ve geçtiğimiz haziran ayında Berlin’de gerçekleştirilen Sudan Ortaklıklar Konferansı’nın sonuçlarının görüşüleceği bilgisi paylaşıldı.
Almanya hükümeti tarafından düzenlenen “Berlin Konferansı’nda, konferansa katılan ülkeler barışın sağlanması ve gerekli ekonomik reformların uygulanması için geçiş hükümetini destekleyeceklerine dair söz vererek Sudan’a 1,8 milyar dolar değerinde yardım taahhüdünde bulunmuştu. Suudi Arabistan Krallığı ise Sudan Ortaklıklar Konferansı’nda 10 milyon dolar değerinde destekte bulunma sözü vermişti. Konferansa ABD, Avrupa Birliği (AB) ve kardeş Arap ülkelerine ek olarak Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası ve bölgesel finansman kuruluşları katılmıştı.
Sudan’daki geçiş hükümeti, Berlin Konferansı’nda ülkeyi uluslararası toplumun aktif ve tanınmış bir üyesi olarak yeniden inşa etme hedefine ulaşmanın yanı sıra finansal destek bulduğunu, bazı borçların silinmesini sağladığını ve ülkenin karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunun bir kısmının çözümüne katkı sağlayacak yardımlar elde ettiğini düşünüyor.
Aynı zamanda Fransa’nın başkenti, geçtiğimiz mayıs ayında video konferans aracılığıyla düzenlenen “Sudan Dostları” konferansına ev sahipliği yapmıştı ve Sudan hükümeti bu konferansta AB ülkelerinden yarım milyar dolar değerinde olduğu düşünülen finansal destek almayı başarmıştı.
Sudan hükümeti konferansta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerini ve Sudan’ın muzdarip olduğu ekonomik krizi göz önünde bulundurarak ülkenin karşı karşıya kaldığı ekonomik sıkıntılar ile mücadele edilmesini kapsayan bir plan sunmuştu.
Diğer taraftan Sudan Kurtuluş Hareketi lideri Mini Arko Minavi konferansın geniş ölçekli bir barışa ulaşılması için Sudan’ın dostları ve ortakları tarafından gösterilen çabaların bir parçası olarak yapıldığını belirtmişti.
Minavi Sudan Dostları’nın temsilcisi olarak konferans oturumlarına katılmak üzere Krallık’tan bir davet aldı. Hareket yaptığı açıklamada, liderlerinin Sudan’da sürdürülebilir bir istikrar sağlamanın önündeki engelleri ve pürüzleri gidermek için bütünleyici bir stratejik vizyon sunacağını belirtti.
Sudan hükümeti, silahlı hareketlerle müzakere masasına oturulması için önemli adımlar atmıştı. Zira bir taraftan iki hafta içerisinde savaşı durduracak kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanması beklenirken, müzakere sürecine katılmayan hareketlerin geri kalanıyla da yoğun temaslar gerçekleştiriliyor.
Sudan hükümeti, BM Güvenlik Konseyi’nin kararıyla oluşturulan BM siyasi misyonuyla birlikte topraklarında barışın sağlanmasına yardımcı olmak için yükümlülüklerini tartışıyor. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinden günler sonra Sudan’a, 3 milyar dolarlık bir yardım paketi sağlamış ve ülkenin para biriminin değerini korumak adına bu yardımın 500 milyon dolarının Sudan Merkez Bankası’na yatırılacağını belirtmişti. Aynı zamanda bir milyar doları da petrol ürünleri ve buğdayı desteklemek üzere ayırmıştı.
Sudan hükümeti, 60 milyar doları aşan dış borcunu hafifletmek için uluslararası taleplere yanıt olarak ekonomi ve bankacılık sisteminde geniş çaplı yapısal reformlar üzerinde çalışıyor. Sudan, uluslararası topluma karışmasının önünde engel teşkil eden tüm pürüzleri gidermeye ve dünya ülkeleriyle normal ekonomik ilişkiler kurup şirketler inşa etmeye büyük önem veriyor ve Sudan’ın adını terörizmi destekleyen ülkeler listesinden çıkarmak için her türlü çabayı gösteriyor. Nitekim bunun bölgesel ve uluslararası düzeyde güçlü bir şekilde geri dönüşüne zemin hazırlayacağını düşünüyor.
Sudan, dostluk ilişkileri içerisinde olduğu Arap ve Batılı ülkelerle ortaklık konferansları vasıtasıyla finansal destek bulmaya, sermaye toplayıp ülkesine yatırım yapmaları için büyük şirketleri cezbetmeye ve üretim sektörlerinin çok kötü bir düşüşe tanık olduğu ekonomisini tekrar canlandırmaya çalışıyor.



Riyad ve Doha, yüksek hızlı trenle stratejik ortaklığı pekiştiriyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
TT

Riyad ve Doha, yüksek hızlı trenle stratejik ortaklığı pekiştiriyor

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, dün Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Şeyh Temim'i karşıladı (SPA)

Suudi Arabistan ve Katar, iş birliğini ve kalkınma bütünleşmesini güçlendirme, sürdürülebilir kalkınmayı pekiştirme ve bölgede daha geniş kalkınma ve refah beklentilerine yönelik ortak taahhütte bulunma yönünde stratejik bir adım attı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad, dün Riyad'da düzenlenen Suudi-Katar Koordinasyon Konseyi'nin sekizinci toplantısına eş başkanlık ederek, siyasi, güvenlik, askeri, enerji, sanayi, ekonomi, yatırım, ticaret, teknoloji, altyapı, kültür, turizm ve eğitim gibi öncelikli alanlarda ortak koordinasyonu desteklemeye ve geliştirmeye devam etmenin önemini vurguladılar.

İki taraf, Riyad ve Doha arasında yolcu taşımacılığı için yüksek hızlı elektrikli tren projesinin hayata geçirilmesine ilişkin bir anlaşma da dahil olmak üzere mutabakat zaptı ve anlaşmalar imzaladı.

Uluslararası alanda ise taraflar, uluslararası barış ve güvenliğin korunması için koordinasyonun sürdürülmesi ve çabaların yoğunlaştırılması yönündeki kararlılıklarını yinelediler. Bölgesel ve uluslararası düzeyde karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulundular.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Katar Emiri'ni dün el-Yemame Sarayı'nda kabul etti ve burada resmi bir görüşme gerçekleştirdi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre görüşmede, iki ülke arasındaki yakın ikili ilişkiler gözden geçirildi ve ortak iş birliği olanakları ile çeşitli alanlarda ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği ele alındı. Her iki taraf da iki ülke arasındaki iş birliği düzeyinin yükselmesine katkıda bulunan karşılıklı ziyaretlerin olumlu sonuçlarına övgüde bulundu.

Taraflar, iki ülke arasındaki savunma ortaklığını güçlendirme ve geliştirme kararlılıklarını teyit ederken, aralarındaki tüm güvenlik alanlarında mevcut iş birliği ve güvenlik koordinasyonunun düzeyini ve ticaret alışverişini çeşitlendirmek ve artırmak ve karşılaşılabilecek her türlü zorluğun üstesinden gelmek için ortak çalışmaları güçlendirmenin önemini vurguladılar.


Veliaht Prens, Macron ile bölgesel gelişmeleri ve ikili iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
TT

Veliaht Prens, Macron ile bölgesel gelişmeleri ve ikili iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan  Veliaht Prensi Muhammed bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan bir telefon aldı.

Görüşmede, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile bu gelişmelerin güvenlik ve istikrarı güçlendirecek şekilde ele alınmasına yönelik çabalar ele alındı.

İki lider ayrıca, Suudi-Fransız ilişkilerini ve birçok alanda iki taraf arasındaki iş birliği alanlarını gözden geçirdi ve karşılıklı ilgi duyulan bir dizi konuyu görüştü.


Muhammed bin Selman, Macron ile bölgesel gelişmeleri ve ikili iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman, (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman, (SPA)
TT

Muhammed bin Selman, Macron ile bölgesel gelişmeleri ve ikili iş birliğini görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman, (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakan Muhammed bin Selman, (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda görüştü. 

Macron’dan gelen telefonla gelen görüşmede, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile bu gelişmelerin güvenlik ve istikrarı güçlendirecek şekilde ele alınmasına yönelik çabalar ele alındı.

Görüşmede, Suudi Arabistan-Fransa ilişkilerinin seyri ve iki taraf arasında çeşitli alanlarda ortak iş birliği dosyaları ele alınırken, ortak ilgi duyulan bir dizi konu da görüşüldü.