Koronavirüs sebebiyle kaydedilen ölümler 750 bini aştı

Koronavirüs sebebiyle kaydedilen ölümler 750 bini aştı
TT

Koronavirüs sebebiyle kaydedilen ölümler 750 bini aştı

Koronavirüs sebebiyle kaydedilen ölümler 750 bini aştı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, vaka sayılarının 21 milyona yaklaşması ve virüs sebebiyle kaydedilen ölümlerin 750 bini aşması ile dünya çapında pandemi devam ederken, daha fazla ülke virüse karşı aşı üretme yarışına katıldı.
Irak, Sağlık Bakanlığının son 24 saat içerisinde 3 bin 841 yeni koronavirüs vaka kaydedildiğini duyurması ile vaka sayılarında endişe verici bir sıçramaya tanık oldu. Bu rakam, ülkede Şubat ayında ilk koronavirüs vakasının gözlemlenmesinden bu yana kaydedilen en yüksek rakam oldu. Yeni vakalarla birlikte toplam vaka sayısı yaklaşık 164 bine ve ölüm sayısı 5 bin 641’e yükseldi.
Irak, karantina önlemlerine rağmen Ortadoğu'da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri oldu, ancak hala yaklaşık 300 bin vakanın ve 19 bin ölümün kaydedildiği İran’dan oldukça uzak bir konumda yer alıyor.
Öte yandan, birçok Avrupa ülkesi yeni vaka dalgasını kontrol altına almak için sağlık tedbirlerini sıkılaştırdı. Almanya, Bükreş ve Romanya'nın diğer şehirlerini, koronavirüs salgını üstleri olarak kabul edilen bölgeler listesine ekledi.
İspanya’nın Galiçya eyaletinde, güvenli mesafe sağlanmadığı takdirde sokaklarda ve kafe teraslarında sigara içilmesi yasaklandı.
İngiliz hükümeti, İngiltere’ye geri dönen kişilerin kendilerini iki haftalık bir süre boyunca izole etmesi gereken ülkeler listesine Fransa'yı da ekledi.
 



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times